Смекни!
smekni.com

Планування маркетингового дослідження для формування довгострокових відносин зі споживачами прод (стр. 2 из 22)

Отже, поняття «захист енергообладнання» - це, перш за все, захист від струмів короткого замикання та перенавантаження, які можуть з’явитися в електромережах.

Існували наступні етапи розвитку та вдосконалення захисту обладнання:

I. Найпростішим приладом для відповідних цілей був блок контролю з малопотужним трьохфазним транстформатором, який підключався до відповідних фаз в мережі. До виходу трансформатора приєднувався випрямлювач, зібраний по схемі А.Н.Ларіонова, між додатнім та від’ємним виводами включалося реле. При обриві будь-якої фази, пристрій реле відключав споживачів з мережі.

II. На зміну прийшли пристрої з так названою мережевою логікою дії. Цьому сприяли такі фактори, що найбільш частішими видами аварій мережевого навантаження окрім зриву фаз, стали зміна послідовності, з’єднання, перекос фаз, відхилення, стрибки та провали напруги. Для контролю над ними стали застосовувати реле, що використовуються в ланцюгах автоматики високовольтних мереж, працюючих по схожому алгоритму. Але споживачам доводилося встановлювати не один, а декілька приладів захисту для кожного виду загроз аварій, тому обладнання значно дорожчало з відповідними реле. Внаслідок чого склалася гостра необхідність у розробці приборів з повним набором функцій, що могли б забезпечити повноцінний та надійний захист одразу одним приладом.

III. Для вирішення відовідного завдання стали використовувати компромісні методи: спрацюваня за довготривалими піками, фільтрації вищих гармонік т.ін. Проте надійного захисту так і не отримали, кожний компроміс тягнув за собою цілий ряд недоліків. Робота по пікам була лише в деяких випадках стабільною – коли цей пік тривав достатній проміжок часу.

IV. Зараз стадія аналогових приладів, якщо не закінчилась повністю, то вже на стадії завершення. Однію з причин є відсутність можливості організації складної логіки дії. Проте головним чинником є те, що точність аналогової схеми занадто сильно залежить від навколищнього середовища, в першу чергу, від темератури, а також від характеристик напруги, що вимірюється. Тому на заміну аналоговим схемам приходять цифрові мікропроцесорні, які дають змогу створювати прилади практично з логікою будь-якої складності. Проте насправді цифрові мікропроцесорні прилади з широким набором захисних функцій та складною логікою дії для широкого використання – тобто з низькою ціною, можуть створити небагато компаній. Тому є ще один варіант розробок – порогові прилади, які приймають рішення «так» або «ні», прилад є цифровим, тобто зменшує оточуючий вплив, проте зберігається вузька логіка аналогового приладу.

Отже, сучасні прилади мають ряд суттєвих переваг та нових можливостей, проте основними критеріями вибору правильного та надійного реле залишаються – висока універсальність та широка функціональність.

1.1.3. Ринок, його динаміка, тенденції

Однією з важливих умов роботи промислових та енергетичних підприємств, транспортної системи, підприємств житлово-комунального комплексу є забезпечення стабільності та якості електроенергії, що споживається. З цією метою в схемах електроспоживання цих об’єктів широко використовуються різноманітні типи релейного захисту. Таке обладнання забедпечує, зокрема, захист при зриві та перекосі фаз, при відхилені напруги з заданого діапазону, при невірному чергуванні фаз і т.д. При цьому релейний захист використовується як на кінцевому захисті об’єкта (наприклад, електродвигуні), так і в спеціальних електричних схемах, в тому числі аварійного введення резервного споживання.

На сьогодні більша частина релейного обладнання, що виробляється в країнах СНГ, була розроблена ще за часів СРСР. Як наслідок, відповідне обладнання має обмежені можливості і невисоку надійність (як правло, використовуються застарілі комплектуючі). Тому їх використання не дозволяє забезпечити 100% захист електротехнічного обладнання.

Виробничі потужності вітчизняних заводів дозволяють щорічно випускати приблизно 5 млн. одиниць різного електротехнічного обладнання. Проте сьогодні потенціал галузі використовується лише на 16% внаслідок загального спаду, який почався ще у 1990 році. В ході депресії відбулося скорочення об’ємів випуску електротехнічного обладнання на 60%.

Причинами відповідного скорочення стали:

1. зменшення державних замовлень, що в значній мірі орієнтованих на оборонну тематику;

2. невисока конкурентоспроможність вітчизняного електротехнічного обладнання в порівнянні з імпортними аналогами;

3. відсутність в більшості підприємств повноцінної маркетингової стратегії, припинення державного функціонування галузі, низька технологічна та технічна оснащеність підприємств.

Встановлено, що на сьогодні рівень рентабельності в українській електротехнічній галузі в 4 і більше разів нижчий ніж у країнах Західної Європи.

Розвиток конкуренції на вітчизняному ринку обмежується вузькою спеціалізацією підприємств. Кожний завод орієнтується на випуск відповідного виду приладів, оскільки одночасне виробницство різної продукції на одному заводі потребує значних коштів. Багато заводів працює по конкрентному замовленню, відмовившись від серійного виробництва.

