Смекни!
smekni.com

Типові травми колін у спортсменів, шляхи їх уникнення та лікування (стр. 2 из 2)

Багато спортсменів страждають артрозами. Це професійна хвороба – відкладення солей усередині суглобів. Капсула перестає виділяти змащення в потрібній кількості. У таких випадках говорять: у мене скрипить суглоб. Для змащення в суглоб уводять шприцом препарати, що нагадують вазелін.

Як і у випадку з голіностопом, пухлина на коліні – ще не показник серйозності травми. Його може рознести від удару й від власної мастильної рідини. Але, як правило, якщо в суглобі кров, ушкодження дуже серйозне.

Існують різні методи обстеження – магнітно-ядерний резонанс і так далі. А рентген «не бачить» ні зв'язок, ні меніска – тільки кістки. От розрив бічних зв'язок по картинці встановити можна. При здорових зв'язках – один просвіт між суглобними поверхнями, а якщо одна порвана, відбувається перекіс.

Ушкодження меніска – найчастіша травма коліна. Меніск – це хрящ, яким вистелений суглоб. Від удару він не ушкоджується – потрібен скручувальний рух. Коли, приміром, гомілка зафіксована в кріпленні, а в цей час ти незграбно розгорнувся при падінні, меніск не витримує: надривається, лопається. Тоді його видаляють. Раніше розкривали коліно скальпелем, два-три місяці йшло на лікування. Тепер роблять операцію за допомогою астроскопа. Уводиться в коліно «оптика», картинка виводиться на екран, спеціальною голкою протикають коліно – через неї хрящ цей і витягають. Чотири тижні лікування – і вперед! А після операції на зв'язках лікування триває півроку.

Колінний суглоб за своєю анатомічною будовою досить міцний, він піддається значним статичним (коли людина стоїть) і динамічним (коли іде чи біжить) навантаженням і завдяки складному апарату дозволяє згинати і розгинати ногу, робити бокові і кругові рухи гомілкою. Вивести колінний суглоб «із ладу» може, як вже зазначалося, або прямий удар, або падіння із висоти, а також надмірне навантаження чи нетиповий, випадковий рух ногою, що найбільш часто спостерігається у спортсменів.

Переломи кісток в області колінного суглобу зустрічаються дуже рідко, а ось пошкодження менісків, розтягнення зв’язок відбуваються відносно часто. При розриві капсули суглобу, розтягненні, розриві зв’язок чи менісків виникає гострий біль. Коліно швидко набрякає, з’являється таке відчуття, ніби коліно «розпирає» зсередини. Контури суглобу нерідко деформуються, а сама нога займає ніби вимушене положення – вона трохи зігнута в коліні і будь-яка спроба її розігнути викликає різкий біль.

Не варто навіть намагатися самостійно вправляти вивих чи усувати так звану блокаду суглобу, тобто вимушене положення кінцівки. Необхідно негайно накласти на коліно фіксуючу пов’язку за допомогою бинта чи будь-яких підручних засобів – шарфа, сорочки, простирадла – або шину (дощечку, книгу) – тільки на колінний суглоб (малюнки 1,2).

В будь-якому випадку точний діагноз ушкодження може поставити тільки лікар після огляду хворого і рентгенологічного дослідження. Тому, наклавши фіксуючу пов’язку чи шину на суглоб, хворого слід негайно доставити в медичний заклад.

При ушкодженні зв’язок і менісків колінного суглобу в більшості випадків необхідне консервативне лікування. Необхідність операції виникає при деяких видах переломів, при повному розриві зв’язок, тобто коли заклинює під час руху. До того часу, коли лікар дозволить вставати, необхідно запастися милицями чи паличкою. Нерідко в процесі лікування, а також після його закінчення для забезпечення більшої стійкості в колінному суглобі слід накладати еластичний бинт чи користуватися спеціальним наколінником. З перших днів після травми лікар рекомендує робити фізичні вправи з напруженням м’язів ніг. Це важливо, для попередження їх атрофії і профілактики рухливості суглобу.


Висновок

Суглоби є надзвичайно важливими для забезпечення руху, оскільки вони є своєрідною ланкою, що з'єднують частини кінцівок і забезпечують надійне укріплення і утримання їх разом, а також виконують функцію зміни положення кінцівок. Бувають і хронічно хворі суглоби. Від частих травм зв'язки гублять еластичність і погано фіксують суглоб. При першому ж неспритному русі, при ударі виникає різкий біль. Кожний суглоб, як підшипник, має строк придатності. Точно так само як і у випадку із підшипником, дуже важливим є догляд за суглобами. Недостатня кількість води в організмі призводить до виникнення осушення місця пошкодження, зокрема в суглобах. Це так само, якщо не змащувати підщипник, він заржавіє і кульки у ньому втратять здатність обертатися і як наслідок рух механізму ускладнюється або і зовсім стає неможливим.

Точно так само як кімнатна рослина не здатна до самовідновлення, саможивлення, так само і людський організм не може сам себе забезпечити максимальною кількістю поживних речовин, необхідних для його успішної повноцінної життєдіяльності без участі самоаналізу, діяльності головного мозку. Проте головний мозок також не може постійно лише віддавати, отримувати живлення йому теж необхідно. Оскільки вченими доведено, що чим більше розвинені м'язи, сила та гнучкість тіла, тим більше мозкових центрів було задіяне. Отже, можна зробити висновок, що розумова та рухова діяльності нерозривно зв'язані між собою і варто цей зв'язок постійно тримати активним і розуміти, що від цього залежить успішна діяльність організму, радість життя та руху.


Використана література

1. Громов В.И., Васильев Г.А «Здоровая жизнь», ст. 121

2. Шалыгина Г.И «Философия здоровья. Советы на каждый день и на всю жизнь» СПб, 1994, ст. 87