Смекни!
smekni.com

Особливості економічної моделі США (стр. 3 из 3)

За оцінкою дослідників даного питання, США могли б споживати приблизно на 20% менше енергії, якщо б тривалість робочого дня була, як у 15 країнах-членах ЄС. Це зробило б значний вплив на вуглецеві викиди в світі. До того ж, коли світова економіка вийде з кризи, ряд країн із середнім рівнем доходів у доступному для огляду майбутньому наблизяться до статусу країн з високим рівнем (Південна Корея і Тайвань вже досягли цього). Чи оберуть вони американську чи європейську модель, надасть ще більший вплив на зміни світового клімату.

Великі ЗМІ в Європі та Сполучених Штатах зіграли важливу роль, протягом багатьох десятиліть допомагаючи політикам найкращим чином використовувати економічну міфологію для того, щоб проштовхувати політичний курс в руйнівному економічно і соціально напрямку по обидві сторони Атлантики. Поки ще не ясно, наскільки Велика рецесія вплине на мислення та висвітлення подій цими впливовими інститутами.

Висновок

Отже, становлення і розвиток, вироблення особливостей економічної моделі США супроводжувалися чергуванням періодів посилення ринкового конкурентного механізму з періодами державного регулювання економіки. Незважаючи на традиційну прихильність до цінностей економічної та особистої свободи, більшість американців розділяло в період кейнсіанства багато положень теорії і практики соціально відповідальної держави або так званої держави загального благоденства.

З початку 80-х рр. стало очевидним, що роль держави в ринковій економіці має межі, що воно не повинне пригнічувати основи ринкового механізму, конкуренцію, самостійність товаровиробників, порушувати виправдані пропорції між накопиченням і споживанням.

В останні десятиліття, і особливо в 90-і рр. XX ст., Можна було констатувати зниження частки державних витрат в економічному зростанні, обумовлене, з одного боку, посиленням ринкових сил в економіці, упором на всебічний розвиток і заохочення підприємництва, а з іншого - факторами геополітичного плану (закінченням "холодної війни", можливістю зменшення витрат на військові потреби).

Була визнана роль держави в побудові економічної моделі США в XXI ст.:

Подальша стабілізація зростання економіки, вироблення збалансованої макроекономічної політики з метою досягнення сталого розвитку з урахуванням екологічних і соціальних вимог;

Сприяння зростанню продуктивності праці в здійсненні інноваційної політики, перш за все щодо прискореного розвитку НТР і в першу чергу фундаментальної науки, підтримки інформаційних технологій;

Всебічне сприяння розвитку освіти та підвищення кваліфікації робочої сили, посилення його впливу на економічне зростання і рівень життя американців;

Забезпечення соціальної функції держави за допомогою оптимізації програм у сфері пенсійного та медичного страхування і допомоги, підтримка сімейних цінностей;

Реалізація позитивного ефекту від глобалізації американської економіки.

Але і одночасно з цим, економічна модель США сильно деформована. Прикладом може послужити війна в Іраку, яка змінила характер розподілу ризиків: не приватний капітал, а саме держава, покликана представляти публічні інтереси, стало найбільш активним агентом в ринкових операціях. Активні військово-політичні інтервенції вимагають збільшення федеральних витрат, а отже, збільшення податкового тягаря і більш активного втручання держави в економічне життя країни. Суперечливість такої позиції відображає коливання всередині політичної еліти.

Також велика кількість американців вважають, що економічна модель США складається з грубих політичних прорахунків, що призвело до великого розриву в доходах багатих і бідних, низькому рівню соціальної віддачі на вкладений капітал.

Література

1. Агапова Т.А., Серьогіна С.Ф. Макроекономіка: Підручник / Під загальною ред. А.В. Сидоровича. - М.: МГУ, ДІС, 1997.

2. Анікін А.В. Економіка США на кінець століття: підсумки та проблеми // Світова економіка і міжнародні відносини, № 11, 1998.

3. Богачова О.В. Економічний підйом у США - друге дихання // Світова економіка і міжнародні відносини, № 3, 1997.

4. Бункин М.К., Семенов В.А. Макроекономіка (основи економічної політики): Підручник. - М.: ДІС, 1997.

5. Клінов В.Г. Економічне зростання США: ретроспектива і перспектива // США економіка, політика, ідеологія, № 7, 1998

6. Курс економічної теорії. Загальні основи. Мікроекономіка. Макроекономіка. Перехідна економіка: Учеб. Посібник / За ред. А.В. Сидоровича. - М.: ДІС, 1997.

7. Люсов О.М. Моделі ринкової економіки // Гроші і кредит, № 1, 2000

8. Рогов С.М. Американська держава напередодні третього тисячоліття. // США економіка, політика, ідеологія, № 11, 1998.

9. Супян В.Б. "Економічні стратегії - Центральна Азія", № 4-2007, стор 20-29