Смекни!
smekni.com

Розробка плану маркетингу підприємства (стр. 1 из 9)

Міністерство освіти та науки України

Національний університет водного господарства та природокористування

Кафедра економіки підприємства

Курсова робота

з дисципліни «Маркетинг»

На тему

«Розробка плану маркетингу підприємства»

Рівне – 2008

Зміст

Резюме

Розділ 1 Дослідження поточної ринкової ситуації

1.1 Короткий опис ринку

1.2 Господарська діяльність підприємства

1.3 Характеристика товарної пропозиції підприємства

1.4 Макросередовище підприємства

1.5 Оцінка конкурентоспроможності підприємства

1.6 SWOT – аналіз

1.7 Оцінка ризиків

Розділ 2 Маркетингова стратегія і проблема

2.1 Місія підприємства

2.2 Стратегічні напрями розвитку підприємства

2.3 Короткострокові маркетингові цілі

2.4 Короткострокові фінансові цілі

2.5 Цільові ринки

2.6 Комплекс маркетингу

Розділ 3 Фінансовий аналіз

3.1 Дослідження беззбитковості

3.2 Прогноз продажу продукції

3.3 Бюджет маркетингу

3.4 План доходів і витрат

3.5 Дослідження рентабельності

Розділ 4 Контроль маркетингу

4.1 Практична реалізація плану маркетингу

4.2 Організація маркетингу

Список використаних літературних джерел


Резюме

Об’єктом дослідження є Закрите акціонерне товариство “Рівне-Борошно”, яке є підприємницьким господарським товариством, що підпорядковується зборам акціонерів, і створено відповідно до Конституції України, Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, “Про власність”, “Про цінні папери і фондову біржу”, “Про зовнішньоекономічну діяльність” та інших нормативно-правових актів.

Юридична адреса та місце знаходження Товариства: Україна, м. Рівне, вул. Біла 35 [Див. дод. А, Б, В].

Метою діяльності підприємства є задоволення спільних потреб у товарах народного споживання, продукції виробничо-технічного та іншого призначення, роботах, послугах та реалізації на основі одержаного прибутку економічних і соціальних інтересів акціонерів та трудового колективу Товариства [Див. дод. А].

Основними видами діяльності Товариства є наступне:

· виробництво борошна;

· виробництво готових кормів для тварин, що утримуються на фермах;

· інші види оптової торгівлі;

· оптова торгівля зерном та кормами для тварин;

· роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно з продовольчим асортиментом.

Дана курсова робота складається з резюме, чотирьох розділів, списку використаної літератури і додатків.

Поставлені в резюме завдання послідовно вирішуються у розділах основної частини курсової роботи.

У першому розділі викладається ситуація на ринку продукції, яку представляє ЗАТ «Рівне-Борошно». Для характеристики ринкової ситуації на цільових сегментах проводиться дослідження за трьома напрямами: демографічна характеристика ринку, визначення ринкових потреб, дослідження тенденцій ринку. Всі перераховані дослідження оформлені в окремих підрозділах.

У другому розділі розкривається місія підприємства, наводяться короткострокові цілі підприємства, а також коротко описується розроблений для даного товариства комплекс маркетингу.

У третьому розділі описуються всі загальні дані щодо річних обсягів продажу продукції ЗАТ «Рівне-Борошно», витрат, витрат на маркетинг. Також вказуються основні відносні показники рентабельності виробництва, рентабельності продажу, відсоток втрат на маркетинг по відношенню до обсягу реалізації продукції.

У четвертому розділі маркетингового плану наводиться інформація про практичну реалізацію всіх маркетингових програм, запланованих у розділі 2. Також, складається календарний графік та календарний план маркетингових програм на плановий рік.

Розділ 1 Дослідження поточної ринкової ситуації

1.1 Короткий опис ринку

1.1.1 Демографічна характеристика ринку

Ринок є сферою товарно-грошового обігу і охоплює сукупність конкретних відносин та зв’язків між виробниками та споживачами товарів, що забезпечують обмін продуктами праці. Його не слід плутати з торгівлею, тому що ринок — це особлива економічна категорія, а торгівля – галузь економіки.

Ринок – це сукупність відносин власності між покупцем і продавцем товарів і послуг та механізмів забезпечення цього процесу.

Суб’єкти ринку — це фірми, підприємства, організації чи окремі особи, між якими існують маркетингові зв’язки.

Об’єктом дослідження для даної курсової роботи послугувало Закрите акціонерне товариство «Рівне-Борошно», яке є підприємницьким господарським товариством, що підпорядковується зборам акціонерів, і створено відповідно до Конституції України, Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, “Про власність”, “Про цінні папери і фондову біржу”, “Про зовнішньоекономічну діяльність” та інших нормативно-правових актів.

