Смекни!
smekni.com

Комплексна фізична реабілітація хворих на виразкову хворобу шлунку і дванадцятипалої кишки на поліклінічному етапі (стр. 11 из 14)

Лікувальний масаж застосовують на всіх етапах реабілітації хворих. Лікувальна дія його проявляється трьома основними механізмами, серед яких основним є нервово-рефлекторний.

Основні задачі лікувального масажу при виразковій хворобі шлунку та дванадцятипалої кишки:

1) зменшення збудливості центральної нервової системи;

2) поліпшення функції вегетативної нервової системи;

3) нормалізація моторної та секреторної діяльності шлунка та інших відділів щлунково-кишкового тракту;

4) зміцнення м´язів живота;

5) загальне зміцнення організму.

Масаж врівноважує основні нервові процеси в центральній нервовій системі, поліпшує нервово-гуморальну регуляцію травних процесів, покращує і нормалізує порушену хворобою функцію вегетативної нервової системи, діє знеболююче, заспокійливо, позитивно відбивається на нервово-психічному стані хворого. Він рефлекторно впливає на секреторну функцію органів травлення, змінює тонус м'язів порожнистих органів. Залежно від застосованих прийомів масаж може підсилювати або послаблювати перистальтику шлунку та кишок, діяти спазмолітично або стимулююче і таким чином сприяти нормалізації видільної, рухової та евакуаторної функцій. Масаж активізує крово- і лімфо обіг у черевній порожнині, покращує мікроциркуляцію, обмінні і трофічні процеси в стінці шлунку і кишок, що зменшує запалення і позитивно впливає на процес загоєння виразок. Він ліквідує застійні явища у печінці і черевній порожнині, поліпшує приплив крові до серця, що забезпечує ефективну його діяльність.

При виразковій хворобі шлунку та дванадцятипалої кишки застосовують сегментарно-рефлекторний і класичний масаж. Діють на паравертебральні зони середньо-грудний D9 – D5, нижньо- та середньо-шийні С7 – С3 спинномозкові сегменти. При цьому хворих на виразкову хворобу шлунку масажують названі зони тільки зліва, а дванадцятипалої кишки – з обох боків. Масажують ділянку комірцевої зони D2 – С4 та живіт. Роблять поверхневі поглажування справа на ліво навколо пупка, ніжні розтирання підреберної ділянки, розминання черевної стінки. Використовують ніжні стрясання малої амплітуди ділянки шлунка, вібраційні поглажування її і товстої кишки, яку масажують по ходу годинникової стрілки: спочатку висхідну її частину, далі горизонтальну і потім низхідну, і т.д. закінчується масаж живота коловими поглажуваннями.

Масаж рекомендується проводити в період загасання загострення й у період неповної ремісії I – III стадії. Він сприяє якнайшвидшому рубцюванню виразок, поліпшенню кровообігу й моторної й секреторної функцій.

Протипоказання до проведення масажу:

1. Загострення хвороби.

2. Кровотеча.

3. Гострий холецистит.

4. Запальні процеси в статевих органах у жінок.

5. Туберкульоз.

6. Вагітність і післяпологовий період, період після аборту (протягом 2-х місяців).

7. Загальні протипоказання.

Перед проведенням масажу при виразковій хворобі шлунку й дванадцятипалої кишки пацієнт повинен зайняти положення лежачи на животі, ноги зігнуті в колінах, м'язи живота повністю розслаблені.

Масаж проводять у такій послідовності: спочатку масажують всю поверхню спини, виконуючи наступні прийоми:

- поглажування;

- розтирання (кругове пиляння по спіралі);

- разминання (поздовжнє й поперекове з накочуванням);

- вібрація.

Масаж спини необхідно проводити вкрай обережно, особливо при впливі на зону підосних м'язів лопатки й між лопатками: з лівої сторони – при розвитку виразкової хвороби шлунку та з правої – при виразковій хворобі дванадцятипалої кишки.

Не рекомендується включати в курс подібного масажу прийоми, що вимагають різких і сильних рухів.

При проведенні масажу спини особливо інтенсивний вплив потрібно робити на максимальні крапки наступних областей:

- хребет (сегменти D7-D8);

- нижній кут лопаток (сегменти D4-D6);

- передня частина грудної клітки.

При масуванні перерахованих вище областей найкраще використати такий прийом, як розтирання. Після цього виконують масаж паравертебральних областей – зони остистих відростків хребта, D 9-5, D 7-3. Їх масажують, використовуючи наступні прийоми:

- пиляння;

- свердління.

Під час виконання масажу при лікуванні виразкової хвороби варто пам'ятати про те, що вплив на зазначені вище області роблять при хворобі шлунку – з лівої сторони хребта, при хворобі дванадцятипалої кишки – по обидва боки. Особлива увага рекомендується приділяти масуванню ділянок, що співвідносяться із сегментами D2-D4.

Після завершення масажу спини переходять до масування передньої поверхні грудної клітини й живота. Пацієнт при цьому повинен займати положення лежачи на спині. Особливо інтенсивний вплив варто робити на області прикріплення ребер до грудини.

Для масажу використають наступні прийоми:

- поглажування;

- розтирання.

Далі масажують надчеревну область, виконуючи зазначені нижче прийоми:

- поглажування;

- розтирання.

Після цього виконують масаж живота. При цьому використають наступні прийоми:

- кругове поглажування зони навколо пупка з напрямком рухів по годинній стрілці;

- легке розтирання.

Закінчують сеанс масажу живота при виразковій хворобі шлунку й дванадцятипалої кишки наступними прийомами:

- поглажування області проекції товстої кишки;

- струс грудної клітки (рухи спрямовані ліворуч праворуч і знизу нагору).

Після завершення останніх прийомів масажу пацієнтові рекомендують виконати дихальні вправи.

Як правило, повний курс масажу при виразковій хворобі шлунку й дванадцятипалої кишки становить 12 сеансів. Їх потрібно проводити з інтервалом в 1 день.

Тривалість кожного сеансу не повинна перевищувати 15 – 20 хв.