Смекни!
smekni.com

Наукове обґрунтування медикаментозного забезпечення військовослужбовців на основі концепції логістичного управління (стр. 5 из 6)

Надалі нами було визначено загальну площу та розміри технологічних зон зберігання та сортування лікарських засобів на прикладі розробленої моделі бази зберігання та розподілу медичного майна. Розрахунки здійснювалися за математичними формулами, прийнятими в складській логістиці та адаптованими до умов військово-медичної служби, за умови, що лікарські засоби зберігаються на піддонах на дворядних трьохсекційних стелажах CT-2M-II.

На основі результатів розрахунків та логістичних принципів організації внутрішньоскладських потоків нами розроблено проект оптимальної технологічної схеми виробничого приміщення для зберігання та сортування лікарських засобів (загальної групи) на базі зберігання та розподілу медичного майна, до складу якого увійшли вісім технологічних зон: зберігання спиртів та імунобіологічних препаратів, зберігання лікарських препаратів, зберігання інфузійних розчинів, ділянки приймання та комплектування, службових приміщень, експедиції, ділянки фасування та резервної площі (рис. 4). В результаті вивчення складських паспортних даних та проведення обстеження сховищ встановлено, що розміри виробничих площ відділу зберігання лікарських засобів Центрального медичного складу Міністерства оборони України дозволяють реорганізувати їх у відділ зберігання та розподілу лікарських засобів бази зберігання та розподілу медичного майна.

На останньому етапі проектування на основі методу Парето нами обґрунтовано прийнятний варіант розміщення лікарських засобів в зоні зберігання, за яким медикаменти поточного постачання розташовуються уздовж так званих "гарячих ліній", а медикаменти перехідного запасу - уздовж "холодних ліній".

ВИСНОВКИ

1. Вперше на основі концепції логістичного управління науково обґрунтовано та розроблено методичні підходи до організації та удосконалення медикаментозного забезпечення військовослужбовців в системі єдиного військово-медичного простору та в умовах повсякденної діяльності Збройних Сил України.

2. Встановлено, що в плануванні та організації вітчизняної системи медикаментозного забезпечення військовослужбовців знайшли своє застосування окремі підходи та методи кожної з методологічних дисциплін концепції логістичного управління. Проте, зазначені методи використовувалися тільки в окремі періоди для оптимізації або удосконалення окремих ланок системи медикаментозного забезпечення військовослужбовців. Комплексні логістичні дослідження наскрізних потокових процесів стосовно медикаментозного забезпечення в Збройних Силах України не проводилися. Аналіз логістичних методів, які застосовувалися у військово-медичній службі, показав, що близько 65% з них є математичними методами, більшість з яких характеризуються високою складністю та трудомісткістю проведення.

3. Науково обґрунтовано підходи до проведення логістичного аналізу медикаментозного забезпечення військовослужбовців на основі поетапного дослідження наскрізного потоку лікарських засобів та відповідного йому інформаційного потоку, що складається з чотирьох етапів: параметричного, структурного, функціонального аналізів цих потоків та подальшого проектування оптимальної моделі управління ними. На підставі визначених підходів розроблена комплексна логістична програма з оптимізації медикаментозного забезпечення військовослужбовців.

4. Обґрунтовано підходи до застосування потоково-процесного методу в дослідженні медикаментозного забезпечення військовослужбовців, що включає визначення набору потокових параметрів, які впливають на склад і трудомісткість логістичних функцій щодо управління наскрізним потоком лікарських засобів та відповідним йому інформаційним потоком, та подальший опис цих потоків за визначеними параметрами, що дає змогу провести їх адекватне моделювання. Описано характеристики потоку лікарських засобів (за 13 параметрами) та відповідного йому інформаційного потоку (за 10 параметрами) в сучасних умовах військово-медичної служби.

5. Обґрунтовано методичні підходи до проведення функціонально-структурного аналізу витрат на організацію медикаментозного забезпечення військовослужбовців, що передбачає аналіз витрат на основі побудованих функціональних та операційних моделей наскрізного потоку лікарських засобів та відповідного йому інформаційного потоку в станах "як є" та "як буде". Проведено апробацію розроблених методичних підходів на прикладі військово-медичного складу, що дозволило встановити:

- загальну вартість людино-годин та кількість робочого часу, витрачених на проведення кожної складської операції та операційного циклу в цілому;

- найбільш трудовитратні операції при управлінні наскрізним потоком лікарських засобів та відповідним йому інформаційним потоком, якими виявилися: перевірка за кількістю, аналіз якості та розміщення лікарських засобів на зберігання, оформлення акту приймання та наряду на відпуск лікарських засобів;

- причини дублювання 16,7% матеріальних та 15,9% облікових операцій, якими є: необхідність виконання додаткових внутрішньоскладських операцій під час переміщення медикаментів з одного структурного підрозділу до іншого; багаторазове внесення одних і тих же даних у форми обліку, які паралельно ведуться в різних підрозділах.

