Смекни!
smekni.com

Неінвазивні оптико електронні прилади та системи діагностики мікроциркуляції периферійного кровообігу (стр. 4 из 8)

Розроблено математичну модель класифікації d-вимірних образів

по L класах
(рис. 4), де належність Z класу
визначається за максимумом функцій
у системі дискримінантних функцій
вигляду, (5)

де

– вагові коефіцієнти і пороги класифікатора відповідно,
,
.

Запропоновано структурну схема класифікатора, що містить аналізатор кодів спектра (АС), пристрій обчислення вектора ознак (ПОВО) та цифровий фільтр обчислення дискримінантних функцій, який, в свою чергу,складається з блоків вагових коефіцієнтів, суматорів зважених ознак образу і блока вибору максимуму дискримінантних функцій.

У даному випадку образи БС мають двовимірний характер, тобто ,(6)

де

– смуга частот;
– частота максимуму спектра [8]. В результаті в АС виконується аналіз спектра
дискретних частот
виборок випадкового процесу
, дискретизованого з періодом Т, де
,
,
.

У третьому розділі запропоновано принципи реалізаціїбіооко-процесорної оптико-електронної системи для комплексного діагностування периферійного кровонаповнення.Визначено її сутність і ряд ознак.

Визначення 1. Оптико-електронна біооко-процесорна система комплексного діагностування —проблемно-орієнтована експертна система з базами знань та системою логічного виводу і розвитку сучасного інтерфейсу,що реєструє інформацію у вигляді відбитого розсіювального світлового потоку та виділяє певні ознаки біооб'єкту та опрацьовує виділені ознаки і визначає рішення автоматично або за участю експерта.

Визначення 2.Сукупність виділених ознак характеризують такі складові:

1. Просторові - x,y,z, де z - глибина зорової сцени.

2. Розподіл інтенсивності світлового потоку І(r,s)(7)

де rÎG, n - поверхневий вектор нормалi до ¶G, S (r,s) - це розподiл свiтла, що падає на ¶G, та R - це оператор вiдбиття.

3. Спектральна -

(визначає процеси проходження оптичного випромінювання у залежності коефіцієнта абсолютної передачі T та дифузного відбиття R)

4. Теплова - Т (розподіл теплового випромінюванняв координатах x,y,z).

Визначення 3.Фрагментом зображення оптико-електронної біооко-процесорної системи комплексного діагностування є частина зображення розмірністю n x m, де nÎN, mÎM.

Визначення4. Фрагмент зображення характеризується спектром зв’язності W-зображенняде

- елемент зображення фрагменту з координатами i,j та зв’язністю n. Спектр зв’язності поточного зображення
знаходиться в межах0£
£
.

Визначення5. ОбразомF (aij) зображенняє підмножина точок aij, що приймають одиничне значення і мають міру зв'язності.

Запропоновано структуру біооко-процесорної оптико-електронної системи комплексного діагностування (Патент № 52616 UA),яку наведено на рис. 3.

Основними компонентами оптико-електронної системи (рис. 5) є блок 7 проектування зображень; оптичний затвор 8; фотоелектричний перетворювач 9, виконаний у вигляді матриці розміром M x M фотоприймальних комірок 10; перетворювач параметрів зображення в тривалості часових інтервалів 11; аналізатор інформації, що надійшла, 12; блок синтезатора-генератора ознак 13, виконаний у вигляді ієрархічного з'єднання N функціонально-інтегральних синтезаторів 14, з'єднаних між собою за допомогою ліній світлової волоконно-оптичної комутації; блок перекомутації 15; формувач ключової логіко-часової функції 16; блок динамічної пам'яті еталонних логіко-часових функцій із системою формування бази еталонних знань і вибору зразків еталонів 17; схема порівняння 18, аналізатор неспівпадання сигналів 19.

