Смекни!
smekni.com

Наукове обґрунтування медикаментозного забезпечення військовослужбовців на основі концепції логістичного управління (стр. 2 из 6)

- методичні рекомендації "Логістичне моделювання військово-фармацевтичних процесів" (2007), розроблені у співавторстві з В.В. Трохимчуком, О.П. Шматенком і призначені для магістрантів, інтернів, слухачів факультету перепідготовки та підвищення кваліфікації Української військово-медичної академії, організаторів медичного постачання, наукових співробітників, студентів фармацевтичних факультетів вищих медичних навчальних закладів (погоджені директором Департаменту охорони здоров'я Міністерства оборони України 01.10.2007 р.), використовуються в роботі відділу постачання медичного майна Департаменту охорони здоров'я Міністерства оборони України (акт впровадження від 01.10.07 р.), фармацевтичного центру Головного військового клінічного ордена Червоної зірки госпіталю Міністерства оборони України (акт впровадження від 14.12.07 р.), фармацевтичного центру Військово-медичного клінічного центру Південного регіону (акт впровадження від 01.12.07 р.), 2 Центральних медичних складів Міністерства оборони України (акти впровадження від 04.10.07 р., 07.12.07р.), медичного складу Південного регіону (акт впровадження від 07.12.07 р.), медичного складу Західного регіону (акт впровадження від 30.11.07 р.), медичного складу Кримського регіону (акт впровадження від 08.11.07 р.), навчальному процесі кафедри організації та економіки фармації Одеського державного медичного університету (акт впровадження від 15.09.07 р.), кафедри екстремальної та військової медицини Національного фармацевтичного університету (акт впровадження від 10.11.07 р.), кафедри управління та економіки фармації Запорізького державного медичного університету (акт впровадження від 10.12.07 р.), кафедри організації та економіки фармації Національного медичного університету імені О.О. Богомольця (акт впровадження від 05.10.07 р.), кафедри технології ліків, організації та економіки фармації Медичного інституту Української асоціації народної медицини (акт впровадження від 07.12.07 р.), кафедри військової фармації Української військово-медичної академії (акт впровадження від 01.10.07 р.), кафедри організації і економіки фармації Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика (акт впровадження від 03.11.07 р.).

Особистий внесок здобувача. В наукових працях, опублікованих у співавторстві з В.В. Трохимчуком, О.П. Шматенком, Т.М. Будніковою, В.С. Гульпою та ін., дисертантом визначено особливості розвитку логістики у вітчизняній системі медикаментозного забезпечення військовослужбовців, описані матеріальні та інформаційні потоки в системі медикаментозного забезпечення військовослужбовців, обґрунтовано методичні підходи до проведення логістичного аналізу медикаментозного забезпечення військовослужбовців, розроблено функціональну та операційну моделі потоків лікарських засобів на військово-медичному складі, обґрунтовано методичні підходи до проектування розподільної підсистеми в системі медикаментозного забезпечення військовослужбовців.

Автором особисто отримано такі результати:

- проведено аналіз застосування логістичних методів в організації медикаментозного забезпечення військовослужбовців в Україні;

- обґрунтовано методичні підходи до проведення функціонально-структурного аналізу витрат на організацію медикаментозного забезпечення військовослужбовців;

- розроблено проект організаційної структури бази зберігання та розподілу медичного майна як альтернативи медичному складу;

- розроблено проект оптимальної технологічної схеми виробничого приміщення для зберігання та сортування лікарських засобів (загальної групи) на базі зберігання та розподілу медичного майна.

З окремих питань дисертант співпрацював з науковцями Української військово-медичної академії, Одеського державного медичного університету, Національного авіаційного університету, Департаменту охорони здоров'я Міністерства оборони України, Науково-дослідного інституту проблем військової медицини Збройних Сил України (м. Ірпінь).

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися на Ювілейній конференції "Біофізичні стандарти та інформаційні технології в медицині" (Одеса, 2005), наукових конференціях молодих вчених Української військово-медичної академії (Київ, 2006, 2007), 1-ій Міжнародній науково-практичній конференції "Науково-технічний прогрес і оптимізація технологічних процесів створення лікарських препаратів" (Тернопіль, 2006), Х Міжнародному медичному конгресі студентів і молодих учених (Тернопіль, 2006), науковій конференції студентів та молодих вчених Національного фармацевтичного університету (Харків, 2006), ІІІ Міжнародній медико-фармацевтичній конференції студентів і молодих вчених (Чернівці, 2006).