Юридична адреса та місце знаходження Товариства: Україна, м. Рівне, вул. Біла 35.

Метою діяльності підприємства є задоволення спільних потреб у товарах народного споживання, продукції виробничо-технічного та іншого призначення, роботах, послугах та реалізації на основі одержаного прибутку економічних і соціальних інтересів акціонерів та трудового колективу Товариства [Див. дод. А].

Основними видами діяльності Товариства є наступне:

· виробництво борошна;

· виробництво готових кормів для тварин, що утримуються на фермах;

· інші види оптової торгівлі;

· оптова торгівля зерном та кормами для тварин;

· роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно з продовольчим асортиментом.

Для реалізації своєї мети, дане підприємство постачає свою продукцію на: ринок м. Рівного, ринок Рівненської області та ринок за межами області (західний регіон).

В зв’язку, з розташуванням ЗАТ “Рівне-Борошно” в Рівненській області, найбільшу кількість борошна товариство постачає на ринок Рівненської області, та безпосередньо на ринок м. Рівного і незначну частину продукції на ринки за межами області (західні регіони) [див. рис. 1.1.].

Рис. 1.1. Поставка борошна ЗАТ «Рівнем-Борошно» на ринок борошна

Це пов’язано з тим, що в західних регіонах України переважає сільське населення, яке самостійно вирощує зернові культури, з яких в подальшому виготовляють борошно. А в Рівненські області, на відміну від західних регіонів, переважає міське населення, яке зазвичай задовольняє свої потреби через ринок, що зумовлює попит на продукцію, до того ж необхідним продуктом харчування людей є хліб, який звичайно виготовляється саме з борошна.

1.1.2 Ринкові потреби

У кожної людини є свої власні потреби, які вона задовольняє фактично через ринок.

Якщо розглядати діяльність ЗАТ «Рівне-Борошно», можна чітко сказати, що дане товариство задовольняє одні з найважливіших людських потреб поставляючи на ринок такий товар як борошно, а також, завдяки попиту на продукцію, задовольняє і свою основну потребу – отримання прибутку, що і є головною причиною діяльності товариства.

Отже, ЗАТ «Рівне-Борошно» виготовляє борошно 1 – 3 ґатунків, а також корми для тварин. Це є досить ефективною і прибутковою діяльністю, оскільки задовольняються первинні потреби споживачів, а саме фізіологічні оскільки ми щоденно вживаємо певні хлібобулочні вироби, для приготування яких основним продуктом є борошно.

На сьогоднішній день, продукція ЗАТ «Рівне-Борошно» користується значним попитом. Це пов’язано з тим, що товариство випускає борошно всіх ґатунків з високою якістю та дотриманням всіх стандартів. А також, на відміну від інших операторів, піклується про своїх споживачів поставляючи продукцію на ринок протягом цілого року, а в разі оптової торгівлі, дозволяє відстрочені умови оплати і самостійно доставляє свою продукцію споживачам.

Високий попит на продукцію є досить сприятливою умовою для підприємства оскільки збільшує прибуток і дає можливість для розширення підприємства в подальшому і захоплення нових сегментів ринку борошна.

1.1.3 Тенденція ринку

За допомогою зведених показників діяльності по підприємству за 2004 – 2006 рр., проведемо дослідження обсягу продажу продукції ЗАТ «Рівне-Борошно» на ринку [табл. 1.1.], та встановимо причини його зменшення або збільшення:


Табл. 1.1

Аналіз реалізації продукції на ЗАТ «Рівне-Борошно», тис. грн.

№ п/п Показники 2004 р. 2005 р. 2006 р. Абсолютне Тр, %
1. Обсяг виготовленої продукції 19890,70 14779,28 19797,376 -5111,42 +5018,08 74,30 133,95
2. Обсяг реалізованої продукції 19705,17 15402,52 19753,63 -4302,65 +4351,11 78,16 128,25

За зведеними даними в таблиці 1.1., можна сказати, що у 2005 р. порівняно з 2004 р., спостерігається значне зменшення кількості реалізованої продукції (-4302,65 тис. грн.), що є негативною тенденцією для товариства, оскільки призводить до зменшення прибутку. Така тенденція була зумовлена переважно не достатньою кількістю закупленої сировини через не врожайність зернових культур; не дотриманням умов договору поставок; низькою кваліфікацією працівників; використання застарілого обладнання, яке призводило до постійних простоїв, та виготовлення не високоякісного продукту.