Смекни!
smekni.com

Інформаційні технології на уроках хімії (стр. 3 из 3)

Вчитель. Елемент Нітроген у вільному стані існує у формі простої речовини - азоту. Молекула азоту двохатомна Атоми Нітрогену з’єднаються один з одним за допомогою трьох електронних пар і утворюють міцний потрібний зв’язок. Тип зв’язку ковалентний неполярний.

З характеристикою азоту – простої речовини вас познайомить екскурсовод на станції „Азотна”.

Презентація № 3. Станція „Азотна”.

У природі Нітроген зустрічається я к у вільному так і у зв’язаному стані. У вільному стані Нітроген у вигляді азоту входить до складу повітря (78% - об’ємна частка). У вигляді неорганічних сполук Нітроген у невеликих кількостях є у грунті. А у вигляді складних органічних сполук – білків - він входить до складу всіх живих організмів, беручи участь у їх життєдіяльності.

За стандартних умов азот - газ без кольору і запаху. Молекули його неполярні, тому взаємодія між ними слабка, вона не може перешкодити їхньому хаотичному рухові. Цим пояснюється газуватий стан азоту за звичайних умов і це є причиною того, що азот зріджується (- 1960 С) і тверде (- 2100С) за дуже низьких температур. У твердому стані має молекулярні кристалічні гратки. Не полярність молекул азоту пояснюється його низька розчинність у воді. Він трохи легший за повітря, маса 1 л азоту дорівнює 1,25г.

Для азоту характерна мала хімічна активність, що пояснюється високою міцністю хімічного зв’язку між атомами Нітрогену в молекулі. Щоб зруйнувати молекулу азоту, треба витратити велику кількість енергії – 954,6 кДж/моль. Без руйнування молекули азот в хімічний зв’язок не вступить.

При звичайних умовах з ним може вступити в реакцію тільки літій

6 Li + N2 – 2 Li3N

При нагріванні азот реагує з багатьма металами утворюючи нітриди

3 Мg + N2 → Мg3N2

3 Cа + N2 → Cа3N2

З воднем азот сполучається при наявності каталізатора, високих температур і тиску, утворюючи амоніак:

N2+ 3Н2→2 NН3

З киснем азот сполучається за температуру електричної дуги, понад 20000С, утворюючи Нітроген (ІІ) оксид

N2+ О2→ 2NО

Застосовують азот для виробництва амоніаку, мінеральних добрив, для наповнення електроламп ( інертне середовище), в медицині.

4. Закріплення.

Вчитель. Знайомство з хімічним елементом Нітрогеном та простою речовиною підійшло до завершення. Перегляньте свої конспекти і переходимо до первинного контролю засвоєного на уроці.

Станція „ ОреnТеst”.

Станція „Розрахункова”

1. Запишіть рівняння реакції взаємодії алюмінію з азотом з електронним балансом. Визначте окисник, відновник.

2. Задача. На магній масою 36 г за високої температури подіяли азотом масою 34 г. Які речовини і в якій кількості можна виявити після закінчення реакції ?

5. Підсумок уроку.

Рефлексія.

· Що вам сподобалося на уроці?

· Що виявилося складним ?

· Чи досягнуто мети уроку?

6. Домашнє завдання

Опрацювати § 9, 10 підручника Н.М. Буринської для 10 класу.

Завдання 56, 66.

Індивідуальне завдання

1. Фосфор у природі. Алотропні видозміни.


Додаток 2

Презентація