Річний об’єм ринку у вартісному вираженні приблизно складає 12 млн.грн. Частка ринку ВАТ «ЕТЗ» - 21%. Протягом останніх років спостерігається щорічний ріст ринку на 40%. Це пояснюється не лише розвитком економіки, а в основному за рахунок вичерпування неліквідів-реле. Тобто в дійсності приріст ринку не такий значний, просто тепер на ньому переважають нові реле.

Значну частку ринку займають закордонні виробники. Всього в СНД представлена продукція щонайменше 16 найкрупніших та відомих виробників релейної техніки. Всі вони присутні на ринку в Росії та більша частина з них представлена в Україні. Ці компанії мають широку номенклатуру, можуть виробляти комплексне забезпечення замовника та створювати потужні диллерські мережі. Сумарний річний об’єм продаж імпортної продукції в Україні складає як мінімум 7 млн.грн.

В Україні серед імпортерів продукції лідером є Росія (75% всього об’єму поставок).

Тип попиту на продукцію реле захисту є повноцінним. Ця тенеденія буде зберігатися, оскільки зростають вимоги щодо надійності обладнання, запобігання аварій, що призводить до втрат матеріальних та нематеріальних ресурсів.

Також попит на продукцію характеризується рядом особливостей, які притаманні особливостям попиту на промисловому ринку, таким як вторинність, перехнесна еластичність та парність. Попит є еластичним.

1.1.4. Аналіз внутрішнього середовища

Повна та скорочена назви:

Повна: ВАТ «Електротехнічний завод»

Скорочена: ВАТ «ЕТЗ».

Аналіз внутрішніх факторів, на які підприємство може впливати в процесі діяльності на ринку, представлений у таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Внутрішні фактори

Внутрішні фактори

Організаційно-правові

Ресурси

1. Форма власності: приватна 1. Виробничі потужності: автоматизовані лінії виробництва, що дозволяють виготовляти продукцію протягом коротних термінів – 3-6 днів.
2. Форма організації: відкрите акціонерне товариство без державної частки власності 2. Сировина та матеріали, комплектуючі: використання можливостей як вітчизняних, так і закордонних підрядчиків

Продовження табл.1.1

3. Організаційна структура: створена за функціонально-ієрархічним призначенням. Підприємство очолює генеральний директор, якому підпорядковуються директор з виробництва, виконавчий директор, фінансовий, технічниий, головний бухгалтер, юристконсультант тощо. У розпорядженні цих посад знаходиться 19 відділів. Особливо важливе значення займає відділ комерції та збуту, який займається проведенням маркетингових досліджень, розумінням поточних та майбутніх потреб споживачів. Більш деально орг.структура представлена на схемі 1.1. Фінансові: Статутний капітал становить 5600 тис. грн. Резервний капітал - 4382,7 тис. грн. Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) - 2258,1 тис. грн.
4. Кадрова політика: спрямована на збереження кадрового складу та залучення нових спеціалістів, розвиток партнерських взаємовідносин у колективі, розуміння загальних цілей як для постійного особистого розвитку співробітників, так і для удосконалення професійних навичок. · 4. Інтелектуальні: керівництво створює всі умови для розвитку та стимулювання активності та зростання професійних навичок працівників. Введені моральні та матеріальні стимули. Більшість працівників мають високий освітній рівень, тому їх професійна компетентність стимулює до розвитку всього колективу загалом. На підприємстві створена і функціонує система підготовки кадрів. Проводиться навчання співробітників на фірмах–партнерах, закордонних семінарах. Регулярно проводиться атестація всіх співробітників, що стимулює ділову і творчу активність співробітників.

Продовження табл.1.1

5. Системи менеджменту й прийнятий стиль керівництва: за основу покладено цілі в області якості, що дає можливість їх розуміння та досягнення на всіх рівнях в організації, шляхом залучення всіх робітників до вирішенння задач в організації; постійно продиться контроль за надійною безпекою умов праці, задоволення соціальних умов 5. Технологічні: на підприємстві у 2005 році було проведено технологічне переозброєння, внаслідок чого введено в експлуатацію нове обладнання, технологію поверхневого монтажу (Surface Mount Technology). Традиційно підприємство виконує: переробку пластмаси, механічну обробку різанням, гальванічну обробку, обробку тиском (штамповка та холодна висадка), лиття під тиском (алюмінієві та мідні сплави), заготівельне виробництво, термообробку, складаня електромеханічних релє часу, мікродвигунів, проміжних релє, електронних релє часу. У 2007 р. введено в експлуатацію автоматичну лінію монтажу печатних плат, яка озброєна надсучасним виробничим і високоточним обладнанням.
6. Інформаційні: компанія надає змогу споживачам та партнерам ознайомитись з її виробничою діяльністю через офіційний сайт http://www.relsis.ua, що постійно оновлюється.
7. Трудові: На сьогодні на підприємстві працює чоловік 250 чоловік.

Схема 1.1. Організаційна структура ВАТ «ЕТЗ»