Смекни!
smekni.com

Фінансове планування діяльності підприємств (стр. 6 из 9)



Висновок

Таким чином фінансове планування – це процес визначення обсягів фінансових ресурсів, за джерелами формування та напрямками їх цільового використання згідно з виробничими та маркетинговими показниками діяльності підприємства в плановому періоді.

Мета фінансового планування – забезпечення господарської діяльності підприємства необхідними джерелами фінансування. Фінансове планування пов`язане з плануванням виробництва на підприємстві. Показники усіх планових фінансових документів тісно корелюються з планами з обсягу виробництва, асортименту товарів, собівартості продукції. Основне призначення фінансового планування в створенні необхідних умов для успішного виконання цих планів. В основу фінансового планування покладено стратегічні і виробничі плани. Стратегічний передбачає формування цілей і задач. А виробничий план складається на підставі стратегічного і передбачає визначення виробничої, маркетингової, науково – дослідної та інвестиційної політики.

Фінансове планування втілює встановлені цілі у форму конкретних фінансових показників і забезпечує фінансовими ресурсами закладені в виробничому плані економічні пропорції.

Значення фінансового планування полягає в тому, що воно дає можливість визначити життєздатність проекту підприємства з умов конкуренції і є інструментом одержання фінансової підтримки від зовнішніх інвесторів.

Фінансове планування передбачає багато методів, найчастіше з яких використовується балансовий метод. Серед методів також відомі: нормативний, розрахунково – аналітичний, оптимізації планових рішень, економіко – математичне моделювання. При плануванні необхідно, вибирати найбільш вигідні варіанти капіталовкладень, враховувати собівартість тощо. В сучасних економічних умовах основним документом фінансового планування на підприємстві, є бізнес – план.

Бізнес – план складається для обґрунтування конкретних інвестиційних проектів, а також для управління поточною і стратегічною фінансовою діяльністю. Одним із важливих елементів бізнес – плану є фінансовий план, який включає як правило наступні документи : прогноз обсягів реалізації, кошторис грошових видатків і надходжень, таблицю доходів і витрат, прогнозований кошторис активів та пасивів підприємства, розрахунок точки досягнення беззбитковості. Фінансовий план складається поетапно. Сукупність усіх планових розрахунків підприємства, тобто виробничі плани, маркетингові програми, план впровадження нової техніки і технології, план матеріально – технічного постачання, фінансовий план являє собою бізнес – план діяльності підприємства.


Список використаної літератури

1. Александрова М.М. Цілі стратегічного планування // Фінанси України 8/2000;

2. Бандурка О.М.,Коробов.,Орлов П.І.Фінансова діяльність підприємства.: Підручник для студентів.ВЗО.фін.спец. – К: Либідь,1998. – с. 250 – 257;

3. Баранчеев В. Стратегический аналіз : технология, инструменты, организация // Проблемы теории и практики управления. – 1998. - №5. Забагни Н.В. и др.. Предпринимательский менеджмент. – М.: Прио – 1999;

4. Бородін Е.И., Поликова Ю.С. Финансы предприятий: Учеб.пособ. – М.: Банки и биржи, ЮНИТИ,1995;

5. Винокуров В.А.Организация стратегического управления на предприятии. – М. Центр экономики и маркетинга. – 1996;

6. Волкова И.О., Скляренко В.К. Экономика фирмы : учеб. Пособие. – М. : ИНФРА – М. 2000 с.245 - 246;

7. Кірейцев Г.Г.Фінанси підприємств. – К.ЦУЛ,2002г. – с 206 – 230;

8. Ковалев В.В. Финансы предприятий. – М. Финансы и статистика 1997г. – с. 354 – 359;

9. Круглов М.И.Стратегическое управление компанией: Учебник для вузов. – М – 1998 ;

10. Лихота У.П.Фінансова стратегія управління підприємством // Фінанси України 2/2001;

11. Маркова В.Д., Кузнецова С.А. Стратегический менеджмент. – М.: Инфа – М.; Новосибирск: Сибирское соглашение. – 1999;

12. Онищенко С.В.Фінансове планування – основний елемент управління фінансами підприємства // Фінанси України 9/2000;

13. Пастухові В.В. Аналіз системи стратегічного управління //Фінанси України 10/2000;

14. Поддерьогін А.М.Фінанси підприємств. – К.: КНЕУ,1999. – с. 288 – 302;

15. Поддерьогін А.М.Фінанси підприємств:Підручник. – К.:КНЕУ.2000;

16. Поліщук О.В. Планування результативної діяльності підприємства;

17. Слав`юк Р.А.Фінанси підприємств.:Навчальний посібник. – К. ЦУЛ,2002 –с. 322 – 336 ;

18. Шеремет А.Д. Финансы предприятий. – М.: ИНФРА, 1998г. – с.166 – 169;

19. Шершньова З.Є., Об орська С.В.Стратегічне управління: Навч.посібник. – К.: КНЕУ. – 1999 ;

