Смекни!
smekni.com

Планування маркетингового дослідження для формування довгострокових відносин зі споживачами прод (стр. 5 из 22)

Продукція реле не входить до списку товарів, що потребує проходження обов’язкової сертифікаці. Цей факт погоджено згідно з Наказом від 01.02.2005 №28, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 4 травня 2005 р. за №466/10746 «Про затвердження Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні». Це є позитивним для ВАТ «ЕТЗ», оскільки дозволяє зменшити витрати та зберегти час від процесу розробки до безпосереднього продажу споживачам. Проте деякі види продукції ВАТ «ЕТЗ» все ж таки пройшли сертифікацію, що дозволяє налагодити систему збуту продукції державним підприємствам та організаціям.

В Україні відсутні національні стандарти на продукцію, що б відповідповідали прийнятим у Євросоюзі. З розвитком торгових відносин України з Євросоюзом в українських виробників при постачанні товарів у Європу виникають питання, пов'язані з проблемами їхньої сертифікації. Основною ознакою того, що продукція сертифікована в Євросоюзі, є її маркування знаком СЄ (від Confomite European). За маркуванням СЄ стоїть важлива інформація, яка є своєрідним паспортом, що дозволяє вільно переміщувати товар на території Євросоюзу. СЄ-маркування говорить про те, що виробник, незалежно від його місцезнаходження, вжив усіх заходів і гарантує, що його товар відповідає вимогам щодо захисту безпеки, здоров'я й екології, чинним у Євросоюзі. Вимоги щодо отримання відповідного СЄ-маркування викладені в європейських законах – Директивах. Європейські стандарти, містять вимоги до продукції, виконання яких забезпечує відповідність загальним вимогам, викладеним у Директивах. Стандарти набувають чинності тільки після їхнього прийняття в якості національних. Але в Україні відповідних стандартів не існує. Для ВАТ «ЕТЗ» - це є дуже негативний факт, що може стримувати міжнародну діяльність підприємства, оскільки великі проблеми можуть виникнути в постачальника, якщо з'ясується факт невідповідності продукції. Такий товар і фірма-постачальник можуть бути занесені в «чорний список», що призведе до падіння репутації постачальника на європейському ринку. Отже, узагальнюючі фактори політика-правового середовища наведені у таблиці 1.5.

Таблиця 1.5

Підсумкова таблиця політико-правових факторів

Фактор

Коеф-нт знач-сті

Альтернативні варіанти вирішення проблеми чи реалізації можливості

Загрози

1.

Відсутність українських стандартів на продукцію, що б відповідали прийнятим у Євросоюзі

19

Проводити СЄ-маркування за кордоном

Можливості

2.

Посилення відповідальності за порушення договірних зобов'язань на ринку електричної енергії та правопорушень в електроенергетиці

18

Виробництво якісної та надійної продукції, що відповідає дкржавним стандартам

3.

Встановлення зобов’язань державних підприємств при впровадження нової релейної техніки надавати перевагу вітчизняним виробникам

19

Збільшення обсягів збуту продукції

4.

Впровадження принципів вільної торгівлі та міжнародна інтеграція

18

Збільшення обсягів збуту, розширення партнерства, переймання досвіду
5. Тісні економічні зв'язки України з державами СНД

18

Розширення асортименту продукції без витрат на сертифікацію

6.

Відсутність вимог обов’язкової сертифікації релейної продукції в Україні

17

Економія витрат на державну сертіфікацію

1.2.1.2. Аналіз економічного середовища

На діяльність підприємства значний вплив мають економічні фактори. Найбільш вагомі з них представлені у таблиці 1.6.

Таблиця 1.6

Попередня таблиця економічних факторів

Фактор

Загроза

Можли-вість

1.

Ріст курсу євро валюти

-

2.

Ріст інфляції у 2008 році до 25-28%

-

3.

Модерінізація та розвиток енергетики, згідно Енергетичною стратегією України на період до 2030 р.

+

4.

Модернізація та розвиток транспортної системи, відповідно до комплексної програми на 2006-2010рр.

+

5.

Незадовільний стан основних фондів металургії та галузі вцілому, що потребує модернізації

+

6.

Випереджальні темпи розвитку машинобудування у 2008 році - 133,9%

+

7.

Ріст ринку електропобутової техніки та побутової електроніки у 2008 р. на 30-40%

+

Факт росту курсу євро впливає на зростання собівартості деяких видів продукції, оскільки окремі комплектуючі імпортуються з Польщі, Чехії, де розрахунок відбувається відповідно в євро. Курс євро коливався в період 90 днів, таким чином, як це представлено на графіку 1.1.

