Смекни!
smekni.com

Психологічні особливості людей, які страждають гіпертонічною хворобою (стр. 6 из 8)


Таблиця 2.2.

Бланк опитувальника

Номер питання Оцінка Номер питання Оцінка Номер питання Оцінка Номер питання Оцінка
1 18 35 52
2 19 36 53
3 20 37 54
4 21 38 55
5 22 39 56
6 23 40 57
7 24 41 58
8 25 42 59
9 26 43 60
10 27 44 61
11 28 45 62
12 29 46 63
13 30 47 64
14 31 48 65
15 32 49 66
16 33 50 67
17 34 51 68

Обробка результатів

Для зручності обробки рекомендується виготовити маски для кожної з шести шкал. При обробці результатів використовуються таблиці значень діагностичних коефіцієнтів за шкалами (додаток А).

Інтерпретація: сумують діагностичні коефіцієнти за 6 шкалами і будують графік. Показник більше +1,28 вказує на рівень здоров’я, менше - 1,28 - на хворобливий характер виявлених розладів.

2.2 Результати констатуючого експерименту

З метою виявлення психологічних особливостей людей із гіпертонічна хворобою нами було проведене дослідження із пацієнтами кардіологічного відділення міської лікарні № 1 м. Кам’янець-Подільський. Обсяг вибірки - 24 людей.

За результатами експериментального дослідження, за допомогою методики "Причини емоційного дискомфорту" було встановлено, що у людей із гіпертонічною хворобою дуже сильний неспокій викликає:

- фізична недуга (який-небудь розлад організму, тілесний дефект) (40%);

- турботи про своє здоров'я (в цілому) (40%);

- турбота про стан здоров'я кого-небудь з членів сім'ї (20%).

Причинами сильного неспокою є:

турбота про стан здоров'я кого-небудь з членів сім'ї;

- фізична недуга (який-небудь розлад організму, тілесний дефект);

- фінансова ненадійність положення сім'ї (або власного положення);

- турботи про своє здоров'я (в цілому);

- недостатність відпочинку;

- відчуття самотності;

- ціни, що ростуть (рис.2.1.).

Рис.2.1 Результати дослідження за методикою "Причини емоційного дискомфорту" за показником "сильний неспокій"

Слабкий неспокій викликають:

- неспокій, викликаний внутрішньоособистісними конфліктами (суперечливими бажаннями, прагненнями, обов'язками перед людьми);

- труднощі з можливістю виразити себе;

- незадоволеність відносинами з друзями і приятелями;

- проблеми з дітьми;

- перевантаженість сімейними обов'язками;

- неспокій з приводу обстановки в країні;

- розкаяння з приводу минулих рішень;

- перевантаженість справами;

- незадоволеність зовнішнім виглядом;

- недолік активності, енергії;

- проблеми з транспортом.

Причинами дуже слабкого неспокою досліджуванні вважають:

- розкаяння з приводу минулих рішень;

- труднощі з можливістю виразити себе;

- незадоволеність зовнішнім виглядом;

- перевантаженість сімейними обов'язками;

- неспокій, викликаний внутрішньоособистісними конфліктами (суперечливими бажаннями, прагненнями, обов'язками перед людьми);

- проблеми з транспортом;

- труднощі у відносинах з ровесниками протилежної статі;

- брак часу для сім'ї;

- проблеми з батьками;

- проблеми з підлеглими;

- проблеми в спілкуванні із співробітниками (колегами) на роботі;

- зіткнення з начальством;

- неспокій про надійність місця роботи;

- проблеми з місцем роботи через своєю статеву приналежність;

- незадоволеність своєю роботою;

- роздуму про сенс життя;

- труднощі у виборі життєвого шляху;

- сексуальні проблеми;

- проблеми з сексуальним партнером;

- проблеми з дітьми;

- перевантаженість сімейними обов'язками;

- незадоволеність відносинами з друзями і приятелями.

За результатами експериментального дослідження, за допомогою методики "Клінічний опитувальник для виявлення і оцінки невротичних станів" було встановлено, що у людей із гіпертонічною хворобою хворобливий характер виявлений за шкалами (рис.2.2.):

- невротичної депресії,

- астенії,

- вегетативних порушень,

- істеричного типу реагування,

- обсесивно-фобічних порушень.

Рис. 2.2 Вираженість шкал за методикою "Клінічний опитувальник для виявлення і оцінки невротичних станів"

Хворобливий характер нами не був виявлений за шкалою "Тривоги". Найбільш вираженою була шкала "астенії" ( - 6,16) хоча найчастіше зустрічається хворобливий характер виявлення розладів за шкалою "вегетативних порушень".

Також, у ході дослідження, у однієї жінки за всіма шкалами виявився рівень здоров’я (рис.2.3.).

Рис.2.3 Вираженість шкал за методикою "Клінічний опитувальник для виявлення і оцінки невротичних станів"

Отже, у людей з гіпертонічною хворобою найбільший неспокій викликають фізична недуга (який-небудь розлад організму, тілесний дефект); турбота про своє здоров'я (в цілому); турбота про стан здоров'я кого-небудь з членів сім'ї; ціни, що ростуть (зокрема, на медикаменти). Найменше вони турбуються про проблеми з батьками; проблеми з підлеглими; проблеми в спілкуванні із співробітниками (колегами) на роботі; зіткнення з начальством; неспокій про надійність місця роботи; проблеми з місцем роботи через своєю статеву приналежність; незадоволеність своєю роботою; роздуму про сенс життя; труднощі у виборі життєвого шляху; сексуальні проблеми; тощо.

