Смекни!
smekni.com

Асоціація Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (стр. 1 из 2)

АсоціаціяАзіатсько - Тихоокеанського економічногоспівробітництва


Зміст

Вступ

1. Загальна характеристика АТЕС

2. Росія і АТЕС

3. Владивосток - столиця саміту АТЕС-2012

Висновок

Список використаної літератури


Вступ

Ідея створення "Тихоокеанського співтовариства", в основі якого лежало б взаємовигідну співпрацю і взаєморозуміння настільки багатоликого регіону, витала в повітрі з початку 60-х років XX століття. Відомі політики та економісти по обидві сторони великого Тихого океану висували безліч різних планів і концепцій щодо форм і принципів діяльності "Тихоокеанського співтовариства".

Деякі з цих пропозицій змогли реалізуватися. У 1967 р. був утворений Тихоокеанський економічний рада (ТЕС), що об'єднує найбільші компанії і корпорації держав Азіатсько-Тихоокеанського регіону (в даний час в цю організацію входить більше 1500 компаній). У 1980 р. отримав життя Рада по тихоокеанському економічному співробітництву (РТЕС) - організація, що складається з виступаючих в якості приватних осіб представників урядів, академічних кіл і бізнесу країн Тихого океану. Поява цих організацій, безумовно, було кроком вперед до здійснення давньої мрії. Проте ні Тихоокеанський економічний рада, ні Рада по тихоокеанському економічному співробітництву не могли чинити істотного впливу на розвиток економічного співробітництва, оскільки мали неурядовий статус.

Для зміцнення економічних зв'язків і сприяння розвитку країн регіону необхідна була структура, де б на високому урядовому рівні обговорювалися питання співпраці. У 1989 р. з ініціативою створення міжурядового форуму "Азіатсько-Тихоокеанське економічне співробітництво" (АТЕС) виступив прем'єр-міністр Австралії Дж. Хоук. Влітку 1989 р. в Канберрі були визначені основні принципи форуму:

• мета розширеного Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва полягає в тому, щоб підтримати зростання і розвиток регіону і тим самим сприяти зростанню і розвитку світової економіки;

• при співпраці необхідно враховувати неоднорідність регіону, включаючи відмінність соціально-економічних систем і рівнів розвитку;

• співпраця передбачає прихильність відкритого діалогу та консенсусу, повагу думок усіх учасників;

• співпраця повинна ґрунтуватися на неформальному обміні думками між усіма економіками-учасницями Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва;

• співпраця має здійснюватися в тих областях економіки, де воно буде відповідати спільним інтересам і буде взаємовигідним;

• в інтересах економік Азіатсько-Тихоокеанського регіону співпраця повинна бути спрямована на посилення відкритої багатосторонньої торговельної системи; воно не повинно вести до формування торгового блоку;

• співпраця повинна бути націлена на збільшення вигод від взаємозалежності, як в рамках регіональної, так і світової економіки, в тому числі за допомогою розширення потоків товарів, послуг, капіталів і технологій;

• співпраця повинна доповнювати, а не підміняти діяльність існуючих у регіоні організацій, включаючи міждержавні організації, такі як АСЕАН, і неформальні консультативні організації, такі як РТЕС;

• участь економік в Азіатсько-Тихоокеанському економічному співробітництві має оцінюватися на основі інтенсивності економічних зв'язків з регіоном і може бути розширене на базі консенсусу всіх учасників.


1. Загальна характеристика АТЕС

Азіатсько-Тихоокеанського форму економічного співробітництва (АТЕС) - міжнародна економічна організація, створена для розвитку інтеграційних зв'язків між країнами басейну Тихого океану. В даний час об'єднує економіки 21 країни самого різного рівня розвитку (Австралія, Канада, Китайська народна республіка (КНР), Індонезія, Малайзія, Мексика, Нова Зеландія, Папуа-Нова Гвінея, Перу, Росія, Сінгапур, США, Таїланд, Тайвань, Чилі , Філіппіни, Південна Корея, Японія).

Історія АТЕС

Заснована в м. Канберра (Австралія) з ініціативи прем'єр-міністра Австралії Б. Хоука в 1989. Спочатку до неї увійшли 12 країн - 6 розвинених держав басейну Тихого океану (Австралія, Канада, Нова Зеландія, США, Південна Корея, Японія) і 6 держав, що розвиваються Південно-Східної Азії (Бруней, Індонезія, Малайзія, Сінгапур, Таїланд і Філіппіни). До 1997 в АТЕС входили вже майже всі основні країни тихоокеанського регіону: новими членами стали Гонконг (1993), КНР (1993), Мексика (1994), Папуа-Нова Гвінея (1994), Тайвань (1993), Чилі (1995). У 1998, одночасно з прийомом до АТЕС трьох нових членів - Росії, В'єтнаму і Перу - введено 10-річний мораторій на подальше розширення складу членів Форуму. Заяви на вступ до АТЕС подали Індія і Монголія. Створенню АТЕС передувало довгий розвиток в 1960-1980-х в азіатсько-тихоокеанському регіоні більше локальних економічних союзів - АСЕАН, Тихоокеанського економічного ради, Конференції по тихоокеанському економічному співробітництву, Південнотихоокеанського форуму і т.д. Ще в 1965 японський економіст К. Кодзіма пропонував створити Тихоокеанську зону вільної торгівлі за участю промислово розвинутих країн регіону. Процес взаємодії активізувався в 1980-ті, коли країни Далекого Сходу стали демонструвати високий і стабільне економічне зростання.

