Смекни!
smekni.com

Оптимізація лікування хворих з контузією ока шляхом медикаментозної стабілізації мембран лізосом та корекції порушень імунореактивності організму (стр. 4 из 6)

Виявлено поліпшення кровопостачання травмованого ока в основній групі в усі терміни після травми. При цьому найбільш виражене підвищення спостерігалось в ранній термін (до 15 діб після травми) в 1,5 рази при середній (від 1,98 до 2,97‰) і важкій контузії ока (від 1,8 до 2,7 ‰), а в терміни понад 15 діб після травми - в 1,3 рази при контузії середньої важкості (від 2,5 до 3,4 ‰) і в 1,4 рази при важкій контузії ока (від 2,1‰ до 2,9‰; p<0,05). Відповідно до цього у хворих основної групи терміном до 15 діб з моменту травми відзначено збільшення продукції внутрішньоочної рідини в 1,4 рази при контузії легкого і середнього ступеня і при важкій контузії ока - в 1,5 рази. У терміни понад 15 днів після травми відзначене збільшення цього показника у хворих основної групи з контузією середнього ступеня в 1,5 рази (p<0,05). У контрольній групі виявлена тенденція до підвищення кровонаповнення (p<0,1).

В основній групі у хворих з контузією легкого ступеня в терміни до 15 діб з моменту травми в 1,5 рази (p<0,05) підвищився абсолютний вміст фагоцитуючих клітин (від 1928 кл/мкл до 2833,1 кл/мкл). У терміни понад 15 діб після травми в результаті лікування цей показник при контузії середнього ступеня збільшився в 1,5 рази (від 2384,8 кл/мкл до 3560,5 кл/мкл), при важкій контузії - збільшився в 1,4 рази (від 1883,7 кл/мкл до 2716 кл/мкл; p<0,05). Відзначалася десенсибілізуюча дія комплексного лікування з включенням амізону в терміни до 15 діб з моменту травми, що полягала в зниженні рівня аутосенсибілізації до антигенів судинної оболонки при контузії легкого ступеня в 2,2 рази (від 7,44% до 3,33%), при контузії середнього ступеня - в 1,8 рази (від 8,4% до 4,8%), при важкій контузії ока - в 1,4 рази (від 10,7% до 7,5%; p<0,05). У терміни понад 15 діб після травми рівень аутосенсибілізації до антигенів судинної оболонки знизився при контузії середнього ступеня в 1,7 рази ( від 8,4% до 4,8%), при важкій контузії - в 1,8 рази (від 9,9% до 5,4%; p<0,05). Рівень аутосенсибілізації до антигенів кришталика в термін до 15 діб після травми знизився при контузії легкого ступеня в 2,8 рази (від 8,4% до 3,0%) і при важкій контузії - в 1,4 рази (від 10,1% до 6,8%), а в терміни понад 15 днів після травми при важкій контузії ока - в 1,7 рази (від 9,0% до 5,5%; p<0,05).

В основній групі у хворих с контузією ока всіх ступенів важкості спостерігалося більш швидке зменшення вираженості посттравматичної запальної ін'єкції ока: у термін до 15 діб після травми нормалізація цього показника (1 бал) при контузії легкого і середнього ступеня відзначалася на 10-у добу з початку лікування, а в контрольній групі вираженість ін'єкції в цей термін становила 1,7 і 2,2 бали відповідно (p<0,05). При важкій контузії ока на 14-у добу лікування в основній групі вираженість ін'єкції становила 1,2 балів, а в контрольній групі - 2,4 балів (p<0,05).

Гострота зору в термін до 15 діб після травми в основній групі хворих з контузією ока будь-якого ступеня важкості підвищилася значно більше, ніж у контрольній групі: при легкому ступені важкості в 1,5 рази (від 0,65 до 0,97), середньому ступені важкості в 3 рази (від 0,3 до 0,97), при важкій контузії в 3,1 рази (від 0,13 до 0,4; p<0,05). У контрольній групі відзначалось поліпшення гостроти зору при травмі середнього ступеня в 1,8 рази (від 0,55 і до 1,0; p<0,05). У термін спостереження понад 15 діб після травми відзначалось поліпшення зору в основній групі при контузії ока середнього ступеня в 1,4 рази (від 0,56 і до 0,96). Підвищення зорових функцій у хворих основної групи після проведеного лікування було обумовлено більш швидким стиханням посттравматичної реакції ока, розсмоктуванням набряку рогівки і її епітелізацією, розсмоктуванням гіфеми, набряку сітківки, ретинальних крововиливів, часткового гемофтальму.

Застосування амізону в комплексі лікування хворих з контузією ока, особливо в перші 15 діб після травми, позитивно впливало на клінічні процеси, стабілізацію мембран лізосом тканин ока, гемодинамічні і гідродинамічні показники ока, чинило імуномоделюючу, десенсибілізуючу дію, що сприяло відновленню зорових функцій хворих.

ВИСНОВКИ

1. Контузія ока становить до 50% всіх ушкоджень органа зору, є однією з основних причин зниження зорових функцій осіб працездатного віку і приводить до інвалідності до 38,7% потерпілих внаслідок розвитку вторинної глаукоми, атрофії зорового нерва, тривалого увеїту, що приводить до субатрофії очного яблука. Тому проблема розробки обґрунтованої комплексної терапії хворих із цією патологією є актуальною.

2. Розроблені оригінальний пристрій і методика нанесення дозованої контузійної травми, що дозволяють стандартизувати модель, оптимізувати умови моделювання.

