Смекни!
smekni.com

Діяльність маркетингової служби ТОВ НВФ Енергоспецмонтаж (стр. 6 из 7)

ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж”, виходячи з власних маркетингових цілей, надає перевагу екстенсивній рекламній кампанії з метою охопити більшу кількість представників цільової аудиторії. Акцент на охопленні аудиторії дає змогу проінформувати про товари велику кількість потенційних споживачів. Рекламна кампанія передбачає свій специфічний графік (додаток В).

Реалізація практично всіх функцій управління рекламою тісно пов’язана з проблемою фінансування, розробкою і виконанням рекламного бюджету. Формування бюджету сприяє більш чіткому визначенню цілей рекламної діяльності і розробці програм по їх досягненню. Розроблений бюджет дозволяє більш ефективно розподіляти ресурси в процесі практичної реалізації планів, чітко визначити основних виконавців, а також допомагає забезпечити контроль не тільки за витратами засобів на рекламу, але і за ефективністю рекламної кампанії в цілому.

Весь комплекс рішень по розробці рекламного бюджету можна умовно розділити на два великих масиви: визначення загального обсягу засобів, що виділяються на рекламу; розподіл засобів рекламного бюджету за статтями його витрат. Основними факторами, що визначають обсяг рекламних витрат є: місткість ринку, специфіка товару, що рекламується, етап життєвого циклу, на якому він знаходиться, потенціал рекламодавця, роль, яку відіграє реклама в маркетинговій стратегії рекламодавця, рекламні витрати головних конкурентів тощо.

Після складання графіка рекламної кампанії можна визначити її бюджет. Він має включати: витрати на виготовлення пов’язаної з рекламою продукції та витрати на її розміщення у засобах масової інформації. Перша складова визначає витрати на виготовлення буклетів, каталогів, плакатів тощо. Друга складова визначається шляхом множення розцінки за розміщення рекламного звернення на відповідні коефіцієнти з урахуванням його площі, місця розташування, днів тижня і т.д. Отже, розглянемо як складається бюджет рекламної кампанії фірми для різних засобів розповсюдження реклами.

Рекламні щити у м. Дніпропетровськ. Розмір вивіски - 2,5х0,7, ціна виготовлення та встановлення – 424грн. Орендна плата складає 550грн/міс. 424 *5 + 550*3*5 = 10370грн.

Касетони для торгових підприємств міста. Вартість виготовлення - 600грн. 600*3=1800 грн.

Оформлення транспортних зупинок. Розмір вивіски - 1,5х0,7, ціна виготовлення та встановлення – 325грн. Орендна плата складає 380грн/міс. 325*3+ 380*3*3 = 4395 грн.

Пряма поштова реклама. Вартість дизайну і макетування, паперу, виготовлення – 0,78 за шт. Послуги кур’єра – 10 грн/год. 0,78*1500+1200= 2370 грн.

Отже, для проведення запланованих рекламних заходів підприємство має витратити 18935 грн. Дані витрати на заходи маркетингової комунікаційної політики, крім іншого, в найближчому майбутньому дозволять збільшити обсяги реалізації продукції ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж”.

Також для вдосконалення маркетингової цінової політики ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж” рекомендується зробити ціни на продукцію підприємства більш гнучкими. Фірма надає певні види цінових знижок (в залежності від кількості та сукупної вартості придбаних товарів), але рекомендується розробити більш досконалу систему. Це зможе збільшити обсяги реалізації продукції і забезпечити більшу конкурентноспроможність на ринку.

Слід розробити систему знижок для постійних клієнтів. Постійним клієнтом може стати особа, яка придбала товари на суму 200 грн. Постійним клієнтам надається картка, в якій зазначена сума знижки – 5 %, термін дії картки триває 2 роки. Відповідно для покупців, що придбали товари на суму до 90 грн - знижка складатиме 1%, 100-140 грн - 2%, 150-190 - 3%. Товари, які зазнали під час транспортування ушкоджень, але належним чином виконують свої функції, пропонується розміщувати окремо і в залежності від характеру дефектів, вартість товару буде знижена на 20% - 50%. Дані рівні знижок були визначені на основі попереднього досвіду підприємства та вже існуючих дисконтних програм фірм-конкурентів.

Використання даної системи корегування ціни, що зорієнтована на забезпечення її відповідності реальним умовам процесу реалізації продукції, дає змогу в умовах наявної ринкової ситуації застосувати знижки та надбавки як дієвий інструмент при впровадженні цінової тактики. При цьому потрібно час від часу переглядати політику рівня цін залежно від тих змін, що відбуваються на ринку. Невиконання цих вимог може привести підприємство до втрати частки ринку та завдати збитків, що обгрунтовує поміркований підхід до використання методів ціноутворення.

ВИСНОВКИ

В умовах становлення ринкової економіки важливим чинником успішного функціонування вітчизняного торгівельного підприємства є його переорієнтація на засади маркетингу. Власне впровадження концепції маркетингу на практиці дає можливість оперативно реагувати на ринкову ситуацію та перемагати в умовах конкуренції.