6. Визначено напрямки удосконалення потоку лікарських засобів та відповідного інформаційного потоку на військово-медичному складі, такі як: автоматизація облікових операцій та спрощення технологічної схеми документообігу; перехід від структурного до процесно-орієнтованого підходу до організації внутрішньоскладського процесу; переорієнтація з функції зберігання на функцію сортування; перехід від системи вибіркового контролю до системи забезпечення вхідного контролю якості лікарських засобів.

На основі визначених напрямків удосконалення матеріального та інформаційного потоків розроблено проект організаційної структури бази зберігання та розподілу медичного майна, якою пропонується замінити медичні склади. Оцінка адміністративних та операційних витрат на управління потоком лікарських засобів та відповідним інформаційним потоком в моделі "як буде" показала, що сумарна вартість людино-годин, витрачених на організацію руху та обробку облікової інформації щодо лікарських засобів, зменшується на 28,8%, а загальні витрати робочого часу - на 47,7%; сумарна вартість людино-годин, витрачених на організацію руху та переробку вантажів лікарських засобів, зменшується на 36,3%, а загальні витрати робочого часу - на 23,1%.

7. Розроблено методичні підходи до проектування розподільної підсистеми в системі медикаментозного забезпечення військовослужбовців, що включає сім послідовних етапів дослідження потоку лікарських засобів з метою визначення оптимальних економічних та техніко-технологічних параметрів функціонування системи його розподілу. Обґрунтовано вибір методів дослідження для кожного етапу проектування системи розподілу лікарських засобів в умовах військово-медичної служби.

8. На підставі АВС-аналізу визначено переліки лікарських засобів, які доцільно постачати через розподільну підсистему медикаментозного забезпечення військовослужбовців (54% найменувань від загальної потреби) та напряму від постачальників до лікувальних закладів (46% найменувань від загальної потреби).

9. Визначено загальну площу та розміри технологічних зон зберігання та сортування лікарських засобів на прикладі моделі бази зберігання та розподілу медичного майна. Розроблено проект оптимальної технологічної схеми виробничого приміщення для зберігання та сортування лікарських засобів (загальної групи) на базі зберігання та розподілу медичного майна, до складу якого увійшли вісім технологічних зон: зберігання спиртів та імунобіологічних препаратів, зберігання лікарських препаратів, зберігання інфузійних розчинів, ділянки приймання та комплектування, службових приміщень, експедиції, ділянки фасування та резервної площі. На основі методу Парето обґрунтовано прийнятний варіант розміщення лікарських засобів в зоні зберігання, за яким медикаменти поточного постачання розташовуються уздовж так званих "гарячих ліній", а медикаменти перехідного запасу - уздовж "холодних ліній".

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Трохимчук В.В. Історія військово-фармацевтичної логістики: [навч. посіб. для студ. мед. і фарм. вищ. навч. закл. ІІІ-ІV рівнів акредитації] / Трохимчук В.В., Шматенко О.П., Убогов С.Г. - К.: УВМА, 2007. - 116 с. (Дисертант особисто провів аналіз літератури, визначив особливості розвитку логістичних методів в системі медикаментозного забезпечення військовослужбовців в Україні, обґрунтував перспективи удосконалення системи медикаментозного забезпечення військовослужбовців на основі концепції логістичного управління).

2. Логістичні підходи до проектування складської підсистеми в новій моделі медичного постачання військ / В.В.Трохимчук, С.Г. Убогов, Т.М. Буднікова, О.П. Шматенко // Фармац. журн. - 2006. - № 4. - С. 36-41. (Дисертант особисто обґрунтував алгоритм вибору оптимального варіанту складської підсистеми системи забезпечення військ лікарськими засобами та іншим медичним майном).

3. Логістичні принципи організації технологічних процесів на військово-медичних складах / С.Г. Убогов, В.В. Трохимчук, О.П. Шматенко, Т.М. Буднікова // Зб. наук. пр. співробітн. НМАПО ім. П.Л. Шупика. - К., 2006. - Вип. 15. - Кн. 2. - С. 725-730. (Дисертант особисто обґрунтував принципи організації матеріальних потоків на військово-медичних складах).