Смекни!
smekni.com

Фізіологічні основи статевих сексуальних стосунків. Перші ознаки вагітності (стр. 4 из 4)

Приблизно так само впливають на плід інші відомі наркотичні речовини, у тому числі транквілізатори, стимулятори. А якщо врахувати, що прийом наркотиків руйнує особистість матері, затримуючи її розвиток на інфантильному рівні, деформуючи її психіку і моральні засади, то шансів у її дитини на виживання, а тим більше на повноцінне, здорове життя дуже мало.


ПІДГОТОВКА ДО СІМЕЙНОГО ЖИТТЯ. РОЗВИТОК ДИТИНИ

Юнаки і дівчата, які рано вступають у доросле життя, повинні знати, що статеві стосунки людей — найінтимніша сфера людських взаємин — є біосоціальною основою створення сім'ї. Рано чи пізно перед кожною людиною постає проблема: з ким одружитися, щоб народити дітей і прожити разом усе життя?

Шлюб — це узаконений державою рівноправний союз жінки і чоловіка, які створюють сім'ю, щоб жити разом, народжувати і виховувати дітей, ділити між собою не тільки радощі, а й труднощі. Кохання, взаємна повага, спільні інтереси й цілі, здатність до співпереживання є міцною основою сім'ї. Не менш важливе значення мають матеріальне благополуччя, відповідальність батьків за здоров'я і належний розвиток дитини.

Вам уже відомо, що згідно із законодавством України особи, які досягли чотирнадцяти років і стали батьками, можуть створити сім'ю і мають такі самі права та обов'язки щодо дитини, як і повнолітні батьки. Тому юнаки й дівчата повинні знати, як народжується і розвивається дитина, яка велика відповідальність лягає на їхні ще не зміцнілі плечі за її здоров'я і виховання.

Які найхарактерніші риси різних періодів розвитку дитини? Однією з основних рис онтогенезу є збільшення розмірів, або ріст, організму, який розвивається. Ріст — це кількісна ознака, що, як відомо, у певних межах залежить переважно від умов середовища. Для нормального росту і розвитку організм потребує повноцінного (як за якістю, так і за кількістю) харчування. Процес росту відбувається нерівномірно, періоди швидкого росту зміню­ються періодами його уповільнення.

Ріст у грудному періоді (від 10 дні» до 1 |року від народження) - супроводжується збільшенням довжини і маси тіла, при цьому зріст дитини збільшується приблизно в півтора-два рази (у середньому на 23-25 см), а маса - втричі (у середньому до 10 кг).

Новонароджена дитина зовсім безпорадна. Більшу частину доби вона спить, прокидається лише на момент годування, У неї виявляються тільки безумовні рефлекси, серед яких значну роль відіграють харчові — смоктальний і слиновидільний. У шість місяців у дитини починають прорізуватися молочні зуби. З цим моментом ускладнюється її харчування. Дитину починають підгодовувати.

Значні зміни відбуваються в скелеті дитини. У новонародженого значна частина скелета складається з хрящової тканини. Вона замінюється кістковою протягом багатьох років. Між кістками черепної коробки немовляти є тім'ячко. У цих місцях головний мозок дитини захищений тільки м'якою сполучною тканиною. Ось чому потрібно оберігати від ударів і поштовхів голівку немовляти. До року тім'ячко заростає.

У новонароджених ще немає типових для людини вигинів хребта. Скелет дитини розвивається разом із м'язовою системою. У дитини віком 2,5-3 місяці зміцнюються шийні м'язи, і вона починає самостійно тримати голівку. У п'ятимісячної дитини настільки розвиваються м'язи тулуба, що вона може самостійно сидіти.

Наприкінці першого року дитина стає на ніжки: у цей час починає формуватися поперековий вигин хребта. Повністю сформуються всі вигини хребта, властиві дорослій людині, у 1,5-2 роки.

Раннє дитинство (ясельний період) характеризується тим, що діти пересуваються самостійно, їдять таку саму їжу, що й дорослі. У них швидко розвивається мова, а з нею і мислення. У цей період темп росту уповільнюється, але на 2-му році залишається ще високим (10-11 см за рік), на 3-му році він становить приблизно 8 см за рік. У два роки завершується прорізування зубів.

Перше дитинство (дошкільний період) — період, коли діти одержують багато інформації про навколишній світ. Вони дедалі точніше розрізняють предмети та їхні .властивості. У дітей цього віку розвивається і фантазія, їм подобається гратися, імітувати ситуації дорослих, у них виникає бажання вчитися. За рік вони виростають на 5-7 У б років з'являються перші постійні зуби.