Смекни!
smekni.com

Організація функціонального управління на прикладі ЗАТ Рівненський ливарний завод (стр. 2 из 12)

Головним завданням керівника на даному етапі є підвищення рівня організації праці, формування кадрової політики, впровадження інформаційних технологій, визначення можливості інноваційної перспективи чи певних диверсифікацій діяльності.

Закрите акціонерне товариство „Рівненський ливарний завод” є підприємство приватної форми власності відповідно Закону України „Про власність” В цілому підприємство здійснює свою діяльність згідно з Конституцією і законами України “Про власність”, “ Про підприємства”, “ Про систему оподаткування”, діючих нормативних актів, отриманих ліцезій і Статуту.

Інформація про одержані ліцензії (дозволи) на окремі види діяльності

Вид діяльності Номер ліцензії (дозволу) Дата видачі Державний орган, що видав Дата закінчення дії ліцензії (дозволу)
придбання, зберiгання, вiдпуск прекурсорiв АВ 346147 21.06.2007 Комiтет з контролю за наркотиками 21.06.2012
Опис Прогноз щодо продовження термiну дiї виданої лiцензiї (дозволу): планується продовжити
заготiвля, переробка металобрухту кольорових металiв АБ 270529 15.09.2005 Мiнiстерство промислової полiтики України 17.09.2010
Опис Прогноз щодо продовження термiну дiї виданої лiцензiї (дозволу): планується продовжувати.
заготiвля, переробка металобрухту чорних металiв АБ 270550 15.09.2005 Мiнiстерство промислової полiтики України 17.09.2010
Опис Прогноз щодо продовження термiну дiї виданої лiцензiї (дозволу): планується продовжувати.

1.3 Структура організації

Структура організації – це логічні взаємовідносини рівнів управління і функціональних областей, які побудовані в такій формі, яка дозволяє найбільш ефективно досягти цілей організації.

Існуюча організаційна структура наведена у додатках.

Очолює підприємствоГенеральний директор, якому пiдпорядковуються: 1. Перший заступник генерального директора-фiнансовий директор, якому пiдпорядковуються: - бухгалтерiя; - відділ технічного контролю; - лабораторiя; - бюро кадрiв; - планово-виробничий вiддiл; - вiддiл органiзацiї працi та заробітної плати; - вiддiл матерiально-технiчного забезпечення; - вiддiл маркетингу i збуту; - транспортна дiльниця. 2. Заступник генерального директора по тех.частинi-головний iнженер, якому пiдпорядковуються:- заступник головного iнженера по обладнанню, якому пiдпорядковуються: - конструкторське бюро; - дiльниця по ремонту устаткування. - заступник головного iнженера по тех.частинi, якому пiдпорядковуються: - вiддiл головного металурга; - iнструментальний вiддiл; - техбюро ливарного цеху; - модельно-опочне господарство. 3. Заступник генерального директора по виробництву, якому пiдпорядковуються: -плавильне вiддiлення; - формувальне вiддiлення; - стрижневе вiддiлення; - термообрубне вiддiлення; - енергоремонтне вiддiлення; - бюро охорони працi. 4. Заступник генерального директора по енергокомплексу-головний енергетик, якому пiдпорядковуються: - дiльниця пiдстанцiї; - дiльниця ВIК, АТС, перемотки двигунiв. 5. Ремонтно-будiвельна дiльниця. 6. Господарська служба. 7. Iнженер з контролю. 8. Юрист.

Наявність відділу технічного контролю та лабораторії є позитивним моментом на підприємстві з погляду на підвищення якості продукції, що випускається і сировини, що постачається. Підпорядкування особисто генеральному директору підприємства гарантуватиме мінімальний ризик впливу як внутрішніх, так і зовнішніх факторів на діяльність цього підрозділу.

Заступник генерального директора з виробництва відповідає за забезпечення безперебійного процесу виробництва та якісний випуск готової продукції, йому підпорядковуються начальник ливарного цеху.

Виробництво ведеться в одному цеху, який розділений на чотири технологічні відділення: формувальне відділення, стержневе відділення, термообрубне відділення, плавильне відділення.

Керівництво підприємства використовує авторитарний метод управління, що не завжди є ефективним.

На початку та вкінці кожного тижня генеральний директор проводить виробничі наради зі своїми заступниками, на яких розглядають поточні питання діяльності та коригування виробничого плану.

1.4 Імідж організації в ділових кругах

На стадії росту підприємство займається (крім збільшення масштабів виробництва) формуванням власного іміджу.

Імідж (від англ. Image - образ. зображення) - сформований і постійно підтримуваний стабільний "образ", враження людського середовища (клієнтів) та комерційних контрагентів від товару (послуг), торгової марки підприємства (підприємця, бізнесмена, ділової людини), які виготовляють цей товар: надають послугу. імідж може бути позитивним і негативним. В основііміджу закладені якісні показники переваг одного різновиду виробу(послуг), марки підприємства, бізнесмена відносно до іншої рекламної компанії. Формується і підтримується засобами паблік рілейшн і має велике значення при визначенні і зміцненні позицій на ринку.