20. Економіка підприємства: Підручник / за ред. С.Ф. Покропивного, 2-ге вид., перероблене і доповнене. — К.: КНЕУ, 2000.;

21. Орлов О.О., Планування діяльності промислового підприємства. Підручник. К.: «Скарби», 2002. — 336с.;

22. Планування діяльності підприємства: Навч.—метод. посіб. для самост. вивч. дисц./ М.А. Бєлов, Н.М. Євдокимова, В.Є.Москалюк та ін., за заг. ред. В.Є. Москалюка. — К.: КНЕУ, 2002. — 252с.;

23. Швайка Л.А., Планування діяльності підприємства: Навч. посіб. — Львів: «Магнолія плюс», 2004. — 268с.;


Додаток А

Платіжний календар за період з__ до_______ року

Стаття

План Факт Відх. (+-)
Надходження
1 Виручка
2 Штрафи, пені, інші надходження
3 Надходження від реалізації цінних паперів
4 Дивіденди, відсотки
5 Погашення простроченої дебіторської заборгованості
6 Кредити отримані
7 Аванси отримані
8 Орендна плата
9 Безповоротна фінансова допомога
10 Цільові надходження
11 Кошти на формування Статутного фонду
12 Інші надходження
ВСЬОГО надходжень
Витрати
1 Заробітна плата та прирівняні до неї платежі
2 Платежі до бюджету
3 Внески до Пенсійного фонду
4 Внески на соціальне страхування
5 Інші відрахування в позабюджетні фонди
6 Плата за товарно-матеріальні цінності
7 Погашення кредиторської заборгованості
8 Погашення банківських кредитів
9 Сплата відсотків за кредит
10. Авансові платежі
11 Орендна плата
12 Плата за векселями
13 Виплата дивідендів
14 Інші витрати
ВСЬОГО витрат
Перевищення надходжень над витратами
Залишок коштів на початок планового періоду
Залишок коштів на кінець планового періоду

Додаток Б

Виручка від реалізації ПДВ Акцизний збір Амортизаційні відрахування До державних фондів На ставку % Прибуток від реалізації Позареалізаційні доходи Довгострокові кредити Довгострокові позики Від 1 випуску акцій Фінансування з бюджету Безкоштовно надана допомога Інші доходи та надходження Всього доходів
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Витрати на реалізацію продукції
ПДВ за товари
Довгострокові фінансові інвестиції
Капітальні вкладення
Поповнення оборотних коштів
Орендна плата
Відрахування у резервний фонд, ФЕС
Виплачені дивіденди
Відрахування на благочинність
Погашення довго - та короткострокових кредитів
ПДВ до бюджету
Акцизний збір
Податок з прибутку, на землю, транспортні засоби, за воду
До державних цільових фондів
Відсотки за кредит
Інші
Всього

Шахова таблиця до фінансового плану (тис.грн.)

Додаток В

“Бізнес-план створення інтернет-провайдера „ІнфоКом”

Резюме

Мета бізнесу. Даний проект являє собою створення нового підприємства, шляхом реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю з трьома засновниками й участю позикового капіталу у формі лізингу чи кредиту на покупку устаткування в сфері надання послуг доступу до Інтернет, веб-хостингу і веб-дизайну. У виробництві планується використовувати серверну техніку Sisco Systems, Intel, Transcend, Oracle, Motorola, Lucent Technologies, що забезпечать високу надійність послуг та в перспективі знизити вартість послуг до максимально можливого рівня за рахунок завоювання 75% Інтернет-користувачів в регіоні. Передбачається здійснити розгортання бізнесу-проекту протягом 6 років, (у тому числі 6 місяців – підготовча стадія) із середньорічною чисельністю персоналу в перший рік – 21 чоловік (до кінця 6-го року – 45 чоловік). Для успішної реалізації проекту необхідно забезпечити виторг не менш 800 тис. грн. у перший рік реалізації проекту. Прогноз рівня попиту показує, що до кінця 5-го року виторг можна буде збільшити до 6 млн. грн. Необхідна виробнича площа – 80 кв. метрів, приміщення під офіс і зал для роботи з клієнтами – 120 кв. метрів. Приміщення планується узяти під оренду.

Можливості бізнесу і стратегія реалізації. В даний час ринок інтернет-послуг розвивається високими темпами, даний вид послуг буде розвиватися швидкими темпами. Потенційними споживачами фірми є як постійно проживаюче населення міста Луцька. Потенційна місткість ринку складе 250 клієнтів для послуг інтернет-хостингу, 7500 клієнтів – для послуг Інтернет-доступу, 450 клієнтів – для послуг веб-дизайну. Крім того, послуги, ринок яких перебуває в стадії формування, будуть користатися великим попитом з ростом добробуту населення. Основною стратегією конкурентноздатності проектованої фірми буде комплексна стратегія по зниженню цін, підвищенню якості і рівня обслуговування з метою проникнення на ринок і розширення обсягу продажів.