Смекни!
smekni.com

Підготовка висококваліфікованих спеціалістів у сфері міжнародних відносин (стр. 2 из 2)

3) Шепелев М.А. Глобальный мир, Ordo Nuovo и новая политическая наука. - Днепропетровск, 2002.

4) Шепелев М.А. Что нас ждёт в 2013 году? // 2000. - 13 июня 2006 г. Також він є головним редактором наукового журналу „Світова цивілізація і міжнародні відносини”.

1. Навчально - виробнича (науково-дослідна) практика:

01.09 - 09.10.2010 р.

Науково-дослідницька діяльність студентів вищих навчальних закладів України є одним із основних чинників підготовки висококваліфікованих кадрів відповідного профілю.

Поняття "науково-дослідницька діяльність студентів" включає в себе два взаємопов'язаних елементи:

навчання студентів елементам дослідницької діяльності, організації та методики наукової творчості;

наукові дослідження, що здійснюють студенти під керівництвом професорів і викладачів.

Для науково-дослідницької діяльності вищих навчальних закладів характерним є єдність цілей і напрямів навчальної, наукової і виховної роботи, тісна взаємодія всіх форм і методів наукової роботи студентів, що реалізуються в навчальному процесі та позанавчальний час.

Зміст і структура науково-дослідницької діяльності забезпечує послідовність її засобів і форм відповідно до логіки і послідовності навчального процесу, що зумовлює спадкоємність її методів і форм від курсу до курсу, від кафедри до кафедри, від однієї дисципліни до іншої, від одних видів занять до інших, поступове зростання обсягу і складності набутих студентами знань, умінь, навичок у процесі виконання ними наукової роботи. Реалізована в комплексі науково-дослідницька діяльність студентів забезпечує вирішення таких основних завдань:

формування наукового світогляду, оволодіння методологією і методами наукового дослідження;

надання допомоги студентам у прискореному оволодінні спеціальністю, досягненні високого професіоналізму;

розвиток творчого мислення та індивідуальних здібностей студентів у вирішенні практичних завдань;

прищеплення студентам навичок самостійної науково-дослідницької діяльності;

розвиток ініціативи, здатності застосувати теоретичні знання у своїй практичній роботі, залучення найздібніших студентів до розв'язання наукових проблем, що мають суттєве значення для науки і практики;

необхідність постійного оновлення і вдосконалення своїх знань;

розширення теоретичного кругозору і наукової ерудиції майбутнього фахівця;

створення та розвиток наукових шкіл, творчих колективів, виховання у стінах вищого навчального закладу резерву вчених, дослідників, викладачів.

Так, прибувши на місце практики до Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара на кафедру міжнародних відносин з керівником практики доктором політичних наук Шепєлєвим М.А. протягом першого тижня узгоджували план та процедуру розробки дипломної роботи на тему "ШОС як трансрегіональна система комплексної безпеки та співробітництва". Починаючи з другого тижня практики у Дніпропетровській центральній міській бібліотеці, у науковій бібліотеці ДНУ ім. О. Гончара, у Дніпропетровській обласній універсальній науковій бібліотеці було проведено збір інформації щодо теми дипломної роботи.

Вдалося з’ясувати, що ШОС дійсно являє собою трансрегіональну систему комплексної безпеки, адже крім боротьби з "трьома погрозами" (тероризм, сепаратизм, екстемизм) і наркобізнесом одними з напрямків співпраці в ШОС є також "боротьба з незаконним обігом зброї, іншими видами транснаціональної злочинної діяльності, а також незаконною міграцією; координація зусиль з питань роззброєння і контролю над озброєннями, забезпечення раціонального природокористування, включаючи використання водних ресурсів у регіоні, здійснення спільних спеціальних природоохоронних програм та проектів; розширення взаємодії у галузі науки і техніки, освіти, охорони здоров'я. Саме боротьба з усіма цими загрозами мирному існуванню людей є проявом співробітництва країн-учасниць ШОС.

Протягом третього та четвертого тижнів практики відбувалося написання дипломної роботи, узгодження з керівником змісту дипломної роботи, детальне вивчення інтернет-ресурсів, заповнення щоденника практики у відповідності з вимогами.

