Смекни!
smekni.com

Вітаміни та їх вплив на здоров’я людини (стр. 2 из 2)

Лікування.

Насамперед призначають повноцінне харчування, їжа має бути багатою на вітамін А. До харчового раціону повинні входити яйця, вершкове масло, інші молочні продукти, печінка, рибні страви, а також фрукти та овочі, багаті на провітамін А — каротин (морква, абрикоси, перець тощо).

Із препаратів вітаміну А призначають ретинола ацетат всередину (до 10 000—100 000 МО на добу у три прийоми) або олійний розчин внутрішньом'язово (по 0,5—1,0 на добу). Приймають всередину концентрат вітаміну А, шипшинову або обліпихову олію. Для місцевого лікування також застосовують шипшинову чи обліпихову олію, каротин або каротолін.

Гіпервітаміноз А виявляється головним болем, сонливістю, порушенням зору (диплопією), серцевою слабістю. У таких випадках необхідно відмінити ретинол і призначити аргокальциферол (вітамін D2).

3. Авітаміноз В, (бері-бері)

Відсутність у їжі вітаміну В, спричиняє захворювання нервової системи, відоме під назвою бері-бері. Воно виникає частіше у людей, які мають хронічні хвороби шлунково-кишкового тракту (ахілія, диспепсії, коліти, дизентерія, амебіаз) із порушенням всмоктування і тривалий час перебувають на щадній дієті. Гіпо- чи авітаміноз В, може розвинутися в алкоголіків, при виснажливих інфекційних захворюваннях (малярія).

Хвороба бері-бері перебігає у трьох формах: поліневротичній, кардіальній і набряковій, залежно від того, який симптомокомплекс переважає.

Першими проявами хвороби є зниження працездатності, кволість, дратівливість, нудота, легкі шлунково-кишкові розлади, схуднення. Далі виникає міокардіодистрофія, серцева слабість, набряки на ногах, знижується чутливість, порушується хода, розвивається параліч.

Лікування.

Призначають дієту, в яку входять продукти, багаті на вітамін В,: шпинат, капусту, помідори, лимони й апельсини, боби, горох, молоко і молочні продукти, яйця, м'ясо, пивні дріжджі (30—50 мл на день). У тяжких випадках призначають тіамін бромід у таблетках (0,01—0,02 г 3 рази на день) або в ін'єкціях (1 мл 3— 6% розчину) внутрішньом'язово.

4. Авітаміноз В2 (арибофлавіноз)

Хвороба виявляється ураженням слизових оболонок і шкіри, особливо слизової оболонки нижньої губи та кутиків рота, з утворенням тріщин, злущенням епітелію, рубцюванням, а також почервонінням слизової оболонки рота й язика, кон'юнктивітом, себорейною екземою шкіри. Водночас спостерігаються погіршення апетиту, зниження маси тіла, загальна слабість, головний біль, розлади травлення. Кількість рибофлавіну у сечі знижена (норма 0,5—0,8 мг на добу).

Лікування.

Призначають харчовий раціон, до якого входять м'ясомолочні продукти і дріжджі, а також рибофлавін у таблетках чи драже по 0,005—0,1 г. Крім цього, 0,01% розчин рибофлавіну застосовують як очні краплі при рибофлавінових кератитах та кон'юнктивітах.

5. Авітаміноз РР (пелагра)

Нестача в їжі вітаміну РР (нікотинової кислоти) призводить до пелагри, яка характеризується порушеннями функцій шлунково-кишкового тракту, нервової системи, дерматитами та анемією.

Починається захворювання із розладу функцій органів травлення. Хворі скаржаться на відчуття жару, паління в роті, слинотечу і постійні проноси. Язик стає малиново-червоним, у кутках рота з'являються виразки. Далі приєднуються нервові розлади: загальна слабість, розбитість, пригніченість, байдужість до навколишнього, яка може доходити до цілковитого слабоумства (деменції). Зміни шкіри характеризуються розвитком дерматиту, який переважно вражає кисті та стопи. З'являються червоні плями (еритема), які згодом перетворюються у пухирці і нагноюються. Після їх підсихання шкіра лущиться. Ураження шкіри локалізується симетрично, колір шкіри набирає брудно-коричневого кольору.

Лікування.

