Смекни!
smekni.com

Методика формування економічних знань у майбутніх інженерів-педагогів засобами комп’ютерних технологій (стр. 4 из 6)

Орієнтувальний етап у формуванні економічних знань реалізований у першу чергу під час лекційних занять, самостійної роботи та продовжується під час семінарських, лабораторно-практичних занять, контрольних заходів. У процесі навчання використовуються методи: лекція, ілюстрація, робота з текстом книги; прийоми: розповідь, пояснення, елементи традиційної бесіди. Засобами навчання є презентаційні програми, електронний підручник, частково електронний практикум, розроблені з використанням комп’ютерних технологій: MS Windows, MS Word, MS Excel, MSPowerPoint, FrontPage, MathCAD, MSAccess, MSOutlook, AdobePhotoshop, Moodle, та дидактичні матеріали у вигляді роздрукованих опорних конспектів і структурних схем.

Виконавський етап у формуванні економічних знань реалізований насамперед під час лабораторно-практичних занять, самостійної роботи студентів, а також фрагментарно під час лекційних занять і контрольних заходів. У процесі виконання дій відбувається використання раніше здобутих знань у типових й нетипових ситуаціях, а отже, згодом можна стверджувати про підвищення рівня сформованості знань з першого до другого, з другого до третього чи з третього до четвертого рівнів. Методами при цьому є вправи, розв’язання задач, здійснення завдань, бесіда. Засобами, крім уже зазначених, є робочі зошити, у яких містяться спеціальні завдання, спрямовані на формування економічних знань, відпрацювання необхідних дій. За допомогою комп’ютерних технологій стає реальною диференційованість навчання, коли складність завдань визначається рівнем базової підготовки конкретних студентів, а викликані труднощі в роботі обумовлюють їх цільові консультації.

Контрольно-корегувальний етап у формуванні економічних знань реалізований на початку лекційних та лабораторно-практичних занять, коли необхідно переконатися в наявності базових знань студентів, а також наприкінці лабораторно-практичних занять, під час проміжного та підсумкового контролю. Методами контролю є такі: контрольна робота, тестування, опитування. Контрольними засобами є задачі, завдання, питання контрольної роботи, бесіди й опитування, відкриті та закриті тести (на впізнання, співвідношення, встановлення послідовності, доповнення, розрахунок та ін). Контрольні засоби розроблені на основі таких комп’ютерних технологій, як: MS Excel, MathCad, MSAccess, Moodle.

Отже, організована економічна підготовка майбутніх інженерів-педагогів технічного профілю є ефективною, оскільки свідчить про позитивні зміни в навчальній успішності студентів, перевазі третього-четвертого рівня завдань, швидкості їх виконання, відповідальне ставлення до рівня засвоєння економічних знань.

У третьому розділі "Дослідно-експериментальна перевірка розробленої методики формування економічних знань у майбутніх інженерів-педагогів засобами комп’ютерних технологій" викладено способи організації та здійснення експериментальної роботи, у процесі якої розв’язувались такі завдання:

експериментальне визначення стану чинної методики формування економічних знань у майбутніх інженерів-педагогів технічного профілю;

визначення умов формування економічних знань у майбутніх інженерів-педагогів технічного профілю засобами комп’ютерних технологій;

експериментальна перевірка ефективності розробленої методики навчання.

У ході констатувального експерименту було встановлено взаємозв’язок між загальним рівнем підготовки майбутніх інженерів-педагогів та якістю сформованості економічних знань, яка визначалася за такими показниками: свідомий вибір завдань високого рівня складності, самостійність у виконанні завдання, доцільність обраних засобів виконання прийнятих рішень, оригінальність їх розв’язання, обґрунтованість, численність варіантів розв’язку, цілісність, раціональність розв’язку, повнота відповіді, швидкість виконання завдання з економіки. Про це свідчить значення коефіцієнта взаємозв’язку, який у всіх випадках знаходиться у межах від 0,5 до 0,9.

Аналіз чинної методики формування економічних знань показав, що розмежованість комп’ютерних, економічних і технічних дисциплін, які через зміст чи спосіб дії мають бути пов’язані міцними міжпредметними зв’язками, типовість у виборі викладачем технологій навчання, використання не всіх сучасних можливостей засобів комп’ютерних технологій не забезпечують належний рівень економічних знань у майбутніх інженерів-педагогів: середня оцінка економічних знань у них становить 61,5% від максимальної.

Результати порівняльного експерименту дали змогу виявити суттєві відмінності між рівнями сформованості економічних знань у студентів, які навчаються за чинною і розробленою методиками. При цьому вірогідність, валідність та надійність отриманих результатів забезпечувались вибором умов проведення експерименту, про що свідчить аналіз впливу додаткових факторів на результати експерименту. Результати порівняльного експерименту, усереднені за 10-ма показниками, представлено на рис.1.


