Смекни!
smekni.com

Інформаційні війни НАТО на східноєвропейському театрі бойових дій (стр. 3 из 3)

Головним прийомом західних ЗМІ у висвітленні російсько-грузинської війни є повне замовчування справжніх її причин. Мова йде про те, що, за вкрай рідкісним винятком, в передачах не говориться про існування на території Грузії окремих народів - осетин і абхазів, які історично не входили до її складу, а зараз домагаються незалежності. Приховуючи історію міжетнічних взаємин у Грузії, західні ЗМІ без праці малюють картину війни як напад Росії на Грузію. Як відомо, перша сприйнята інформація, як правило, стає визначальною для формування позиції по відношенню до подій . До того ж, за геббельсівської формулою, чим неймовірнішою є брехня, тим охочіше в неї вірять. Західні ЗМІ не гребували підтасовуванням даних, замовчували події у збройному конфлікті. Так, руйнування в Цхінвалі канал CNN і інші західні кампанії видавали за зйомки в Горі. Фактично, західні ЗМІ висвітлювали перебіг війни з подачі Саакашвілі і в інтересах Грузії. Їм вдалося налаштувати громадську думку у своїх країнах проти Росії, зробити її агресором.

Висновок

Таким чином, можна зробити висновок, що війська НАТО, оснащені інформаційними технологіями, мають бойовий потенціал, втричі більшу ефективність бойового застосування звичайних частин. Аналіз бойових дій армії США показав, що інформаційні технології забезпечують скорочення середнього часу підльоту і підготовки до атаки ударних вертольотів з 26 до 18 хвилин і збільшення відсотка ураження цілей ПТУР з 55 до 93 %. Обробка і передача повідомлень у вищестоящі штаби в ланці "рота-батальйон" скорочується з 9 до 5 хвилин, ймовірність дублювання телеграм знижується з 30 до 4 %., Передачі підтверджуючої інформації з телефонних ліній - з 98 до 22 %.

Однак, як показує аналіз подій, то, що призвело до очікуваних результатів у Панамі і частково в Іраку, в Югославії виявилося малоефективним. Так, у відповідь на бомбардування і масоване інформаційно-психологічний вплив народ Югославії продемонстрував єдність і згоду, в тому числі і серед недавніх політичних супротивників, а багаторазовий перевага військ країн - учасниць агресії проти Югославії в особовому складі й технічної оснащеності не дав очікуваних результатів при веденні широкомасштабних бойових дій. Спираючись на це, можна зробити висновок, що навіть найсучасніші інформаційні технології навряд чи коли-небудь можуть замінити усвідомлення кожним військовослужбовцем цілей і характеру війни на захист територіальної цілісності і незалежності своєї країни. Безумовно, США і НАТО, що володіють більш досконалими методами і засобами інформаційного протиборства, домоглися в ході військового конфлікту переважної переваги в інформаційній сфері. Разом з тим активні дії військово-політичного керівництва Югославії з нейтралізації інформаційно-психологічних впливів з боку НАТО дозволили послабити інформаційний натиск на особовий склад ЄС СРЮ і населення країни, а на одному з етапів навіть перехопити ініціативу в цьому протиборстві.

Можна констатувати, що інформаційне протиборство в операції "Рішуча сила" займало значне місце у діях протиборчих сторін. Отриманий досвід, а також перспективи технічного розвитку дають підставу виділити цей вид протиборства в рамках збройної боротьби в окрему область протистояння між державами або союзами держав. Особливість такого протистояння полягає в скритності заходів, що знаходяться в контексті загальної політики держав, що переслідують свої національні інтереси. З огляду на великі можливості і досить високу ефективність структур НАТО по інформаційному впливу у військових конфліктах, слід очікувати, що керівництво блоку буде активно застосовувати його в ході підготовки і ведення можливих військових дій. Внаслідок цього можна зробити висновок, що роль і значення інформаційного протиборства у військових конфліктах XXI століття буде збільшуватися.

Список використаної літератури

інформаційна війна агресія

1.Военная психологія, А. Маклаков, Пітер - 2005р.

2. "Закордонний військовий огляд», № 11, 2002.

3.Зарубежное військовий огляд. № 8, 2001, Погляди військових експертів США на ведення інформаційного протиборства. С. Гриняв.

4. Известия 1.09.01-"Військову хроніку можна знімати прямо з готелю" Є. Крутиков