Публікації. По темі дисертаційної роботи опубліковано 22 роботи, у тому числі 13 статей, з яких 10 у наукових фахових виданнях, 1 навчальний посібник, 1 методичні рекомендації, 7 тез доповідей.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація викладена на 210 сторінках друкованого тексту (обсяг основного тексту - 123 сторінки), складається з вступу, огляду літератури, чотирьох розділів власних досліджень, висновків, 8 додатків (41 с.), списку використаної літератури, який включає 217 джерел, з них 20 латиницею. Робота ілюстрована 46 рисунками і 12 таблицями.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Розділ 1. Аналіз застосування методів логістики в організації медикаментозного забезпечення військовослужбовців в Україні (огляд літератури). Аналіз фахових літературних джерел дозволив встановити, що система постачання армій країн НАТО лікарськими засобами завжди вважалась хоча й особливим, але все ж таки елементом логістики. В Радянській Армії та Збройних Силах України термін "логістика" стосовно медикаментозного забезпечення не застосовувався. Однак основні принципи організації забезпечення військ лікарськими засобами, такі як повнота, своєчасність та безперебійність постачання, централізоване управління запасами, економічність використання ресурсів, раціональність, живучість, плановість, науковість та ін., відповідають меті та принципам сучасної логістичної концепції. При цьому станом на 2007 рік в Збройних Силах України завершено створення єдиного медичного простору, в якому медикаментозне забезпечення здійснюється за територіальним принципом - одним з базових підходів логістики.

На основі вивчення джерел наукової літератури показано, що логістика при вирішенні наукових та практичних завдань застосовує методи таких наукознавчих дисциплін, як загальна теорія систем, кібернетика, теорія дослідження операцій та прогностика. На підставі аналізу навчально-методичних видань та керівних документів військово-медичної служби нами встановлено, що в плануванні та організації медикаментозного забезпечення військовослужбовців знайшли своє застосування окремі підходи та методи кожної з методологічних дисциплін концепції логістичного управління (табл. 1). Проте, ці методи використовувалися тільки в окремі періоди для оптимізації або удосконалення окремих ланок системи медикаментозного забезпечення військовослужбовців. Комплексні дослідження наскрізних потокових процесів на основі логічно спрямованого та послідовного застосування логістичних методів стосовно медикаментозного забезпечення військовослужбовців в Україні до цього часу не проводилися. Відповідно відсутнє сучасне та адаптоване до умов військово-медичної служби програмно-методичне забезпечення проведення логістичних досліджень системи постачання медичних закладів та підрозділів лікарськими засобами.

Логістика як практика управління передбачає пошук зручних та простих методів дослідження складних логістичних систем. Проведений же нами аналіз вказаних у табл. 1 методів показав, що близько 65% з них є математичними методами, більшість з яких характеризуються високою складністю та трудомісткістю проведення.

Таблиця 1. Підходи та методи логістики, що використовувалися у вітчизняній системі забезпечення військовослужбовців лікарськими засобами

Назва методологічної дисципліни логістики Назва логістичних підходівта методів, що використовувалися у військово-медичній службі Назва ланок системи медикаментозного забезпечення військовослужбовців, які оптимізувалися за допомогою логістичних підходів та методів
Загальна теорія систем Системний підхід Планування та організація медикаментозного забезпечення. Організація підвезення ЛЗ. Організація руху та переробки ЛЗ на медичних складах, медичних депо та в аптеках.
Кібернетика Кібернетичне (економіко-математичне) моделювання Розрахунок потреби у ЛЗ. Знаходження оптимального варіанту розподілу ЛЗ.
Дослідження операцій Методи вивчення трудових витрат.Методи теорії імовірності.Методи математичної статистики.Теорія масового обслуговування.Методи лінійного програмування. Скорочення витрат на технологічні процеси в закладах медичного постачання. Визначення імовірності бою ампул під час приймання ампульованих ЛЗ на медичних складах. Моделювання процесів приймання і відпуску ЛЗ. Закріплення споживачів за постачальниками ЛЗ.
Дослідження операцій Задача призначення.Транспортна задача.Метод сіткового планування.Фармакоекономічний аналіз Розробка системи розподілу ЛЗ. Оптимізація організаційно-штатної структури закладів і підрозділів медичного постачання. Планування роботи органів управління. Організація розгортання і підготовки до роботи закладів і підрозділів медичного постачання. Прийняття рішень щодо вилучення або внесення ЛЗ до застосування у медичній практиці.
Прогностика Методи кореляційного і регресійного аналізу.Нормативний метод.Індексний метод.Метод експертних оцінок.Математичне (трендове і багатофакторне) моделювання. АВС/VEN–аналіз Прогнозування потреби у ЛЗ.Вивчення асортименту ЛЗ.

Розділ 2. Об'єкт, предмет та основні методи дослідження. Обґрунтовано вибір об'єкту дисертаційних досліджень, яким є підсистема медикаментозного забезпечення військовослужбовців системи медичного постачання Збройних Сил України. Аргументами вибору стало те, що лікарські засоби є основою лікування і профілактики захворювань військовослужбовців, мають обмежені терміни придатності (як правило 2-3 роки), в результаті чого характеризуються найбільшою інтенсивністю руху порівняно до інших видів медичного майна. На сьогоднішній день від зовнішніх постачальників до військово-медичної служби за повною номенклатурою надходить тільки медикаментозна група, в результаті чого повний цикл руху на шляху від постачальників до лікувальних закладів та військових частин здійснюється тільки для лікарських засобів.