Рис.1 Розподіл оцінок сформованості економічних знань засобами комп’ютерних технологій у студентів контрольної та експериментальної груп

Абсолютна ефективність за середньою оцінкою показників якості сформованості економічних знань склала 0,38.

Проведений аналіз результатів порівняльного експерименту дозволив зробити висновок щодо стійкого впливу розробленої методики на рівень сформованості економічних знань у майбутніх інженерів-педагогів і показав, що ця авторська методика є ефективною і може бути використана під час навчання студентів відповідних спеціальностей.

Висновки

1. Сучасна Україна знаходиться в процесі пошуку шляхів ефективного розвитку, що супроводжується численними рішеннями, постановами, розпорядженнями на всіх рівнях і у всіх сферах державного управління, особливо в економічній. Це відповідним чином відбивається на змісті економічних знань, якими має володіти інженер-педагог для здійснення ефективного техніко-економічного обґрунтування проектів засобами комп’ютерних технологій. Вимоги якісного застосування інженерами-педагогами економічних знань при вирішенні професійних завдань, з одного боку, і недостатність розробки відповідної методики навчання – з іншого, є суперечністю, яка зумовила необхідність розв’язання наукової проблеми теоретичного обґрунтування і формування економічних знань у майбутніх інженерів-педагогів засобами комп’ютерних технологій.

2. Аналіз наукових праць, а також вивчення досвіду з формування економічних знань у майбутніх інженерів-педагогів дозволили:

встановити сутність економічних знань та рівні їх засвоєння: впізнання (знання-ознаки); розуміння (знання-копії); застосування (знання-уміння); творчість (знання-трансформації);

визначити такі філософські категорії, які знаходяться в основі класифікації економічних знань як то: поняття, судження, умовиводи, терміни, факти, закони, теорії, концепції, тенденції, методи, процеси, алгоритми, оцінка, правила, норми, принципи, властивості, засоби, критерії, символи, описи, класифікації, фактори;

визначити навчальні дисципліни, за допомогою яких може бути реалізованою мета дослідження: "Інформатика та обчислювальна техніка", "Економічна теорія", "Економіка підприємств та маркетинг", "Організація виробництва і менеджмент", "Основи проектування (в галузі)", "Дипломне проектування";

виявити комп’ютерні технології, які застосовуються інженерами-педагогами в процесі вирішення професійних завдань економічного змісту і, в той же час, сприяють ефективному формуванню в них же економічних знань;

встановити основні принципи побудови економічного складника навчання майбутніх інженерів-педагогів, серед яких єдність фундаментальних і професійних знань, поетапне формування економічних знань, безпосереднє й опосередковане формування економічних знань, комплексне застосування засобів комп’ютерних технологій, адаптивний характер консультацій.

3. При визначенні цілей формування економічних знань у майбутніх інженерів-педагогів за основу прийнята й уточнена шляхом встановлення відповідності дій і виявлених компонентів економічних знань чотирирівнева структура цілей. Так, узагальнено, перший рівень передбачає формування знань назв і взаємозв’язків економічних категорій, показників економічної діяльності, властивостей економічних об’єктів, методів їх дослідження; другий рівень – формування знань визначень економічних понять, сутності процесів і явищ, алгоритмів розрахунків економічних показників; третій рівень – формування знань здійснення аналізу економічних об’єктів, видів факторів впливу на економічні об’єкти і способів їх урахування у процесі прийняття економічних рішень, способів зміни відомих алгоритмів економічної діяльності стосовно конкретних вихідних умов; четвертий рівень – формування знань способів оцінювання економічних об’єктів за критеріями, визначеними самостійно, узагальнення інформації на самостійно обраній основі, принципів визначення шляху рішення нових, нестандартних завдань, механізму перетворення об’єктів відповідно до завдань діяльності.

4. Обґрунтовано, що розробка цілей та змісту формування економічних знань у майбутніх інженерів-педагогів повинна здійснюватися шляхом встановлення міжпредметних зв’язків комп’ютерних, економічних і технічних навчальних дисциплін та побудови двоступеневої інтеграційної моделі навчання. Перший ступінь – інтеграція комп’ютерних та економічних знань, яка реалізується шляхом навчання студентів спочатку комп’ютерних технологій в дисципліні "Інформатика та обчислювальна техніка" (MS Windows, MS Word, MS Excel, MS PowerPoint, СКБД MS Access, MS Outlook, Інтернет, MathCad, AdobePhotoshop та ін) з використанням економічної інформації, а потім – навчання економічних дисциплін "Економічна теорія", "Економіка підприємств та маркетинг", "Організація виробництва і менеджмент" засобами цих же комп’ютерних технологій. Другий ступінь – інтеграція комп’ютерно-економічних і технічних знань, яка реалізується під час техніко-економічного обґрунтування ефективності розроблених технічних проектів за допомогою засобів комп’ютерних технологій в дисциплінах "Основи проектування (в галузі)", "Дипломне проектування". Саме таким чином побудована модель навчання сприяє поступовому залученню студентів до сфери економічних знань і забезпечує послідовне їх формування.