Смекни!
smekni.com

Гігієнічна оцінка ефектвності оздоровлення дітей і підлітків на морському узбережжі (стр. 1 из 6)

ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ІНСТИТУТ ГІГІЄНИ І МЕДИЧНОЇ ЕКОЛОГІЇ ім. О.М. МАРЗЄЄВААМН УКРАЇНИ»

Ганикіна Сніжана Олександрівна

УДК: 613.11:612.6+614.87

Гігієнічна оцінка ефективності оздоровлення дітей і підлітків на морському узбережжі

14.02.01 - Гігієна та професійна патологія

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата медичних наук

Київ – 2008


Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Одеському державному медичному університеті МОЗ України

Науковій керівник: доктор медичних наук, професор Надворний Микола Миколайович, Одеський державний медичний університет МОЗ України, завідувач кафедри загальної гігієни та екології людини
Офіційні опоненти: доктор медичних наук, чл.-кор. АПН України, професор Берзінь Валерій Іванович, Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця МОЗ України, завідувач кафедри гігієни дітей та підлітків
доктор медичних наук, Бердник Ольга Володимирівна, ДУ “Інститут гігієни і медичної екології ім. О.М. Марзєєва АМН України”, завідувач лабораторії популяційного здоров’я

Захист відбудеться “ 19 червня 2008 р. о 1200годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.604.01 в ДУ “Інститут гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва АМН України” за адресою: 02660, м. Київ-94, вул. Попудренка, 50

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці ДУ “Інститут гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва” АМН України за адресою: м. Київ, вул. Попудренка, 50.

Автореферат розісланий “17 травня2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради .Ю. Селезньов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність проблеми. В сучасних умовах відбувається прогресуюче погіршення стану здоров’я дитячого населення України. Тому питання первинної профілактики мають суттєве медичне та соціальне значення. Відомо, що в сучасних умовах переважна кількість порушень здоров’я пояснюється переважно способом життя, який притаманний тому чи іншому індивідууму. Втім, в сучасних умовах зростає і значущість екологічного фактора, що може зумовлювати до 30% всіх випадків у структурі загальної захворюваності.

Україна багата на рекреаційні ресурси, відповідно оцінка умов оздоровлення населення у різних регіонах країни має значну актуальність. Серед медичних технологій профілактичної спрямованості одне з провідних місць належить оздоровленню в умовах кліматичних курортів. Сучасні алгоритми оцінки ефективності оздоровлення дітей і підлітків в умовах літніх оздоровчих таборів засновані переважно на використовуванні динаміки показників функціональних проб, направлених на вивчення функцій кардіореспіраторної системи, і у меншій мірі – на оцінці фізичної підготовленості. При цьому в оцінці ефективності оздоровчих програм набагато менше уваги надається показникам реактивності.

Вітчизняні учені (Григор’єва Л.Г., 1976, 1983; Корчак Г.І. 1990; Лукьянова О.М., 2002; Сердюк А.М. 2000, 2004; Полька Н.С. 2004; Тімошенко Л.В. 2001, 2003; Лобода М.В. 2004; Антіпкин Ю.Г. 2001; Апанасенко Г.Л. 1996, 1999; Берзінь В.І. 1986, 1991; Бабов К.Д., Зубаренко О.В., 2004) розробили методологічну основу для застосування різних методів оцінки реактивності (імунологічних, клініко-фізіологічних, санітарно-мікробіологічних) в практиці скринінгу здоров'я. Одним з його прикладних завдань є оцінка ефективності оздоровлення в умовах кліматичних курортів. Поряд з цим великий внесок в оцінку впливу природних чинників, зокрема кліматичних, та їх використання для оздоровлення зроблено київською школою гігієністів (Бардов В.Г. 1983, 1999; Нікберг І.І. 1996 та ін.).

Дослідження Надворного М.М. (1983, 1992, 2004) дозволили визначити діапазон прийнятного рекреаційного навантаження на морські пляжі, що дозволяє планувати оздоровчі програми з урахуванням можливої негативної дії на морське середовище. З другого боку, недостатньо вивчене питання про характер впливу рекреаційних чинників в умовах морського курорту на стан здоров'я відпочиваючих, і, особливо, дітей і підлітків. У зв'язку з цим розробка ефективних алгоритмів моніторингу здоров'я дітей, що перебувають на оздоровленні, придатних як для скринінгових, так і для поглиблених досліджень, залишається актуальною задачею.

Зв'язок роботи з науковими програмами:

Дисертаційне дослідження виконане відповідно до програми науково-практичної роботи кафедри загальної гігієни ОДМУ на тему «Гігієнічна оцінка стану здоров'я населення в сучасних соціально-екологічних умовах Одеської області» (шифр держреєстрації 0138U256732) в 2004-2006 рр.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження була гігієнічна оцінка умов оздоровлення дітей на морському узбережжі і розробка схеми комплексної оцінки ефективності оздоровлення.

Для досягнення поставленої мети необхідно було вирішити наступні завдання:

- Дати гігієнічну характеристику окремим районам морського узбережжя Одеської затоки, які використовуються з рекреаційною та лікувально-оздоровчою метою

- Оцінити стан здоров'я дітей на початку та наприкінці оздоровлення в умовах морського кліматичного курорту

- Визначити ефективність оздоровлення дітей в умовах морського узбережжя

- Розробити схему комплексної оцінки ефективності оздоровлення дітей і підлітків

Предмет дослідження – навколишнє середовище, здоров'я дітей

Об'єкт дослідження: вплив на здоров'я дітей комплексу чинників морського узбережжя.