Цілі діяльності Форуму були офіційно визначені в 1991 у Сеульської декларації. Це:

- Підтримка економічного зростання країн регіону;

- Зміцнення взаємної торгівлі;

- Ліквідація обмежень на пересування між країнами товарів, послуг і капіталів відповідно до норм ГАТТ / СОТ (див. СОТ).

У середині 2000-х у країнах-учасницях АТЕС проживало понад 1 / 3 населення світу, в них вироблялося близько 60% світового ВВП і велося близько 50% світової торгівлі. Ця організація стала одним з трьох (поряд з ЄС і НАФТА) найбільш впливових в сучасному світовому господарстві інтеграційних блоків. Хоча АТЕС є наймолодшим з «трійки» найбільших економічних інтеграційних блоків, він вже став важливим засобом сприяння торгівлі та економічного співробітництва в регіоні. Економічна зона АТЕС є найбільш динамічно розвивається в масштабах планети, їй пророкують роль головного лідера світової економіки 21 ст.

Особливості АТЕС як регіонального інтеграційного блоку. АТЕС включає країни, дуже сильно відрізняються за рівнем економічного розвитку. Наприклад, середньодушові показники США і Папуа - Новій Гвінеї розрізняються на три порядки.

Для взаємодії дуже різнорідних країн-учасниць АТЕС вироблені механізми, набагато менш формалізовані, ніж ті правила ЄС та НАФТА.

1) Співробітництво тільки в економічній сфері. З самого початку АТЕС розглядав себе не як політично згуртовану угруповання країн, а як вільну «сукупність економік». Термін «економіка» підкреслює, що ця організація обговорює економічні, а не політичні питання. Справа в тому, що КНР не визнавав самостійної державності Гонконгу і Тайваню, тому вони офіційно вважалися не країнами, а територіями (Тайвань і в середині 2000-х, як і раніше має такий статус).

2) Майже повна відсутність спеціального адміністративного апарату. АТЕС утворений як вільний консультативний форум без будь-якої жорсткої організаційної структури або великого бюрократичного апарату. Секретаріат АТЕС, розташований в Сінгапурі, включає лише 23 дипломата, що представляють країни-члени АТЕС, а також 20 місцевих найманих співробітників. Головною формою організаційної діяльності Форуму з 1993 є щорічні саміти (неформальні зустрічі) лідерів країн АТЕС, в ході яких приймаються декларації, підводять загальний підсумок діяльності Форуму за рік і визначають перспективи подальшої діяльності. Найчастіше проходять зустрічі міністрів закордонних справ і зовнішньої торгівлі країн-учасниць. Головними робочими органами АТЕС є Діловий консультаційна рада, три комітети експертів (комітет з торгівлі та інвестицій, економічний комітет, адміністративно-бюджетний комітет) і 11 робочих груп по різних галузях економіки.

3) Відмова від примусу, примат добровільності. АТЕС не є організацією з повноваженнями право примушення при вирішенні конфліктів (як, наприклад, СОТ). Навпаки, АТЕС працює тільки на основі консультацій та досягнення консенсусу. Головним рушійним стимулом виступають позитивні приклади «сусідів», прагнення їх дотримуватися. Країни АТЕС офіційно демонструють прихильність принципу відкритого регіоналізму, що звичайно трактують як свободу вибору членами АТЕС конкретних механізмів лібералізації торгівлі.

4) Пріоритетна увага до інформаційного обміну. Основним елементом процесу взаємодії країн-членів АТЕС є відкритий обмін інформацією. Можна сказати, що найближчою метою цього економічного об'єднання є не стільки єдиний економічний, скільки єдиний інформаційний простір. Йде обмін, перш за все, інформацією про бізнес-проекти країн-учасниць. Зростання інформаційної відкритості дає можливість бізнесменам кожної з країн включатися у підприємницьку діяльність на всій території АТЕС.

5) Відмова від жорсткого планування перспектив еволюції Форуму. На конференціях АТЕС багаторазово піднімалося питання про створення Азіатсько-Тихоокеанського економічного співтовариства, APEC як зони вільної торгівлі та інвестицій. Однак величезна різнорідність країн-учасниць перешкоджає виконанню цих планів. Тому навіть у середині 2000-х АТЕС є скоріше дискусійним форумом, що мають деякі риси інтеграційного об'єднання, чим таким об'єднанням в повному сенсі слова. Курс на створення АРЕС зафіксований в ряді офіційних документів (наприклад, в Богорський Декларації 1994 та в Манильской програмі дій 1996), але входження в АРЕС намічене лише до 2010 для промислово розвинених країн-учасниць і до 2020 для країн, що розвиваються.

2. Росія і АТЕС

Заявку на вступ до Форуму Росія подала в березні 1995 року. У 1998 на Ванкуверській саміті Росію прийняли до АТЕС як повноправного члена.

З моменту приєднання у 1998 р. до АТЕС наша країна послідовно нарощує активність в його рамках. Президент Російської Федерації регулярно бере участь у самітах АТЕС.