За результатами експериментального дослідження, за допомогою методики "Клінічний опитувальник для виявлення і оцінки невротичних станів" було встановлено, що у людей із гіпертонічною хворобою хворобливий характер виявлений за шкалами: невротичної депресії (40%), астенії (40%), вегетативних порушень (60%), істеричного типу реагування (20%), обсесивно-фобічних порушень (40%).

2.3 Система профілактичних заходів і здоров’я населення

Рекомендації розроблені Державним науково-дослідним центром профілактичної медицини МЗ РФ, при технічній підтримці проекту "Система профілактичних заходів і здоров'я населення Росії" Міністерства охорони здоров'я РФ і програми TACIS [30].

Гіпертонія розвивається в 6 разів частіше у осіб, що харчуються нераціонально, зловживають жирною і солоною їжею, алкоголем, мають надмірну масу тіла. Стресові ситуації, і особливо неадекватна реакція на них з боку самих людей, також можуть бути віднесені до несприятливих для здоров'я чинників. Нормалізація ваги, достатній рівень адекватної фізичної повсякденної активності, відмова від шкідливих звичок, раціональне харчування можуть привести до зниження підвищеного тиску.

Ви можете значно допомогти самому собі, незалежно від причини гіпертонії, якщо знатимете декілька простих, але важливих правил і слідуватимете їм.

Регулярно контролюйте артеріальний тиск!

Незалежно від віку контролюйте артеріальний тиск, якщо у Вас:

- тиск ніколи не підвищувався - 1 раз на два роки;

- тиск був підвищений хоч би одного разу - не рідше за 1 раз на рік;

- тиск підвищується і Ви не відчуваєте цього - не рідше за 1 раз на місяць;

- підвищення тиску супроводжується порушеннями самопочуття - так часто, як радить лікар.

Правильно харчуйтеся!

Раціональне харчування - це живлення, яке сприяє підтримці здоров'я, задовольняє потреби нашого організму в живильних речовинах, вітамінах, мінеральних речовинах, енергії.

Основні принципи раціонального харчування:

1. Збалансованість добового надходження енергії з її добовим витрачанням в повсякденному житті і роботі.

2. Збалансованість живильних речовин (білків - 15%, жирів - 30%, вуглеводів - 55% від добової калорійності), вітамінів і мінеральних речовин.

3. Режим харчування. Бажано приймати їжу не рідше 4-5 разів на день, в один і той же час, не об'їдаючись перед сном. Оптимальний інтервал між вечерею і сніданком - не більше 10 годин.

Для довідки:

Добова потреба в білках складає 90-95г. Повноцінний білок міститься у всіх тваринних продуктах - м'ясі, рибі, птаху, молочних продуктах (сирі, сирі, молоці), яйцях. Джерела рослинного білка - боби, горіхи, картопля, зернові продукти. Рекомендується регулярно поєднувати продукти, що містять тваринний білок (1/3 добового білка) і рослинний білок (2/3 добового білка).

Добова потреба в жирах складає 80-100г. Близько половини цієї кількості входить до складу продуктів (м'ясо, ковбаса, сир, молоко і так далі). Для приготування їжі, заправки салатів, каш, бутербродів рекомендується не більше 40-50г жиру в день (3 ст. ложки, бажано в співвідношенні 1: 2 тваринний і рослинний жири). У рослинних жирах (соняшникова, кукурудзяна, бавовняна олія), рибі, продуктах моря містяться також корисні для нормалізації підвищеного артеріального тиску речовини, жиророзчинні вітаміни (А, групи В, С). Жир морських риб містить жирні кислоти, корисні при гіпертонії і атеросклерозі.

Добова потреба у вуглеводах складає 300-350г. Вуглеводи бувають складні і прості. Основна частина (до 300г.) повинна покриватися за рахунок складних вуглеводів. Це крохмальвмісні продукти - хліб, каші, макаронні вироби, картопля, а також овочі і фрукти. Простих вуглеводів (цукру в чистому вигляді і що міститься в солодощах, солодких напоях) рекомендується не більше 40г в день.

Вам слід обмежити споживання куховарської солі до 5г (чайна ложка без верху) в добу і збільшити споживання продуктів, багатих солями калія до 5-6 р. Значна кількість калія (більше 0,5г в 100г продукту), міститься в урюку, квасолі, морській капусті, чорносливі, родзинках, горосі, картоплі (печеній в "мундирі"). Також багато калію (до 0,4г на 100г) містять яловичина, свинина, тріска, хек, скумбрія, кальмари, крупа вівсяна, зелений горошок, томати, буряк, редиска, зелена цибуля, смородина, виноград, абрикоси, персики. У овочах, фруктах і особливо в ягодах, а також інших продуктах рослинного походження багато корисної клітковини, вітамінів і мінеральних солей (калію, магнію). Мінеральні солі і речовини, сприяючі зниженню тиску, містяться в буряку, ріпчастій цибулі, часнику, посівному салаті, чорній смородині, чорноплідній горобині, брусниці, польовій полуниці.