У харчовий раціон включають продукти, багаті на нікотинову кислоту: свіжі овочі, фрукти, дріжджі, молоко, сире м'ясо. Ефективним є введення препаратів нікотинової кислоти. Застосовують 1% розчин кислоти нікотинової або нікотинаміду (1,0 і 2,5%) по 3—10 мл протягом 10—15 днів внутрішньом'язово або внутрішньовенно. Можна призначати препарати нікотинової кислоти всередину в таблетках по 0,005 г 2—4 рази на добу після їди.

6. Авітаміноз С (скорбут)

Скорбут (цинга) розвивається внаслідок відсутності в їжі аскорбінової кислоти (вітаміну С). Авітаміноз може виникнути також при підвищеній потребі організму у вітаміні (інфекції, інтоксикації, вагітність, лактація) або при захворюваннях шлунково-кишкового тракту з порушенням всмоктування, тобто скорбут може бути як екзогенного, так і ендогенного походження.

У клінічному розвитку хвороби виділяють три періоди: прихований (латентний), явний (розгорнутої клінічної картини) і кінцевий. На початку хвороби з'являється кволість, знижується працездатність, погіршується апетит, хворі скаржаться на пригніченість настрою, тиснення у грудях, серцебиття, м'язовий біль, частіше у попереку і м'язах гомілки. Шкіра стає сухою, шорсткою, ясна набрякають, кровоточать. На шкірі з'являються точкові крововиливи (позитивний симптом джгута).

У стадії розгорнутої клінічної картини до описаної вище симптоматики приєднується геморагічний синдром. На шкірі з'являються крововиливи у вигляді дрібних і великих темно-червоних плям, які розташовуються навколо волосяних мішечків, підшкірній клітковині, м'язах, іноді — в окісті й суглобах. Часто виникають носові, шлункові, кишкові, легеневі кровотечі. Крововиливи при скорбуті частіше локалізуються на ногах, рідше — на руках.

Прогресує цинготне ураження ясен і слизової оболонки рота. Ясна набряклі, болять, кровоточать, слизова оболонка ціанотична, а в тяжких випадках з'являються виразки. Зуби розхитуються і випадають.

У крові зменшується кількість еритроцитів і гемоглобіну. Лімфатичні вузли збільшені, болісні.

При відсутності лікування і відповідного харчування настає кінцева стадія хвороби — розвивається анемія, лейкопенія, кахексія, приєднується вторинна інфекція. Смерть настає від виснаження і вторинних інфекцій.

Лікування.

Необхідний ліжковий режим. Кімнату, де лежить хворий, слід добре провітрювати. Лікування полягає у поповненні організму вітаміном С. Раціон повинен містити багато свіжих зелених овочів, фруктові соки, відвар шипшини, кількість вуглеводів слід зменшити. Крім цього, обов'язково призначають аскорбінову кислоту по 0,3—1,0 г на день протягом 1—2 місяців, комбінуючи з рутином (по 0,02—,05 г).

7. Авітаміноз D (рахіт)

Рахіт — хвороба, яка характеризується розладом процесу росту кісток у дітей. У дорослих проявом рахіту є остеопороз із викривленням кісток. У крові знижується вміст неорганічного фосфору (норма — 6 мг %) і кальцію (норма 9— 11 мг %), підвищується активність ферменту фосфатази.

Лікування.

Призначають повноцінне харчування, їжу, багату на вітамін D, перебування на свіжому повітрі, УФ-опромінення.

8. Авітаміноз К

Авітаміноз (гіповітаміноз) К розвивається у випадках припинення надходження жовчі у кишки та при тяжких порушеннях травлення (виразкові коліти, спру) і виявляється кровоточивістю (геморагічний діатез) внаслідок різкого зниження вмісту протромбіну в крові Розпізнають захворювання лабораторним шляхом — сповільнюється зсідання крові (100% вмісту протромбіну в крові відповідає зсіданню крові між 10 і 25 секундами).

Лікування.

Передусім потрібно лікувати основне захворювання. При виражених геморагічних проявах призначають препарати вітаміну К (вікасол у таблетках по 0,015 або парентерально по 1 мл 1 % розчину), переливання крові.

Список літератури

вітамін авітаміноз хвороба

1. Левченко В.А. и др. Внутренние болезни. – Львов:«Світ» - 1999 г.

2. Воробйов А. І. Довідник практичного лікаря – М. – Онікс, Альянс-В, 2010 г.

3. Михайлов В. Основы воспитания здорового ребенка // Книга молодой семьи: Сборник. – Л., 1990 г.