2. Навчально-виробнича (асистентська) практика:

11.10 - 06.11.2010 р.

Асистентська практика у Дніпропетровському Національному Університеті імені Олеся Гончара, що проходила на кафедрі міжнародних відносин, включала: інформування керівником про зміст та цілі практики, узгодження тем для проведення семінарських занять з відповідних предметів ("Управління міжнародним співробітництвом" та "Міжнародні організації"), підбір літератури, заповнення щоденника практики у відповідності з вимогами.

Асистентська практика студентів-магістрів покликана підготувати їх до трудової діяльності з напрямку "Міжнародні відносини". Теоретичну базу цієї практики утворюють, насамперед, теоретичні і практичні курси та дисципліни, що вивчалися впродовж набуття ступеню бакалавра.

Цілі (завдання) асистентської практики були поставлені наступні:

1. Здійснення первинної адаптації студентів до професійної діяльності викладача кафедри міжнародних відносин.

2. Розвиток базових адаптаційних, пізнавальних, комунікативних, організаційних, проектувальних, і інших умінь самостійного здійснення навчальної й навчально-методичної діяльності викладача.

3. Застосування теоретичних знань з міжнародних відносин.

4. Розвиток і удосконалення навичок самопідготовки.

Під час проходження практики, за завданням керівника, я підготувала і провела семінарські заняття з дисциплін: "Управління міжнародним співробітництвом" та "Міжнародні організації"; формулювала і вирішувала різні завдання, що виникають в ході науково-педагогічної діяльності.

З дисципліни "Управління міжнародним співробітництвом" було проведено семінарське заняття у групі ВМ-07-1 з теми співробітництво ЄС та ООН з Україною.

З дисципліни "Міжнародні організації" було проведено також семінарське заняття у групі ВМ-09-1 з теми механізм реалізації та діяльності міжнародних організацій.

Хід семінарських занять складався з організаційної частини (привітання зі студентами, виявлення відсутніх, перевірка підготовленості групи до заняття), зі стимулювання навчальної діяльності (повідомлення теми та плану заняття), та з обговорення навчальних питань семінару. Були застосовані такі засоби та прийоми навчання, як бесіда, розповідь студента, повідомлення, виконання індивідуальних завдань (реферат). В кінці заняття були підбиті підсумки заняття (оцінювання роботи студентів).

Робота з виконання програми практики зареєстрована в щоденнику практики відповідно календарного графіку.

Висновки

Сьогодні Україна виступає актором на міжнародній арені, вона є членом багатьох міжнародних організацій, підтримує відносини ледве не з усіма країнами світу, а задля забезпечення продуктивних та довговічних стосунків потрібен немалий людський потенціал, а саме підготовлені спеціалісти в сфері міжнародних відносин.

Саме тому значення науково-виробничої практики для студентів кафедри міжнародних відносин не можна зменшувати.

Значення цієї практики в наступному:

Закріплення, поглиблення, критичне осмислення студентами міжнародних відносин знань, застосування їх в організації спеціалістів в сфері міжнародних відносин;

вивчення студентами творчого педагогічного досвіду і застосування його в пошуках власних шляхів розв’язання практичних проблем;

формування у майбутніх спеціалістів з міжнародних відносин індивідуального стилю діяльності, власного досвіду активної взаємодії з людьми, організація доцільних взаємин, творчого підходу до практичної роботи;

ознайомлення з інноваційними змінами у сучасних міжнародних відносинах, їх аналіз;

виховання стійкого інтересу та любові до своєї професії,

потреби в самопізнанні й професійному вдосконаленні;

формування інтересу до науково-дослідної роботи.

Список використаних джерел та літератури

1. Кравець В.П. Зарубіжна школа і педагогіка XX століття. - Київ, 2001.

2. Международные отношения / Под ред. Рыбалкина - М.: Юнити, 1999 - 498 с.

3. Погрібний А. Освіта в Україні: час демократизації, час реформ:

4. Концептуальні засади демократизації та реформування освіти в Україні. - К., 2007.

5. Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України (затверджене наказом Міністерства освіти України від 8 квітня 1993 р. № 93)

6. Фіцула М.М. Педагогіка: Навчальний посібник для студентів вищих педагогічних закладів освіти. - К.: Видавничий центр "Академія", 2006.