Смекни!
smekni.com

Управління фінансами підприємства (стр. 4 из 5)

1) Шафа дводверна розміром 2,1*0,8*0,55 – вартість:

– АТЗТ «Мукачівська фабрика «Реммеблі» – 1086 грн.

– Підприємство «ТЕТ» – 1063 грн.

2) Стіл розміром 1,2*0,8*0,75 – вартість:

– АТЗТ «Мукачівська фабрика «Реммеблі» – 340 грн.

– Підприємство «Астра» – 376 грн.

3) Тумбочка при ліжкова розміром 0,4*0,4*0,6 – вартість:

– АТЗТ «Мукачівська фабрика «Реммеблі» – 193 грн.

– ПП Богун – 230 грн.

Отже, можна зробити наступний висновок: в першому випадку ціна конкурента нижча на 2,1%; в другому – ціна конкурента вища на 10,6%; в третьому – також вища, але вже на 19,2%.

Як ми вже зазначали, меблі це товари тривалого користування та ретельного вибору. Еластичність попиту на них здебільшого є від’ємною величиною та залежить від величини доходів споживачів. Із їх зростанням попит на меблі стає більш нееластичним, і навпаки.

На ринку сфери виготовлення та ремонту меблів панує конкурентна ситуація. Жодне з підприємств, які там здійснюють свою діяльність не займає ринкову частку більшу за 35%. В даній ситуації фірма може досягнути тільки становища лідера в монополістичній конкуренції за рахунок виготовлення ексклюзивних товарів чи надання додаткових послуг, які будуть відрізняти фірму від конкурентів і привертати споживачів.

3.3 Оцінка ефективності політики розповсюдження продукції (товарів, робіт, послуг) підприємства

Збут це кінцевий процес у діяльності підприємства. Збут – це здійснення акту продажу з фізичним розподілом товарів з місць виробництва в місця споживання по каналам фізичного розподілу.

Маркетингова політика розподілу передбачає дослідження закономірностей та особливостей фізичного переміщення товарів від виробника до кінцевих споживачів через різні канали розподілу, розробку стратегії й тактики їхнього формування та функціонування.

Акціонерне товариство Закритого типу «Мукачівська фабрика «Реммеблі» знаходиться в промисловому районі м. Мукачева по вул. Крилова, 70. На сьогоднішній день підприємство трансформувалося на декілька окремих підрозділів і в складі підприємства є цех по виготовленню меблів площею 1200 кв. м. і адмінкорпус площею 250 кв. м. Фабрика розташована на площі 0,4 га.

Розподіл продукції досліджуваного підприємства відбувається без посередників. Тобто фабрика використовує нульовий (прямий) канал розподілу.

Сегмент, на якому працює підприємство, обраний за географічною ознакою. Цей сегмент – Закарпатська область. Даний сегмент має достатній обсяг (70,5%, тобто 878,5 тис. осіб, економічно активного населення) та є привабливим для фірми. Конкурентна структура сегменту також є сприятливою. Обраний сегмент відповідає цілям та ресурсам фірми. Сегмент, на задоволення потреб якого орієнтується «Мукачівська фабрика «Реммеблі», характеризується прибутковістю, тобто він може забезпечити для фірми певний прибуток. Доказом цього є звіт про фінансові результати, в якому відображено, що прибуток досліджуваного підприємства за 2010 рік склав 58,8 тис. грн, в порівнянні зі збитком за аналогічний період попереднього року 18,8 тис. грн.

3.4 Оцінка ефективності комунікаційної політики підприємства

Маркетингова політика комунікацій (система просування товарів та послуг на ринку) – комплекс рішень та заходів, які спрямовані на формування попиту, створення іміджу, розширення та прискорення продажу товарів та послуг на ринку.

Мукачівська фабрика «Реммеблі» використовує наступні комунікаційні заходи:

– Зовнішня реклама. На фасаді адмінбудинку перед територією підприємства розташоване настінне панно;

– Реклама в засобах масової інформації, зокрема в газетах: «Мукачево», «Трибуна», «Закарпатські оголошення».

Дамо детальнішу характеристику цих рекламоносіїв.

Газета «Мукачево» – період виходу: щотижня, в четвер. Формат – А 3. Тираж – 5 тис. екземплярів. Регіон – Мукачево і район. Колір – чорно-білий, 14 ст., направленість – рекламно-інформаційне видання.Вартість рекламного оголошення – 55 грн. Вартість охоплення 1000 читачів, відповідно – 11 грн.

Газета «Трибуна» – незалежна громадсько-політична газета. Регіон – Ужгород та Закарпатська область. Тираж – 20 тис., категорія – суспільно-політичне видання. Вартість рекламного оголошення – 62 грн. вартість охоплення 1000 читачів – 31 грн.

Газета «Закарпатські оголошення» – період виходу: щотижня, в суботу. Формат – А3. Тираж – 14500. Колір – повно-кольоровий офсетний друк, 48 ст. Вартість рекламного оголошення – 100 грн. вартість охоплення 1000 читачів – 7 грн.