Методи дослідження: санітарно-мікробіологічні, клініко-фізіологічні, біохімічні, клініко-імунологічні, метод анкетування, метод лазерно-кореляційної спектрометрії, антропометричний метод, фізіометричний метод, статистичні методи

Наукова новизна одержаних результатів.

Вперше:

1. Виявлені закономірності реакції організму дитини на оздоровчі чинники в залежності від вихідного стану здоров’я

2. Проведена гігієнічна оцінка оздоровчих ефектів в умовах відпочинку на морському кліматичному курорті

3. Вивчені особливості зміни клініко-фізіологічних і мікробіологічних критеріїв реактивності організму дітей в умовахоздоровлення.

4. Визначена інформативність різних методів оцінки ефективності оздоровлення дітей.

5. Обґрунтувано необхідність застосування методу ЛКС-метрії для скринінгу здоров’я дітей, що відпочивають у літніх оздоровчих таборах

6. Розроблено схему контролю за станом здоров’я та комплексної оцінки ефективності оздоровлення дітей і підлітків в умовах кліматичного курорту.

Науковий пріоритет за визначеними напрямками закріплено у 2 патентах на винахід.

Особистий внесок здобувача. Дисертант самостійно виконала аналітичний огляд сучасних джерел інформації з проблеми гігієнічної оцінки ефективності оздоровлення дітей в умовах морського кліматичного курорту. Дисертант брала участь у відборі проб морської води і пляжного матеріалу, самостійно проводила антропометричні і фізіометричні визначення, клініко-фізіологічні дослідження, в т.ч. дослідження артеріального тиску, варіабельності серцевого ритму (ВСР), лазерно-кореляційної спектрометрії ротоглоткових змивів, бактерицидності шкірних покровів, якісного складу мікробіоценозів шкіри та рото-глоткових змивів. Санітарно-бактеріологічні та санітарно-хімічні дослідження виконані на базі централізованої лабораторії Одеської обласної санітарно-епідеміологічної служби при участі дисертанта. Аналіз одержаних даних, їх інтерпретація, формулювання висновків та практичних рекомендацій виконано здобувачем особисто.

Практичне значення роботи полягає в розробці схеми комплексної оцінки здоров'я дітей і ефективності їх оздоровлення в умовах морського курорту. В роботі дана гігієнічна характеристика сучасного стану рекреаційних ресурсів окремих районів Одеської затоки та їх придатності для лікувально-оздоровчих потреб. Результати дослідження і засновані на них рекомендації впроваджені в практику роботи літніх оздоровчих установ Одеської області (ДОЦ «Молода гвардія», дитячі санаторії «Біла акація», «Зелена гірка», «Хаджибей», «Крайки», «Люстдорф»).

Окремі результати дослідження впроваджені в учбовий процес на кафедрах загальної гігієни і екології людини, гігієни і медичної екології, кафедрі загальної практики і медичній реабілітації, кафедрі спортивної медицини і валеології ОДМУ. За наслідками дисертаційної роботи одержані два патенти на корисну модель “Спосіб оцінки ефективності оздоровлення дітей та підлітків у курортних умовах” (№29487, заявка № 200711245) та “Спосіб оцінки аліментарного статусу дітей” (№29486, заявка № 200711244).

Апробація результатів дисертації проведена на науково-практичних конференціях молодих вчених ОДМУ (Одеса, 2006), конференціях з проблем валеології (Одеса, 2005), конференції «Актуальні проблеми гігієни” (Київ, 2005), засіданнях наукового товариства гігієністів Одеської області (Одеса, 2005, 2006, 2007).

Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано 4 статті у регламентованих ВАКом наукових періодичних виданнях, в тому числі 2 – без співавторів, 3 повідомлення в збірках матеріалів і тез наукових конгресів, з'їздів і симпозіумів, одержано два патенти на винахід.

Структура і об'єм дисертації: Дисертація є машинописним рукописом, викладеним на 141 сторінці, складається з введення, аналітичного огляду літератури, опису матеріалів і методів дослідження, 4 розділів власних досліджень, заключення, висновків і списку використаної літератури. Робота включає 16 малюнків, 29 таблиць і список використаних джерел з 171 найменувань, з яких - 47 – закордонних.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Матеріали і методи дослідження.

Дослідження проведене в 2004-2007 рр. на узбережжі Одеської затоки. Проведений аналіз еколого-гігієнічної ситуації, що склалася на різних пляжах м. Одеси, які використовуються як організованими (відпочиваючі санаторіїв, будинків та баз відпочинку, оздоровчих центрів), так і неорганізованими рекреантами. З метою оцінки умов перебування відпочиваючих проводився моніторинг якості морської води, пляжного матеріалу, повітряного середовища. Загальна кількість проб морської води склала 1368, пляжного матерілу – 214. Виконано 272 вимірювання мікрокліматичних параметрів (температури, відносної вологості, швидкості руху повітря) у зоні відпочинку. На підставі дослідження якості рекреаційного потенціалу та еколого-гігієнічної безпеки різних ділянок узбережжя Одеської затоки у якості контингенту досліджуваних обрано дітей віком 12-14 років (1992-1994 р.н), які проходили оздоровлення у дитячому оздоровчому центрі “Молода Гвардія”. Загальне число обстежених склало 500 осіб.