Смекни!
smekni.com

Розробка і стандартизація складу та промислової технології одержання очних крапель антиалергічної дії (стр. 1 из 6)

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО

“ДЕРЖАВНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ”

ФЕТІСОВА ОЛЕНА ГЕННАДІЇВНА

УДК 615.218:615.457].07 + 661.12

РОЗРОБКА І СТАНДАРТИЗАЦІЯ СКЛАДУ ТА ПРОМИСЛОВОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ОДЕРЖАННЯ ОЧНИХ КРАПЕЛЬ АНТИАЛЕРГІЧНОЇ ДІЇ

15.00.03 – стандартизація та організація

виробництва лікарських засобів

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата фармацевтичних наук

Харків-2008


Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в лабораторії очних, вушних та назальних лікарських форм Державного підприємства “Державний науковий центр лікарських засобів” Міністерства охорони здоров'я України.

Науковий керівник:

кандидат фармацевтичних наук,

старший науковий співробітник

Андрюкова Лариса Миколаївна,

ДП “Державний науковий центр лікарських засобів”, завідувачка лабораторією очних, вушних та назальних лікарських форм

Офіційні опоненти:

доктор хімічних наук, професор

Гризодуб Олександр Іванович,

Державне підприємство “Науково-експертний фармакопейний центр”, завідувач відділу Державної Фармакопеї України

доктор фармацевтичних наук, професор

Бондар Володимир Степанович,

Національний фармацевтичний університет, завідувач кафедри токсикологічної хімії

Захист відбудеться “_2_” __квітня__ 2008 р. о __12__ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.817.01 при Державному підприємстві “Державний науковий центр лікарських засобів” (61085, Харків-85, вул. Астрономічна, 33).

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Державного підприємства “Державний науковий центр лікарських засобів” (61085, Харків-85, вул. Астрономічна, 33).

Автореферат розісланий “__27_” ___лютого___ 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат фармацевтичних наук А.Г. Котов


ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Алергічні захворювання очей є однією з найбільш частих клінічних проблем, що зустрічаються однаково як у алергологів, так і у офтальмологів. Поразки очей відзначені у 80-90 % хворих, що страждають на алергію.

Одним з основних напрямків у рішенні цієї проблеми є розробка лікарських засобів (ЛЗ) місцевої терапії, здатних безпосередньо впливати на уражене око і швидко й ефективно полегшити симптоми захворювання. Особливе місце серед таких ЛЗ займають стабілізатори гладких клітин. Завдяки механізму дії препарати цієї групи застосовують для профілактики і лікування хронічних захворювань при практично всіх клінічних формах алергії ока. Найбільш затребуваним серед стабілізаторів гладких клітин, що використовують в офтальмології, є кромоглікат натрію, який продовжує цікавити як лікарів, так і фармацевтів завдяки високій ефективності і безпеці терапевтичної дії і практично відсутнім побічним ефектам при місцевому застосуванні, що особливо важливо для ЛЗ тривалого лікування.

До недавнього часу в Україні виробництво вітчизняних очних крапель антиалергічної дії було відсутнє, а український ринок ЛЗ даної фармакологічної групи повністю складався з дорогих препаратів імпортного виробництва.

В умовах постійно зростаючої потреби в антиалергічних препаратах створення очних крапель на основі кромоглікату натрію є актуальним і дозволить розширити ринок ЛЗ вітчизняного виробництва за рахунок ефективного і конкурентноздатного препарату, доступного за ціною широким верствам населення.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана згідно з планом науково-дослідних робіт ДП “ДНЦЛЗ” (№ держ. реєстрації 0104U004383) та господарчим договором між ДП “ДНЦЛЗ” та ВАТ „Фармак” (м. Київ).

Мета і завдання дослідження. Метою роботи є розробка і стандартизація науково обґрунтованих складу і технології промислового виробництва вітчизняного лікарського засобу у формі очних крапель антиалергічної дії.

Для досягнення поставленої мети необхідно було вирішити наступні задачі:

- проаналізувати сучасний стан проблеми алергічних захворювань очей і номенклатуру лікарських засобів для їх лікування;

- вивчити проблему сумісності антимікробних консервантів з іншими компонентами очних крапель;

- вивчити сумісність лікарської речовини (ЛР) й антимікробного консерванту та розробити спосіб одержання очних крапель на їх основі;

- вивчити фізико-хімічні властивості лікарської і допоміжних речовин (ДР) і їх поводження у водних розчинах;

- обґрунтувати склад, показники якості, матеріал первинного пакування і технологію одержання очних крапель на основі кромоглікату натрію;

- вивчити стабільність очних крапель кромоглікату натрію в процесі виробництва і зберігання;

- розробити відповідну нормативну документацію;

- впровадити розроблений лікарський засіб у виробництво.