Керівництво ЗАТ «РЛЗ», помітивши тенденції покращення фінансового стану потенційних клієнтів, вчасно провело переорієнтацію тактики ціноутворення з метою нарощення обсягів виробництва продукції і задоволення потреб споживачів.

Гнучкий підхід до ціноутворення та висока якість продукції створили позитивний імідж підприємству.

Зокрема ВАТ «Гідросила» м. Кіровоград, завдяки високій якості продукції, що забезпечується безперервним технологічним процесом, та гнучким цінам стало постійним клієнтом ЗАТ «РЛЗ» і відмовилось від послуг ВАТ «Мценській алюміній » Російська Федерація.

Відносини між виробником і споживачем проходить наступні етапи:

І – заключення договорів на поставку продукції, погодження ціни і термінів реалізації, умови поставки.

ІІ – менеджери відділу маркетингу і збуту проводять аналіз залишків готової продукції на складі збуту, терміни виготовлення і погоджують дату відвантаження продукції з Покупцем (Факсимільним зв’язком)

ІІІ – безпосереднє відвантаження продукції згідно погоджених раніше кількостей і термінів.

ЗАТ «РЛЗ» з метою підтримки вітчизняного виробника в першу чергу проводить відвантаження продукції на великі конвеєрні підприємства України, що забезпечує стабільність і ритмічність роботи підприємства.

До кожного клієнта існує індивідуальний підхід. Основною умовою заключених договорів є попередня оплата за замовлену продукцію, однак враховуючи фінансовий стан споживача з метою ритмічності реалізації постійним клієнтам допускається проведення оплати за відвантажену продукціюв день відвантаження, а також на протязі 3-ох банківських днів з моменту відвантаження, зокрема це є великим заохоченням для придбання продукції конвеєрними заводами України.

Підприємство є одним з найбільших виробників надміцного чавуну, відливки з якого використовуються для вітчизняного машинобудування, зокрема для Холдингової компанії «АвтоКрАЗ» та ВАТ «Гідросила».

2. Діагностика організації – як системи управління

2.1. Діагностика макросередовища

Макросередовище – це сукупність факторів і обставин, які ззовні впливають на діяльність підприємства, але проконтролювати чи змінити їх вплив воно не може.

Саме зовнішнє середовище створює загальні умови діяльності організації і переважно не має специфічного впливу на конкретну організацію, однак рівень впливу стану оточення на організації різний. Водночас навіть великі підприємства не мають практично зворотнього впливу на макросередовище.

Аналіз макросередовища передбачає вивчення впливу таких компонентів: економічний, технологічний, політичний, правовий, соціальний та екологічний.

Економічна компонента значно впливає на діяльність ЗАТ „РЛЗ”. ЇЇ вивчення дозволяє зрозуміти те, як формуються і розподіляються ресурси. Очевидно, що це питання є важливим для підприємства. Аналіз компоненти передбачає вивчення цілого ряду показників: величини ВВП, темпів інфляції, рівня безробіття, процентної ставки, рівня продуктивності праці тощо. При цьому необхідно звертати увагу на такі фактори, як загальний рівень економічного розвитку, природні ресурси, клімат, тип та рівень розвитку конкурентних відносин, структура населення, рівень освіти робочої сили та величину заробітної плати.

Для стратегічного управління при цьому важливим є не саме значення показників, а в першу чергу те, які можливості для ведення бізнесу це відкриває. Інтерес представляє також виявлення потенційних загроз для ЗАТ “Рівненський ливарний завод”, які знаходяться в окремих складових економічної компоненти. Часто буває так, що можливості і загрози є тісно пов’язаними.

Вплив економічної компоненти на ЗАТ „РЛЗ” можна охарактеризувати швидше як негативний, причиною чого, є, зокрема, висока ставка ПДВ, адже підприємство змушене сплачувати податкове зобов’язання. Зміни в економічному компоненті чинять також значний вплив на процес розробки стратегічного набору підприємства, оскільки негативні зміни у зовнішньому середовищі змушують підприємство різко змінювати свій корпоративний курс, і, як наслідок, – стратегії бізнесу, функціональні та операційні стратегії.

Правова та політична компоненти на даний час чинять також негативний вплив, що зумовлено нестабільністю політичної ситуації в Україні, довготривалим переходом до ринкової економіки та іншими факторами. Аналіз правового регулювання, який передбачає вивчення законів та інших нормативних актів, що встановлюють правові норми і рамки відносин, дає підприємству можливість визначити для себе допустимі межі у взаємовідносинах з іншими суб’єктами права і припустимі методи захисту своїх інтересів. Проте вибір корпоративної стратегії підприємства безпосередньо від цього компонента не залежить. Але може впливати через політичні погляди керівництва та клієнтів, які можуть значно відрізнятися. Також цей фактор діє опосередковано, через фінансово-облікову політику та нормативні акти держави.