Смекни!
smekni.com

Діяльність маркетингової служби ТОВ НВФ Енергоспецмонтаж (стр. 2 из 7)

Для системної комплексної оцінки ефективності використання основного і оборотного капіталу, результативності та прибутковості діяльності ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж” розрахуємо ряд показників рентабельності та розглянемо декілька інших важливих результативних розрахунків (додаток А). Отже, чистий прибуток в 2007 році зріс на 50,2% в порівнянні з 2006 роком та на 117,4% в порівнянні з 2005 роком, тобто має місце стабільна тенденція до стрімкого зростання його рівня. Крім цього, протягом досліджуваного періоду спостерігається відчутне збільшення витрат майже за всіма статтями, але достатньо високі темпи росту інших операційних доходів та виручки від реалізації забезпечили істотну позитивну динаміку для чистої рентабельності. Відповідно, в звітному році зросла рентабельність власного та загального капіталу.

Таблиця 1

Аналіз платоспроможності (фінансової стійкості) ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж”

Назва показнику Розрахункова формула 2005 р. 2006 р. 2007 р. Нормативне значення
Коефіцієнт платоспроможності Власний капітал / Баланс (пасив) 1,14 1,2 1,3 > 0,5
Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними засобами Чистий оборотний капітал / Оборотні активи 0,01 0,05 0,12 > 0,1
Коефіцієнт маневреності власного капіталу Чистий оборотний капітал / Власний капітал 0,001 0,008 0,03 > 0

2. ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОЦЕСУ УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОМ НА ТОВ НФВ ”Енергоспецмонтаж”

Організаційна структура ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж” є централізованою. Управлінську структуру формують: загальні збори засновників, директор, йому прямо підпорядковуються виконавчий директор, головний бухгалтер, завідувач відділу збуту. Директори (менеджери) магазинів підпорядковуються виконавчому директорові. Функції, пов’язані з маркетинговою діяльністю виконує відділ збуту продукції. Характер його роботи, окрім стандартних обов’язків, передбачає: побудову та вдосконалення структури управління маркетингом, добір фахівців з маркетингу належної кваліфікації, створення належних умов для ефективної роботи персоналу, забезпечення ефективної взаємодії маркетингової служби з іншими службами фірми.

Як відомо, служба маркетингу може мати різну організаційну структуру: функціональну, регіональну, товарну, ринкову та різноманітні їх комбінації [6]. В даному конкретному випадку організаційну структуру ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж” можна віднести до категорії функціональних систем, яка передбачає розподіл обов'язків між структурними підрозділами за окремими функціями маркетингової діяльності. З урахуванням масштабів бізнес-структури, а саме чисельності персоналу відділу збуту, що нараховує 10 працівників, на практиці вищевказане розмежування проявляється в поділі роботи в межах відділу на окремі сегменти з подальшим закріпленням обов’язків по їх виконанню за групами службовців. Подібна схема служби маркетингу є найпоширенішою та найпростішою, проте її ефективність знижується із зростанням товарного асортименту. При такій організації маркетингу відсутня особа, яка відповідає за маркетинг окремих товарів загалом чи маркетингову діяльність на окремих ринках.

На мій погляд, подібний порядок організації відділу збуту не є оптимальною моделлю. З урахуванням специфіки продукції та конкурентних умов можна запропонувати впровадження товарної (продуктової) організації. Вона використовується на підприємствах із широким товарним ассортиментом і передбачає розробку і реалізацію стратегій та планів маркетингу для певного товару чи групи товарів, за які відповідає керівник по товару або по товарній групі. Такий підхід надасть певні переваги: керівник, який займається певним товаром, має можливість координувати різні аспекти роботи цілісного комплексу маркетингу для даного товару, а також оперативно реагувати на вимоги ринку; приділяється увага як основним, так і другорядним за значенням товарам; полегшується виявлення здібних працівників, адже їх залучають до всіх сфер оперативної маркетингової діяльності.

В будь-якому випадку при виборі організаційної структури маркетингу слід дотримуватися основних принципів її побудови: наявності чітко сформульованих цілей та завдань, поставлених перед підприємством та його структурними підрозділами; загальної координації дій вищим керівництвом; чіткого визначення та координації завдань лінійного керівництва і функціональних служб. За таких умов відділ збуту здатен забезпечити: надійну, достовірну й своєчасну інформацію про ринок, структуру й динаміку конкретного попиту, смаки та переваги покупців, тобто інформацію про зовнішні умови функціонування фірми; створення такого товару або набору товарів (асортименту), що найбільш повно задовольняє вимоги ринку; необхідний вплив на споживача, на попит, на ринок, що забезпечує максимально можливий контроль сфери реалізації.