Об'єкт досліджень. Діюча речовина (кромоглікат натрію), допоміжні речовини, препарат у формі очних крапель на їх основі.

Предмет досліджень. Розробка і стандартизація складу і технології виробництва очних крапель антиалергічної дії на основі кромоглікату натрію.

Методи досліджень. Фармакопейні фізичні, фізико-хімічні, мікробіологічні і біологічні методи контролю якості діючої і допоміжних речовин, а також досліджуваних очних крапель. Обробку експериментальних даних проводили за допомогою методів математичної статистики.

Наукова новизна отриманих результатів. На підставі комплексу фізико-хімічних, технологічних і мікробіологічних досліджень вперше в Україні науково обґрунтовані та експериментально підтверджені склад і технологія одержання вітчизняного препарату у формі очних крапель на основі кромоглікату натрію для лікування алергічних захворювань очей.

На прикладі лікарської речовини та антимікробного консерванту розроблені загальні підходи до рішення проблеми несумісності лікарських і допоміжних речовин в очних краплях. Розроблено спосіб одержання очних крапель, що дозволяє комбінувати несумісні у водних розчинах кромоглікат натрію та антимікробний консервант – бензалконію хлорид (БАХ).

Вперше в Україні вивчена сорбція бензалконію хлориду різними фільтруючими матеріалами, які застосовують в технологічному процесі виробництва очних крапель. Отримані результати дозволили встановити критичні фактори процесу фільтрації і підтвердити необхідність проведення даних досліджень на стадії фармацевтичної розробки препаратів у формі очних крапель.

Склад, показники якості і технологія одержання очних крапель на основі кромоглікату натрію стандартизовані в аналітичній і технологічній документації, розробленій з урахуванням апаратурно-технологічного устаткування конкретного виробництва. Новизна досліджень підтверджена заявками на видачу патенту України (№ u 2007 12154 від 02.11.2007 і № а 2007 12158 від 02.11.2007).

Практичне значення одержаних результатів. Створено вітчизняну технологію виробництва очних крапель антиалергічної дії на основі кромоглікату натрію, яка впроваджена в промислове виробництво на ВАТ “Фармак” (м. Київ). Розроблена і стандартизована аналітична і технологічна документація (ТПР 64-00481198-167-04) на препарат “Кромофарм, 2 % очні краплі”. Препарат успішно пройшов клінічні випробування і зареєстрований МОЗ України (№ UA /0885/01/01 від 17.05.2004).

Особистий внесок здобувача. Проведено пошук і аналіз літературних джерел з питаннь сучасного стану проблеми алергічних захворювань очей, їх лікування і номенклатури застосовуваних препаратів, сучасних досліджень кромоглікату натрію та існуючих лікарських препаратів на його основі; розглянуті сучасні вимоги до ЛЗ для офтальмології, питання сумісності лікарських та допоміжних речовин, у тому числі, кромоглікату натрію та антимікробних консервантів в очних краплях, і способи запобігання їх несумісності.

Вивчено фізико-хімічні властивості діючої та допоміжних речовин, а також їх сумісність. Розроблено спосіб одержання очних крапель на основі хімічно несумісних речовин. Науково обґрунтовані, експериментально підтверджені та стандартизовані склад і технологія одержання очних крапель на основі кромоглікату натрію.

За участю автора розроблені методики якісного і кількісного аналізу препарату, встановлений термін його придатності.

Технологія одержання препарату впроваджена у промислове виробництво.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися на науковій сесії здобувачів наукового ступеня кандидата наук “Наукові досягнення в області аналізу, технології і фармакології зі створення лікарських засобів” (Харків, 2001), III Міжнародній науково-практичній конференції “Наука і соціальні проблеми суспільства: медицина, фармація, біотехнологія” (Харків, 2003), науково-практичній конференції молодих вчених і фахівців “Наукові досягнення в області створення лікарських засобів: технологія, аналіз, фармакологія” (Харків, 2004), II Міжнародному медико-фармацевтичному конгресі “Ліки і життя” (Київ, 2005), IV Міжнародному медико-фармацевтичному конгресі “Ліки і життя” (Київ, 2007).

Публікації. За матеріалами дисертаційної роботи опубліковано 7 наукових робіт, у тому числі: 4 статті у наукових фахових виданнях та 3 тези доповідей.

Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота викладена на 178 сторінках машинопису і складається зі вступу, огляду літератури (розділ 1), об'єктів і методів дослідження (розділ 2), експериментальної частини досліджень (розділи 3-5), загальних висновків, списку використаної літератури і 1 додатка. Робота містить 51 таблицю, 24 рисунки. Список використаної літератури містить 202 джерела, у тому числі 103 - зарубіжних авторів.