Смекни!
smekni.com

Наукове обґрунтування медикаментозного забезпечення військовослужбовців на основі концепції логістичного управління (стр. 3 из 6)

Визначення предмету та вибір методів дисертаційних досліджень здійснювалося нами на основі положень та методологічних дисциплін універсальної концепції теорії логістики.

Розділ 3. Розробка програми дослідження та параметричний аналіз медикаментозного забезпечення військовослужбовців. На підставі методології синтезу, аналізу та оптимізації логістичних систем, зокрема методології системного аналізу, нами вперше в умовах військово-медичної служби обґрунтовано методичні підходи до проведення логістичного аналізу медикаментозного забезпечення військовослужбовців на основі поетапного дослідження наскрізного потоку лікарських засобів та відповідного йому інформаційного потоку, що складається з чотирьох етапів: параметричного, структурного, функціонального аналізів цих потоків та подальшого проектування оптимальної моделі управління ними. На підставі визначених підходів та з метою забезпечення виконання завдання "Програми розвитку системи медичного забезпечення Збройних Сил України на 2006-2011 роки" щодо створення і впровадження раціональної системи забезпечення військовослужбовців лікарськими засобами розроблено проект комплексної логістичної програми з оптимізації медикаментозного забезпечення військовослужбовців (рис. 1).

Нами визначено підходи до застосування потоково-процесного методу в дослідженні медикаментозного забезпечення військовослужбовців, що включають два етапи: визначення набору потокових параметрів, які впливають на склад і трудомісткість логістичних функцій щодо управління наскрізним потоком лікарських засобів та відповідним йому інформаційним потоком, та подальший опис цих потоків за визначеними параметрами, що дає змогу провести їх адекватне моделювання. При цьому основою для вибору потокових параметрів стали існуючі в логістиці ознаки класифікації матеріальних та інформаційних потоків, узагальнені нами та адаптовані до сучасних умов діяльності військово-медичної служби. Опис характеристик медикаментозного потоку та відповідного йому потоку інформації в Збройних Силах України здійснювався нами на основі аналізу керівних, організаційних, плануючих, обліково-звітних документів військово-медичного постачання, діючих переліків лікарських засобів для забезпечення потреб військово-медичної служби, даних власних спостережень та опитувань експертів станом на 2006-2007 рр. Так, нами описано характеристики потоку лікарських засобів (за 13 параметрами) та відповідного йому інформаційного потоку (за 10 параметрами) в сучасних умовах військово-медичної служби (табл. 2, 3).

Таблиця 2. Характеристика потоку лікарських засобів в сучасних умовах військово-медичної служби

Параметри потоку ЛЗ Характеристика потоку ЛЗ
відношення до системи забезпечення ЛЗ зовнішній, внутрішній, вхідний, вихідний
номенклатура багатовидовий (має 82 підгрупи)
натурально-речовинний склад багатоасортиментний (має 589 найменувань)
кількісна ознака середній, дрібний
вид транспорту для перевезень автомобільний та в окремих випадках залізничний
спосіб затарювання вантажі ЛЗ в коробках, мішках, флаконах, барабанах, бутлях, каністрах, бочках, контейнерах, піддонах
питома вага вантажів, що створюють потік легковагові (1 тонна вантажу займає об'ємбільше 2 м3)
ступінь сумісності вантажів сумісні і несумісні(при зберіганні систематизуються за 10 ознаками)
консистенція вантажів тарно-штучні, наливні
ступінь регулярності детермінований
ознака безперервності у часі дискретний
інтенсивність найбільша порівняно до інших видів медичного майна
спосіб фізичного розподілу між елементами системи забезпечення ЛЗ змішаний, що поєднує розгалужений (через підсистему медичних складів) та прямий (від постачальника безпосередньо до кінцевого споживача) способи розподілу ЛЗ

Таблиця 3. Характеристика інформаційного потоку щодо лікарських засобів в сучасних умовах військово-медичної служби

Параметри інформаційного потоку Характеристика інформаційних потоків
відношення до рівня ієрархії системи забезпечення ЛЗ горизонтальні, вертикальні
місце походження зовнішні, внутрішні
напрямок відносно системи забезпечення ЛЗ вхідні, вихідні
відношення до логістичних функцій елементарні (первинні та допоміжні облікові документи), комплексні (звітні документи), ключові (документи бухгалтерського обліку), базисні (нормативні, методичні документи)
вид носіїв інформації на паперових, магнітних, електронних носіях
час виникнення і періодичність використання регулярні, періодичні, оперативні
призначення інформації управлінські, нормативно-довідкові, обліково-аналітичні, допоміжні
ступінь відкритості відкриті, закриті, службові, секретні
спосіб передачі даних нарочний, поштовий зв’язок, телефон, телеграф, факс, електронна пошта
характер руху випереджаючі, слідкуючі одночасно з потоком ЛЗ або після нього, направлені в одну сторону або у протилежну сторону стосовно потоку ЛЗ

Розділ 4. Функціонально-структурний аналіз витрат на організацію медикаментозного забезпечення військовослужбовців. Логістичні витрати є якісним показником ефективності функціонування логістичної системи. Враховуючи це, нами обґрунтовано методичні підходи до проведення функціонально-структурного аналізу витрат на організацію медикаментозного забезпечення військовослужбовців, що передбачає аналіз адміністративних та операційних витрат на основі побудованих функціональних та операційних моделей наскрізного потоку лікарських засобів та відповідного йому інформаційного потоку в станах "як є" та "як буде".

Першим етапом функціонально-структурного аналізу згідно з розробленими методичними підходами стало проведення комплексу досліджень в такій послідовності:

- побудова функціональної (IDEF0) моделі логістичних потоків "як є";

- побудова операційної (IDEF3) моделі логістичних потоків "як є";

- оцінка витрат робочого часу та людино-годин на організацію технологічного процесу.

Проведення другого етапу функціонально-структурного аналізу передбачає:

- визначення шляхів виправлення виявлених недоліків моделі "як є";

- побудову та оцінку моделі "як буде" за алгоритмом першого етапу аналізу, що виконується у зворотному порядку.

Зважаючи на те, що найбільший за величиною потік лікарських засобів і, відповідно, найбільша трудомісткість логістичних операцій, які застосовуються до медикаментів в умовах військово-медичної служби, характерні для складської ланки, нами проведено апробацію розроблених методичних підходів на моделі "як є" потоку лікарських засобів на військово-медичному складі.

Побудовані функціональна та операційна моделі "як є" надали змогу:

відобразити: 24 функції, що реалізуються структурними підрозділами медичного складу при організації приймання, зберігання та відпуску лікарських засобів; вхідні і вихідні матеріальний та інформаційний потоки; чотири основні чинники, що управляють складським процесом; шість основних статей витрат ресурсів, що витрачаються при здійсненні складського процесу;

деталізувати внутрішньоскладський технологічний процес щодо лікарських засобів до рівня елементарних складських операцій, зокрема 54 виробничих та 51 облікової;

розрахувати загальну вартість людино-годин та кількість робочого часу, витрачених на проведення кожної складської операції та операційного циклу в цілому, за допомогою методів функціонально-вартісного аналізу та вивчення трудових витрат (фотографії робочого часу, хронометражу та моментних спостережень);