Планування маркетингових стратегій – процес, який передбачає аналіз маркетингового середовища і можливостей фірми, прийняття рішень щодо маркетингового діяльності та їх реалізацію. Кожна з моделей прийняття стратегічних рішень втілює певний підхід до розробки маркетингових стратегій. За матрицею розвитку товару/ринку І. Ансоффа існують чотири альтернативні стратегії росту бізнесу, спрямовані на реалізацію маркетингових цілей [8]. Вибір маркетингової стратегії, мета якої – збільшення обсягів продажу, ринкової частки і прибутку – залежить від того, який товар виготовляється або продається, новий чи наявний (старий) та від ринку – наявного (на якому вже діє) або нового. ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж” працює над стратегією розвитку ринку, що передбачає збільшення обсягу збуту завдяки виходу на новий ринок із наявним товаром шляхом захоплення нових географічних ринків або орієнтації на нові сегменти.

Основна ідея концепції конкурентної стратегії М. Портера – для досягнення необхідного рівня рентабельності підприємство повинно мати сильну позицію щодо конкурентів. Наявна стратегія фірми, що розглядається, щодо конкурентів передбачає концентрований маркетинг, тобто концентрацію зусиль на одному або кількох сегментах і досягнення в цих сегментах лідерства. Подібний принцип покладений і в основу базової стратегії розвитку, напряму росту та конкурентної стратегії відповідно до частки ринку, що розробляється відділом збуту ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж”. В межах ринку обласного центру підприємство не здатне належним чином конкурувати з крупними торговими компаніями, які приваблюють споживачів асортиментом, розташуванням торгових центрів і т.д. Ці організації мають в розпорядженні значно більший обсяг фінансових ресурсів та економічний потенціал. ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж” орієнтує свою діяльність на обслуговування одного або кількох сегментів ринку, тобто поле дій – сегменти, які залишилися поза увагою лідерів.

Маркетингова товарна політика – комплекс заходів із створення і управління продукцією для задоволення потреб споживачів і досягнення фірмою цілей [13]. Так як ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж” є торговим підприємством, його зусилля в межах товарної політики зводяться до управління товаром на рівні номенклатури (співробітництво з постачальниками і менеджмент асортименту). Цьому сприяє обрана товарна стратегія, що здійснюється в напрямі диверсифікації – доповнення існуючих товарних ліній новими видами через різноманітні канали.

Основним видом діяльності ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж” є дрібно-оптова та роздрібна торгівля електротоварами та супутніми товарами, асортиментний перелік яких складає понад 13 груп товарів, 700 найменувань (додаток Б). Окрім продажу електротоварів, персонал фірми за проханням покупців проводить монтажні та пусконаладжувальні роботи, консультує споживачів при виборі тих чи інших товарів виходячи з характеру робіт, які повинні виконуватись товаром, надає гарантію, а в разі поломки в післягарантійний період забезпечує необхідними деталями для ремонту, здійснює доставку.

Цінова політика – комплекс заходів щодо визначення цін, цінової стратегії і тактики, умов оплати, варіювання цінами від позиції на ринку, стратегічних і тактичних цілей фірми. Цінова стратегія – напрям дій фірми щодо ціноутворення з метою досягнення визначених цілей у конкретній ринковій ситуації протягом конкретного періоду [11]. Цінова політика ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж” зорієнтована в першу чергу на купівельну спроможність потенційних клієнтів, ціни конкурентів та виробників. Ціну товару визначають за формулою (2.1) додаванням певної надбавки, розрахунок здійснюють виходячи із собівартості продукції, надбавка складає 18 % від собівартості товару:

Ц = S* (1+Нs/100), (2.1)

Ц = S* (1+18 % /100),

де S – собівартість товару;

Нs – надбавка у відсотках до собівартості.

Ціни на продукцію в ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж” встановлюються відповідно до характеристик цільового ринку, асортименту пропонованих товарів і рівня конкуренції. Ціна повинна забезпечити сталий запланований прибуток і конкурентоспроможність торгівлі. Водночас, вона може змінюватись залежно від завдань, що вирішує підприємство у визначений час і на конкретному ринку, тобто ціни на товар треба використовувати для пристосування до наявних умов та кон’юнктури: витрат, попиту, конкуренції. Це здійснюється за допомогою змін у прейскурантах, націнках, знижках, компенсаціях, умовах продажу. Отже, ціна на товари ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж” в більшості випадків буде залежати від встановленої ціни виробника і витрат, що пов’язані з просуванням і реалізацією продукції. Ціна буде варіюватися в залежності від кількості партії, яку придбає покупець у випадку з дрібно-оптовою торгівлею. Звичайно, на нові товари ціни будуть заохочувальними. Крім цього, вони будуть змінюватись і в залежності від інших характеристик (позиція нашої фірми на ринку, кількість конкурентів, ціни виробників, попит на продукцію і т.п.).