Смекни!
smekni.com

Економічний розвиток Індії (стр. 3 из 3)

Після капітуляції пакистанських військ і освіти Народної Республіки Бангладеш, біженці повернулися на батьківщину.

Виділяють два ареали найбільш значного скупчення населення: північний (Гангська рівнина) і південний (прибережні райони Індостану). У межах першого з них, який зосередив майже 2 / 5 усього населення країни, наиб. високою щільністю (300-500 чоловік на 1 км2) виділяють штати Уттар-Прадеш, Біхар, Західна Бенгалія, у другому ареалі - Тамілнад і Керала. В Індії пропагують переваги малодітної сім’ї, використовують різні методи обмеження народжуваності, у деяких випадках — матеріальне заохочення сімей, які прагнуть обмеження народжуваності. Демографічні проблеми створюють ряд інших проблем, зокрема продовольча і неписемності (до 50% населення регіону є неписьменне через бідність країн).


Висновки

Сучасна Індія – країна з однією з найбільш динамічних економік у світі. Незважаючи на світову фінансово-економічну кризу вона демонструє високі темпи економічного зростання, які в найближчі роки, за оцінками міжнарожних експертів, складуть 9-10%.

Економіка країни характеризується досить стабільним фінансовим становищем, наявністю значних золотовалютних резервів, динамічно розвивається промисловість, величезним споживчим ринком, наявністю багатомільйонної досить кваліфікованої і порівняно дешевої робочої сили.

Національна економіка забезпечує потреби країни за багатьма промисловим та сільськогосподарським товарам і постійно збільшує обсяги експорту, у тому числі машинно-технічної продукції.

Уряд Індії приділяє велику увагу розвитку спеціальних економічних зон. До останнього часу вони створювалися переважно за ініціативою держави, і їх кількість не перевищувала кількох десятків. Після лібералізації правил організації СЕЗ різко зріс інтерес до них з боку приватних та іноземних інвесторів. Створюються спеціалізовані зони і парки в таких галузях, як інформаційні технології, виробництво сільськогосподарських, текстильних, хімічних і харчових продуктів, автомобільних компонентів, автомобілів і тракторів, електроніки.

Аналіз основних економічних показників дає можливість стверджувати, що Індія – надзвичайно перспективна країна, яка через 10-20 років може стати одним із лідерів міжнародної економіки. Це розуміють і в самій Індії й проводять відповідну політику розвитку. Зокрема, уряд Індії на найближчі роки оголосив пріоритетними такі завдання як:

• досягнення стійкого щорічного зростання економіки на рівні 10%;

• проведення радикальних реформ в сільськогосподарському секторі;

• збільшення частки Індії в міжнародній торгівлі до 5% до 2020 р.;

• забезпечення припливу прямих іноземних інвестицій в обсязі не менше 35 млрд. дол США в рік.


Список використаних джерел

1. Козик В.В., Панкова Л.А., Даниленко Н.Б. Міжнародні економічні відносини: Навч. посібник. – К.: Знання 2006 р.

2. Передрій О.С. Міжнародні економічні відносини: Навч. посіб. – К.: Центр навч. літ., 2006 р.

3. http:// www.wto.org - офіційний сайт Світової організації торгівлі

4. http://www.worldbank.org – офіційний сайт Світового банку

5. http://ukrexport.gov.ua/ – офіційний сайт Державної підтримки українського експорту

6. www.finmin.nic.in – офіційний сайт Міністерства фінансів Індії

7. http://www.indianembassy.org.ua/ukrainian/general.htm - офіційний сайт Посольства Індії в Києві