Періодичність подачі рекламних оголошень в дані газети – раз в місяць. Мета цієї роботи – збільшення об’єму інформованості населення щодо підприємства та його продукції і послуг. Тому і рекламні оголошення носять інформаційний характер: дають загальну характеристику що виробляє фірма та її адресу.

3.5 Оцінка ефективності логістичних систем підприємства

Логістична система будь-якого підприємства складається з п’яти компонентів: місцезнаходження і розпланування, комунікація, транспорт, запаси, склади і упаковка. За допомогою цих складових розглянемо логістичну систему підприємства «Мукачівська фабрика «Реммеблі».

Місцезнаходження фірми ми описали в попередньому підрозділі.

Комунікація. Матеріальному потоку в логістиці завжди передує інформаційний потік. Джерелом інформації для досліджуваного підприємства є запити споживачів, їхні замовлення на виготовлення чи ремонт меблів. Тільки після отримання замовлення фабрика починає виготовляти свою продукцію.

Транспорт – це сукупність засобів, що здійснюють перевезення. Він дозволяє зробити товарно-матеріальні цінності, видобуті чи вироблені в одному місці,корисними для споживання в іншому. Його завдання – забезпечення своєчасного та обережного доставлення вантажів із місць відправлення до місць призначення. Вантажі на фабриці «Реммеблі» перевозяться за допомогою транспорту, який за призначенням поділяється на внутрішній (технологічний), що забезпечує процес виробництва, та зовнішній, що обслуговує сферу обігу. За видом шляхів сполучення підприємство використовує автомобільний транспорт.

Запаси на досліджуваному підприємстві існують лише в вигляді сировини, матеріалів для виробництва. Готова продукція зберігається на складі лише в тому випадку, якщо споживачу не підходить в даний момент, щоб йому доставили його замовлення, але це зберігання є короткостроковим.

Склади. Так як підприємство має в своєму розпорядженні великі площі, то забезпечене місцем для зберігання готової продукції. Це закриті приміщення, які відповідають нормам збереження продукції.


3.6 Практика проведення маркетингових досліджень

Маркетингові дослідження – систематичні збирання, опрацьовування й аналіз інформації та можливостей, розроблення рекомендацій на підставі цих даних. Маркетингові дослідження проводяться з метою отримання первинної інформації, яка є необхідною для правильного прийняття рішень.

В своїй діяльності АТЗТ «Мукачівська фабрика «Реммеблі» використовує здебільшого вторинну інформацію. Це дані бухгалтерської звітності, статистичні довідники, журнали, інформація в мережі Інтернет.

Але бувають і випадки використання підприємством первинної інформації. Необхідні маркетингові дослідження фабрика проводить самостійно, так як залучення послуг спеціалізованих агентств є дуже затратним, особливо для даного підприємства. Для отримання необхідної інформації організація, зазвичай, використовує такий метод маркетингових досліджень, як опитування. Приклад подібних досліджень ми провели в нашій роботі. Це було телефонне опитування споживачів для визначення мотивів їхніх покупок, а також приховане опитування виробників-конкурентів з метою порівняння їхніх цін на меблі з цінами досліджуваного підприємства.

Завдяки проведеним нами дослідженням підприємство має можливість визначитися як позиціонувати свої товари та на яких конкурентних перевагах слід підкреслювати при розробці комунікаційної частини маркетингової діяльності закладу.


4. Загальна оцінка ефективності і перспектив діяльності підприємства

Оцінку ефективності діяльності підприємства зробимо за допомогою обчислення інтегрального показника ефективності використання ресурсів даної організації. Вихідні дані для розрахунків зобразимо в табл. 4.1:

Табл. 4.1

Показники Умовні позначення Нормативні значення Фактичнізначення
1. Загальний об’єм продаж, тис. грн. V 500,00 478,60
2. Балансовий прибуток, тис. грн. Пб 60,00 58,80
3. Фонд оплати праці (рік) Ф 100,00 85,80
4. Середньо-річна чисельність персоналу, чол. Ч 6 6
5. Середньо-річна вартість нематеріальних активів, тис. грн. Ан - -
6. Середньо-річна вартість основних фондів, тис. грн. Фср 131,80 131,80
7. Середній залишок оборотного капіталу (на кінець року), тис. грн. Оср 210,00 216,65
8. Собівартість продукції, тис. грн. С 450,00 435,60
9. Доля матеріальних витрат в собівартості продукції а3 0,70 0,68
10. Доля ФОП в собівартості продукції а1 0,20 0,20
11. Доля амортизації в собівартості продукції а2 0,10 0,12

Працездатність нормативна та фактична:

Птн = (Ф + Пб) / Ч = (100,0 + 60,0) / 6 = 26,7

Птф = (85,8 + 58,8) / 6 = 24,1

Нормативна фондовіддача та фактична:


Fн = V / (Фср + Ан) = 500,0 / 131,8 = 3,8