Графік 1.1.

Отже, у зв’язку з цим спостерігається негативний вплив на формування цінової політики підприємства.

Високий рівень інфляції в Україні негативно впливає на цінову політику підприємства. Встановлено, що цього року інфляція досягає найвищого рівня серед країн СНГ та становить 25-28%. Для ВАТ «ЕТЗ» - це також негативне явище, оскільки значна частина розрахунків та платежів, а також встановлення цін на продукцію відбувається у національній валюті.

Перспективи розвитку та модернізації енергетики визначені Енергетичною стратегією України на період до 2030 р., яка була схвалена розпорядженням КМ України від 15 березня 2006 р. №145-р. Метою Енергетичної стратегії України є також визначення шляхів і створення умов для безпечного, надійного та ефективного функціонування енергетичного сектора економіки. На сьогодні стан магістральних електричних мереж, попри значні обсяги реконструкції та модернізації, виконаних за останні п’ять років, є незадовільним. 34% ПЛ напругою 220-230 кВт експлуатуються понад 40 років, з них 1,7 тис.км ПЛ-330 кВт – це 13% та 1,6 тис.км ПЛ- 220 кВт – це 52% від загальної протяжності потребують реконструкції. 76% обладнання трансформаторних підстанцій спрацювало свій розрахунковий технічний ресурс. Встановлено, що вцілому на розвиток та функціонування паливно-енергетичного комплексу потрубує значних інвеситиційних ресурсів: 2006-2010 рр – 158,2 млн.грн, 2011- 2020 рр – 431,0 млн.грн, 2021-2030 рр – 455,9 млн.грн.

У зв’язку з цим передбачається подальший розвиток магістральних і розподільчих мереж, істотне удосконалення засобів системного регулювання і захисту, технічного забезпечення паралельної роботи об’єднаної енергетичної системи України з єдиними енергосистемами Російської Федерації, країн Східної та Центральної Європи. Це є сприятливим фактором для ВАТ «ЕТЗ», бо для модернізації енергетики необхідне сучасне та недороге обладнання, повна реконструкція існуючої системи, що беззаперечно потребує релейного захисту. Отже, розширюється попит у сегменті – державний паливно-енергетичний сектор.

Модернізація та розвиток транспортної системи України стосується всіх секторів, де має місце використання продукція релейного захисту. Наприклад, Укрзалізниця працює над реалізацією перспективних програм, спрямованих на збільшення ефективності роботи, упровадження нових технологій і забезпечення конкурентоздатності залізничного транспорту. Було розроблено комплексну програма відновлення залізничного рухомого складу України на 2006-2010 роки. У рамках якої передбачається подальше відновлення локомотивного парку, вантажних і пасажирських вагонів, дизель - і електропоїздів з підвищенням їхньої комфортності і сервісного обслуговування та системи протиаварійної автоматики. Модернізація і закупівля залізничного складу практично цілком буде здійснюватися на вітчизняних підприємствах.

Також згідно з концепцією розвитку транспортно-дорожнього комплексу (ТДК) України на середньостроковий період та до 2020 року відбувається модернізація транспортної системи виходячи з нових завдань, що постали перед транспортом в умовах пожвавлення і відновлення реального сектору економіки, зростання попиту на транспортні послуги, активізації процесів інтеграції ТДК України до європейської та світової транспортних систем. Враховується також прийняття державних цільових програм розвитку морського і річкового транспорту та забезпечення безпеки судноплавства. Існування відповідного фактору розширює попит для ВАТ «ЕТЗ» у сегменті - релейний захист для транспортної системи України.

Металургія України вже давно претендує на «почесне» перше місце у світі серед відсталих виробництв, що має низькі якісні показники та високу енергоємність продукції. Головна проблема – це високий ступінь зносу основних фондів та відставання технічного рівня металургійного виробництва від кращих світових досягнень. Встановлено, що вік основних фондів по деяких підприємствах становить 50—60 або навіть більше років, тоді як нормою вважаються 25 років. Все це створює новий потенційний ринок для ВАТ «ЕТЗ», що характеризується значним обсягом попиту на різноманітну продукцію релейного захисту. Оскільки більшість металургійних підприємств довгі роки працювали без проведення корінних реконструкцій, оновлення обладнання, впровадження прогресивних технологій.