Смекни!
smekni.com

Кредитування підприємств міжнародними фінансово-кредитними інститутами (стр. 2 из 3)

Провідну роль в успішній реалізації програми, яка орієнтована на певні ці­льові групи, відіграє підготовка місцевих кредитних експертів. Завдяки консуль­тативно-технічній допомозі, яка надається TACIS, USAID та німецькою програ­мою TRANSFORM, в українських комерційних банках — учасниках програми — створюються відділи мікрокредитування.

Щоб отримати фінансування за цією кредитною лінією, підприємства-позичальники повинні відповідати таким вимогам:

МСП мають належати до приватного сектору або контролюватися ним;

· вони повинні бути платоспроможними та життєздатними з комерційної точки зору;

· кількість працівників у них має бути не більш ніж 500 осіб;

· фонди підприємства перед упровадженням проекту повинні становити не більш як 2,5 млн дол (на основі оновлення, без урахування вартості буді­ вель і землі);

· МСП не може бути дочірньою компанією банку-учасника, який надає позику;

· співвідношення між боргом і власними коштами не повинно перевищувати 70:30 (на корпоративній основі разом із позикою);

· коефіцієнт покриття обслуговування боргу не може бути меншим за 1,3:1;

· жодних суттєвих змін до статуту (структура акціонерів, вид діяльності тощо) не може бути внесено без попередньої згоди банку-учасника;

· розмір дивідендів повинен обмежуватися відповідно до зобов'язань щодо бслуговування боргу.

Позики не надаються на покриття наявних зобов'язань приватних підпри­ємств перед банками-учасниками, на фінансування житлових проектів, вкладан­ня інвестицій у цінні папери.

Що стосується інвестиційних проектів, то ретроактивне фінансування може становити до 35 % суми позики не більш як за три місяці до схвалення позики або підписання договору про надання позики між банками-учасниками та НБУ, залежно від того, що відбулося пізніше.

Згідно з офіційними процедурами кредитування необхідно визначити відпо­відне додаткове забезпечення. Таке додаткове забезпечення й інші гарантії мають покрити щонайменше 120 % позики; вони не можуть передаватися у заставу тре­тім особам до повного повернення позики.

Мінімальний розмір позики — 50 000 доларів США.

Максимальний розмір — найменша сума з нижченаведених:

· 2,5 млн дол; при цьому загальна сума позик одному позичальникові (або групі позичальників чи учасників, пов'язаних між собою) не повинна перевищувати 5 млн дол;

· 20 % капіталу та резервів банку-учасника;

· 70 % загальної вартості об'єкта;

· невеликих сум, що можуть бути потрібні відповідно до обгрунтованих вимог НБУ.

Реальний період повернення позики залежатиме від обігу коштів, від проек­ту і підлягатиме таким обмеженням:

Для позик на експорт та імпорт цей термін відповідатиме циклу конвертації грошей позичальником, як правило, 6—12 місяцям;

Не перевищуватиме 5-ти років, ураховуючи щонайбільше два пільгових роки у разі, якщо остаточна дата виплати буде не пізніша за кінцеву дату повернення позики Національним банком України Європейському банкові (для траншу, з якого фінансується позика).

Відсоток, який підлягає сплаті, складатиметься з: а) вартості коштів для банку-учасника (відповідно до змінного курсу долара LIBOR за 6 місяців плюс 300 основних пунктів); б) маржі, що забезпечить банку-учасникові ко­мерційний прибуток (очікується, що відсоткова ставка для МСП-позичаль-ників буде між LIBOR плюс 400—500 основних пунктів); в) комерційно об­грунтованих зборів.

ЄБРР повинен розглянути і схвалити перші три позики, запропоновані кож­ним із банків-учасників.

Усі проекти мають затверджуватися на підставі оцінки, проведеної банком-учасником, ураховуючи детальний бізнес-план і план експорту.

Проекти мають забезпечити позитивну чисту теперішню вартість при став­ці дисконту, яка б принаймні урівнювала майбутні грошові надходження з вар­тістю кредиту, враховуючи відсоткові нарахування й інші збори.

Проект має містити спеціальний розділ, що обґрунтовував би його відповід­ність вимогам охорони навколишнього середовища (на рівні, прийнятому для ЄБРР); проекти також не повинні суперечити чинним в Україні природоохорон­ним законам і правилам.

Проекти не мають бути пов'язані з азартними іграми, виробництвом міцних напоїв, військового спорядження, а також із товарами або діяльністю, які внесе­но до Природоохоронного списку ЄБРР.

Мінімальна сума проекту — 75 000 дол.

Максимальна — 4 млн дол.

Для інвестиційних проектів спонсор повинен внести щонайменше 30 % від вартості проекту із власних коштів (ураховуючи значну суму грішми).

Закупівля здійснюватиметься відповідно до правил ЄБРР, щоб товари і послуги реалізовувалися за ринковими цінами і щоб рішення про капітальні ін­вестиції приймалися з урахуванням ефективності вкладених коштів на конку­рентних засадах.

Умови кредитування за лініями ЄБРР наведені в табл. 29.