3. В умовах моделювання дозованої контузії ока встановлені факти дестабілізації мембран лізосом в рогівці, райдужці, війчастому тілі, сітківці, кришталику, які базуються на достовірному збільшенні неседиментуючої активності кислої фосфатази і в-галактозидази в перші 15 діб після контузії ока, найбільш вираженій при контузії середнього ступеня для всіх досліджуваних тканин в перші 3 доби в середньому на 20,5%, при важкій контузії - 7 діб починаючи з 69% з поступовим зменшенням до 23%.

4. Вираженість клінічних ознак постконтузійних змін при експериментальній травмі (посттравматичної запальної реакції, десцеметиту, набряку, ерозії рогової оболонки, гіфеми) має прямий достовірний зв’язок із ступенем дестабілізації мембран лізосом тканин очного яблука.

5. Найбільш значне зниження кровонаповнення на 50,0% відзначається при важкій контузії ока; найбільш виражене зниження RQ - в терміни до 15 днів після травми (при контузії легкого ступеня важкості на 20,5%, середнього ступеня на 36,0%, при важкій контузії на 50,0%) у порівнянні з парним оком. Продукція внутрішньоочної рідини знижена при контузії легкого ступеня на 25,0%, середнього ступеня - на 33,6%, при важкій контузії - на 26,0% у порівнянні з показниками парного ока.

6. При контузії ока найбільш істотне підвищення рівня аутосенсибілізації організма до антигенів кришталика спостерігається в термін 2-4 тижні після травми: при важкій контузії в 3,8 рази, при контузії середнього ступеня в 2,5 рази, а також рівня аутосенсибілізації організма до антигенів судинної оболонки при важкій контузії в 5,4 рази, при контузії середнього ступеня в 4,3 рази у порівнянні з контролем.

7. Комплексне лікування хворих з контузією ока із застосуванням препарату «Амізон» сприяє стабілізації мембран лізосом тканин ока, що виражається в зниженні активності в електроелімінаті ока кислої фосфатази і в-галактозидази в середньому в 1,4 рази, підвищує кровопостачання травмованого ока і продукцію внутрішньоочної рідини при середній і важкій контузії ока в 1,5 рази в термін до 15 діб після травми.

8. Застосування препарату«Амізон» в комплексному лікуванні має імуномодулюючий ефект, що проявляється у збільшенні абсолютної кількості фагоцитів в середньому в 1,5 рази у терміни понад 15 діб після травми; десенсибілізуючу дію, яка базується на факті зниження аутосенсибілізації до антигенів судинної оболонки: у терміни до 15 діб після травми в 1,6 рази, а в терміни понад 15 діб після травми в 1,8 рази при середній і важкій контузії ока, а також зниження рівня аутосенсибілізації до антигенів кришталика в 1,6 рази при важкій контузії в різний термін спостереження.

9. Запропоновано новий спосіб лікування хворих з контузією ока шляхом застосування в терапевтичному комплексі додатково до традиційного лікування препарату «Амізон» перорально 0,25 мг 3 рази на добу, курсом 10-14 днів, що дозволяє підвищити гостроту зору до 0,97 при контузії легкого і середнього ступеня (в 1,5 і 3 рази відповідно), важкої контузії – до 0,4 (в 3 рази) в терміни до 15 діб з моменту травми.

ПЕРЕЛІК НАУКОВИХ ПРАЦЬ, ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Дегтяренко Т.В. Особенности иммунореактивности организма у больных с контузией глаза / Т.В. Дегтяренко, Н.А. Чуднявцева, Ю.Н. Родина // Офтальмологічний журнал. – 2004. – № 4. – С. 4–10.

Автором самостійно проведений аналіз літератури, первинної документації всіх обстежених хворих, викладені методики, результати. Висновки сформульовані разом з д.мед.н., проф. Дегтяренко Т.В. та д.мед.н. Чуднявцевою Н.О.

2. Чуднявцева Н.А. Особенности гидро- и гемодинамики у больных с контузией глазного яблока разной степени тяжести / Н. А. Чуднявцева, Н. И. Храменко, Ю. Н. Родина // Офтальмологічний журнал. – 2004. – № 6. – С. 45–50.

Автором самостійно проведено аналіз літератури, первинної документації, обробка досліджень офтальмогемо- та гідродинаміки, результати та їх обговорення. Офтальмореографічне дослідження хворих проведено разом з к.мед.н. Храменко Н.І. Висновки сформульовані разом з д.мед.н. Чуднявцевою Н.О

3. Чуднявцева Н.А. Особенности офтальмогемодинамики у больных с контузией глаза / Н.А. Чуднявцева, Н. И. Храменко, Ю. Н. Родина // Збірник наукових праць співробітників КМАПО ім. П.Л. Шупика. – 2004. - Вип. 13, Кн. 4. – С. 250–255.

Автором самостійно проведений аналіз літератури, опис методик, аналіз та статистична обробка матеріалів. Офтальмореографічне дослідження хворих проведено разом з к.мед.н. Храменко Н.І. Обговорення результатів та висновки сформульовані разом з д.мед.н. Чуднявцевою Н.О.

4. Чуднявцева Н.А. Применение мембраностабилизирующего препарата амизон в комплексном лечении больных с контузией глазного яблока / Н. А. Чуднявцева, Ю. Н. Родина // Офтальмологічний журнал. – 2006. – № 3. – С. 229–231.