Біооко-процесорна оптико-електронна система для розпізнавання біомедичних зображень з виділенням ознак дозволяє функціонально інтегрувати довільну кількість різних логіко-часових величин, тобто синтезувати на виході функціонально-інтегральну ознаку Fл, виходячи з формули. Після оброблення інформації на виході одержують сукупність неявно виражених ознак, здатних докладно і достовірно описувати аналізоване зображення. Ці дії пропонується виразити за допомогою формули (Патент № 2178915 РФ) (8)

де Fл- приведена інтегрована кількісно-якісна логіко-часова функція;

– оператор узагальненого інтегрування отриманого кількісного результату паралельних вхідних змінних з ознаками фізичних розмірностей і виділених неявно виражених ознак;n - кількість входів; аі- інформація на і-ому вході;
– оператор впливу ознак на вихідну функцію і один на одного; m – кількість синтезованих ознак; pj – змінна, що характеризує фізичний зміст ознаки зображення.

Запропоновано архітектуру побудови оптико-електронної системи для діагностики периферійного кровонаповнення (рис. 6), що містить з’єднані послідовно генератор імпульсів 1 та джерело світла 2, три перетворювача 3-5, три інтегруючих підсилювача 6-8, входи яких з’єднані відповідно з виходами перетворювачів 3-5, обчислювач 9, який містить з’єднані послідовно мультиплексор 10, аналогово-цифровий перетворювач 11, процесор 12.

У четвертому розділі розглянуто основні етапи оброблення фотоплетизмографічних сигналів, а також основні методи оброблення біосигналів. Для більш повного використання апріорної інформації про характер вимірювальних сигналів запропоновано використання різних методів фільтрації(метод найменших квадратів,медіанна фільтрація).

Основними етапами оброблення у часовій зоні для біосигналів, форма яких має деяку стійку структуру, є: фільтрація; кускова апроксимація; сегментація за часовими властивостями сигналів; виділення характерних точок сигналу (екстремумів, точок перегину, точок перетину базової лінії та ін.); обчислення за характерними точками різноманітних похідних параметрів, в тому числі й ознак форми; статистичний аналіз послідовності класифікованих фрагментів; структурний аналіз.

Фільтрування проводиться за рахунок використання набли­ження по методу найменших квадратів. Цей алгоритм реалізує нерекурсивний фільтр нижніх частот шляхом апроксимації зна­чень відліків у вхідній послідовності за допомогою параболічного степеневого ряду (9)

де p (nT + kT) – значенняпараболи для кожногозп’ятизначень k (-2, -1,0,1,2).

Змінні s0 (nT), s1 (nT) та s2 (nT) треба визначити для наближення параболою кожної з п’яти вхідних точок даних.

Наближення досягається шляхом знаходження параболи (коефіцієнтів s0, s1 та s2), яка найкращим чином апрок­симує п’ять точок даних, що оцінюється за найменшою квадра­тичною похибкою. Ця похибка є.(10)

Як підсумок можна записати систему рівнянь: (11)

Для підвищення достовірності оброблення фотоплетизмографічних сигналів в розроблених не інвазивних оптико-електронних системах та приладах використовувався метод фільтраціїі з застосуванням таких виразів: (12), (13)

Враховуючи той факт, що під час проведення клінічних досліджень доволі часто потрібно використовувати не тільки чіткі цифрові критерії, але й певні лінгвістичні характеристики змін показників (термів), проводився аналіз частини з них за допомогою математичного апарату нечіткої логіки. Вперше отримано математичні моделі діагностики гемодинамічних показників, які враховують порушення периферійного кровообігу в хребетно-рухомих сегментах у відповідності з експертною базою даних, яку представлено у вигляді нейромережі (рис. 7), що дозволяє діагностувати стан як периферійних судин, так і окремих органів організму людини шляхом оброблення фотоплетизмографічної інформації.

Застосування математичного апарату нечіткої логіки може бути важливим у випадках необхідності визначення ймовірності взаємозв’язку патологічних станів, які мають різні клінічні характеристики. Для прикладу, нижче наведено дослідження імовірності виникнення захворювань серця при патології сегментів шийного і грудного відділів хребта. Ступінь порушень у хребтових сегментах записано з правого (П) і лівого (Л) боку за допомогою коефіцієнтів симетрії мікроциркуляторних процесів по відношенню до еталона. Необхідно зазначити, що величини коефіцієнта симетрії 0,85 – 1,0 відповідають нормальній мікроциркуляції, а коефіцієнт 0,25 – 0,1 вказує на значні патологічні зміни показників гемодинаміки в хребтових сегментах.