На сьогодні реалізацію Програми мікрокредитування в Україні почато в та­ких регіонах: Дніпропетровськ, Донецьк, Вінниця, Закарпаття, Запоріжжя, Київ, Крим, Луганськ, Луцьк, Львів, Миколаїв, Одеса, Полтава, Рівне, Тернопіль, Хар­ків, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернівці.

Станом на 31 березня 2004 року мікро- і малі підприємства України одержа­ли 74000 кредитів на загальну суму 421 млн дол. Фінансуються такі види діяль­ності, як ринкова торгівля, пошиття одягу, пекарська справа, стоматологічні пос­луги, ювелірна справа й будівництво. Щомісячна кількість наданих кредитів виросла до 5400 порівняно з 65 кредитами щомісяця в 1999 році. На кінець бе­резня 2004 року поточний кредитний портфель Програми мікрокредитування в Україні становив 30000 кредитів на суму 125 млн дол.

Середній розмір кожного наданого кредиту постійно зменшується. У 1999 році середній розмір кредиту становив 14500 дол, тоді як 2003 року середня сума наданого кредиту дорівнювала 5000 дол. Це свідчить про поліпшення доступу до кредитування для найнезначніших сегментів ринку, і на кінець березня 2004 ро­ку 77 % усіх поточних кредитів становили кредити на суму до 5000 дол. Така си­туація свідчить про зростання зацікавленості з боку банків-партнерів до цієї ці­льової групи, а також про зростання рівня поінформованості серед цільової групи про формальне фінансування мало; бізнесу.

У 2003 році банкам за кошти ЄБРР були видані кредити на суму близько 33 млн евро.

Наприклад, у 2004 році ЄБРР надав кредити Гостомельському склозаводу (17 млн дол). 2005 року компанія "Чумак" отримала довгостроковий кредит у розмірі 16 млн дол і кредит у розмірі 10 млн дол на поповнення обігового капі­талу. Кредит надано для нарощування складських і виробничих потужностей, а також на закупівлю сучасного пакувального устаткування. Крім того, він буде використаний на подальший розвиток торговельної марки "Чумак" і розширення асортименту продукції, а також на збільшення обігового капіталу компанії, що необхідно для підтримки зростання обсягу продажу.

Із останніх проектів можна відзначити відкриття кредитної лінії банку "Аваль" на 20 млн дол для фінансування агросфери й попереднє рішення на ви¬дачу 7,5 млн евро компанії Carton Ukraine і 20 млн евро для "Дніпроводоканалу".

17 жовтня 2005 року між ЄБРР і банком "Форум" було підписано пряму кредитну угоду про мікрокредитування проектів малого й середнього бізнесу в Україні. Загальна сума договору становить 7 млн дол на строк до 5 років без вимоги гарантій з боку Національного банку України.

Таблиця 2. Умови кредитування по лінії ЄБРР і Німецько-українського фонду

Умови кредитування Програма мікрокредитування в Україні по лінії ЄБРР Німецько-український фонд
Мікрокредити
Індивідуальний розмір кредиту 100—20 000 дол (до ЗО 000 дол у виняткових випадках) 100—15 000 DM*
Валюта гривні чи долари США або гривні, індексовані в долари США DM (при можливості конвертації у гривні)
Відсоткова ставка у гривнях: близько до ринкової у доларах США, нижча за ринкову максимум 23 % річних
Види діяльності, які можуть бути профінансовані торгівля, виробництво, послуги торгівля, виробництво, послуги
Призначення кредиту обіговий капітал основний капітал обіговий капітал основний капітал
Термін погашення до 6 місяців** до 1,5 року** до 6 місяців** до 1,5 року**
Механізм погашення рівні місячні внески (як правило) рівні місячні внески (як правило)
Максимальна кількість працівників 20 20
Власність переважно приватна й українська переважно приватна
Малі кредити
Індивідуальний розмір кредиту 20 000—75 000 дол (до 125 000 дол у виняткових випадках) 15-50 000 DM
Валюта* гривні чи долари США або гривні, індексовані в долари США* DM (при можливості конвертації у гривні)
Відсоткова ставка у гривнях близько до ринкової у доларах США, макс 19 % (приблизно) максимум 18 % річних
Види діяльності, які можуть бути профінансовані торгівля (тільки основний капітал), виробництво, послуги виробництво, послуги
Призначення кредиту до 6 місяців** до 1,5 року** до 6 місяців** до 1,5 року**
Термін погашення до 6 місяців** до 1,5 року** до 6 місяців** до 1,5 року**
Механізм погашення рівні місячні внески (як правило) рівні місячні внески (як правило)
Максимальна кількість працівників 100 250
Власність переважно приватна й українська переважно приватна

Банк "Форум" співпрацює з ЄБРР за програмами мікрофінансування вже п'ять років і надас мікрокредити приватним підприємцям та юридичним особам у сумі від 100 до 200 тис. дол на строк від 3 місяців до 4 років із пільговим початковим періодом погашення. За час співробітництва з ЄБРР банк "Форум" видав підприємцям України понад 7500 мікрокредитів на загальну суму, що перевищує 40 млн дол.