Товариство з обмеженою відповідальністю науково-виробнича фірма ”Енергоспецмонтаж” має достатньо сприятливі економічні та ринкові передумови для ефективної діяльності. Фірма являє собою фінансово стійкий господарюючий суб’єкт, який належним чином забезпечений засобами виробництва і демонструє високі та стабільні темпи зростання чистого прибутку протягом останніх трьох років.

Організаційна структура підприємства включає в себе відділ збуту, що прямо підпорядкований директорові товариства. Відділ має функціональну модель внутрішньої організації. Розглядаючи стратегічний напрям маркетингової діяльності фірми, слід зазначити, що стосовно конкурентів і цільового ринку використовується стратегія концентрації, що виражається в зосередженні зусиль маркетингової служби на розширенні ринку за рахунок додаткових сегментів. В умовах поточної місткості і структури ринку ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж” має можливість низькими цінами привабити потенційних покупців. Наявна товарна політика передбачає систематичний моніторинг асортименту продукції з метою диверсифікації товарних ліній, доповнення номенклатури тощо. З метою покращення процесу управління маркетингом на підприємстві запропоновано структуру витрат на відповідні заходи, створення відділу кадрів, реорганізацію внутрішньої системи відділу збуту на користь товарної моделі.

Відділ збуту здійснює два види маркетингових досліджень: пошукові та казуальні. В якості інформаційного ресурсу виступають переважно вторинні дані, за необхідності – первинна інформація. Розвиненість інструментальних засобів програмного забезпечення електронно-обчислювальних пристроїв дозволяє без зайвих зусиль і затрат часу автоматизувати процеси розв’язання ряду важливих для відділу збуту завдань. ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж” працює в умовах споживчого ринку. Отже, в якості критеріїв, що покладені в основу сегментації цільового ринку, виступають демографічні характеристики. Політика підприємства щодо позиціонування товарів передбачає середній ціновий діапазон та середній рівень насиченості товарного асортименту. Поточний товарний асортимент є диверсифікованим: фірма не має в його складі неприбуткових видів продукції, а сукупний економічний ефект в рівній мірі обумовлений реалізацією товарів всіх асортиментних груп.

Стосовно просування та стимулювання збуту продукції ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж” проводить екстенсивну рекламну кампанію. Достатньо високий попит на продукцію і високі рівні показників збуту дозволяють підприємству реалізувати свою ринкову стратегію шляхом відкриття магазинів у містах Дніпропетровської області. У відповідному розділі наведено кошторис витрат на відкриття п’яти магазинів і заплановано рекламний бюджет. Щодо засобів реклами, рекомендується використовувати зовнішню та пряму поштову рекламу. В межах цінової політики існує система знижок (в залежності від кількості та сукупної вартості придбаних товарів). Проте її слід модифікувати шляхом впровадження дисконтної системи для постійних клієнтів і забезпечення знижених цін на ушкоджену продукцію.

Всі вищенаведені рекомендації за умови їх комплексного впровадження здатні забезпечити в найближчому майбутньому стрімке зростання результативних показників збуту продукції і ефективності господарської діяльності ТОВ НВФ ”Енергоспецмонтаж”.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Закон України “Про підприємництво” від 10.03.92 р.

2. Закон України ”Про підприємства в Україні” від 19.03. 91 р.

3. Закон України ”Про споживчу кооперацію” від 12.04. 92 р.

4. Закон України ”Про рекламу” від 11.07.03 р.

5. Правила продажу непродовольчих товарів, затверджені МЗЕЗторгу України від 27.05.96 №294 із змінами, внесеними згідно з наказом МЗЕЗторгу №402 від 07.07.98 та наказом Мінекономіки, європ. Інтеграції №126 від 26.04.2002

6. Азарян О. М. Маркетинг: принципи та функції: Навч. посібник для вищих навч. закладів. — 2-е вид., перероб. і доп. — К.: НМЦВО М-ва освіти і науки України; НВФ «Студцентр», 2001.

7. Ансофф Й. Стратегическое управление. — М.: Зкономика, 1998.

8. Войчак А. В. Маркетинговий менеджмент.—К.: КНЕУ, 1998.

9. Войчак А.В. Маркетингові дослідження: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. – К.: КНЕУ, 2001. – 119с.

10. Гаркавенко С.С. Маркетинг. Підручник. - К.: Лібра, 2002. - 712 с.

11. Герасименко В. В. Ценовая политика фирмы. — М.: Финстатинформ, 1995.

12. Дугіна С.І. Маркетингова цінова політика: Навч.-метод. посібник для самост. вивч.дисц. – К.:КНЕУ, 2002. – 360 с.

13. Кардаш В. Я. Маркетингова товарна політика. — К.: КНЕУ, 2001.-240 с.

14. Корінєв В. Л. Цінова політика підприємства. — К: КНЕУ, 2001.

15. Котлер Ф. Маркетинг — менеджмент /Пер. с англ. под ред. Л. А. Волковой, Ю. Н. Каптуневского. — СПб.: Питер, 2000.

16. Ламбен Ж. Ж. Стратегічний маркетинг. — СПб.: Наука, 1996.