Смекни!
smekni.com

Моніторинг діяльності навчально-виховних комплексів (стр. 2 из 3)

На думку 87,1% вчителів, вихователів у подібних навчальних закладах сформована єдина система навчання та виховання учнів.

Організована взаємодія педагогічних колективів і батьківської громадськості.77,6% опитаних батьків відзначають, що систематично відвідують батьківські збори, 84,7% -одержують у навчальних закладах вичерпну інформацію про здатності, досягнення їхніх дітей.

Про те, що в навчально-виховних комплексах здійснюється впровадження механізму державно-громадського управління освітою, свідчать дані анкетування щодо організації виборів в органи громадського самоврядування. Так, більше 66% опитаних батьків входять до їхнього складу, у т. ч.:

батьківського комітету (групи, класу, НВК) - 53,1%;

ради школи-11,2%;

піклувальної ради-2,0%.

При цьому 46,9% батьків, вважають, що представники органів громадського самоврядування мають достатній вплив на процеси, що відбуваються в навчальному закладі, незначний вплив - 36,7%, не мають ніякого впливу - 11,2%, не визначили ступінь впливу тільки 5,1%.

Ефективність функціонування навчально-виховних комплексів прямо залежить від рівня професійної компетентності керівних і педагогічних кадрів навчальних закладів.

Аналіз статистичних даних свідчить про те, що 95,5% керівників навчально-виховних комплексів мають вищу педагогічну освіту.

При цьому із 21 керівника:

6 осіб (29%) – мають кваліфікаційну категорію "Спеціаліст першої категорії";

13(62%) – кваліфікаційну категорію "Спеціаліст вищої категорії".

Крім того, в 11 (50%) із 22 навчальних закладів у штатні розклади уведені штатні одиниці заступників директора, що курирують діяльність дошкільних підрозділів.

При цьому із 11 заступників директора:

5 осіб (45,5%) мають вищу дошкільну освіту, з них:

20% мають кваліфікаційну категорію "Спеціаліст першої категорії";

60% -кваліфікаційну категорію "Спеціаліст вищої категорії".

6 (54,5%) - середнє спеціальну.

69,6% вчителів, вихователів, що здійснюють навчально-виховний процес у навчально-виховних комплексах (об'єднаннях), мають вищу педагогічну освіту, у т. ч. дошкільну, 27,2% - середнє спеціальну педагогічну освіту.

Необхідно зазначити, що 17 (3,2%) вчителів і вихователів навчально-виховних комплексів (об'єднань) не мають вищої педагогічної освіти.

Найбільший показник процентного співвідношення кількості вчителів і вихователів, що не мають вищої педагогічної освіти, до їхньої загальної кількості в навчально-виховних комплексах (об'єднаннях) регіону становить 6,25% у Сімферопольському районі, найменший - 1,6% у м. Сімферополі. Інші регіони розподіляються таким чином:

Джанкойський район - 4,3%;

м. Євпаторія - 3,7%;

Нижньогірський район - 2,8%.

Одним із факторів, що впливають на якість функціонування навчально-виховних комплексів (об'єднань), є організація методичної роботи в системі післядипломної педагогічної освіти на регіональному рівні.

З метою удосконалювання управлінської компетенції керівників навчально-виховних комплексів (об'єднань)"загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад", "дошкільний навчальний заклад-загальноосвітній навчальний заклад" регіональними методичними службами використовуються різні форми організації методичної роботи. На думку більшості керівників навчальних закладів найбільш ефективними є проведення спільних семінарів завідуючих дошкільними навчальними закладами та керівників НВК"ЗНЗ-ДНЗ", "ДНЗ-ЗНЗ" (73,7%), семінарів-практикумів для керівників НВК(63,2%).

Щоправда, 84,2% керівників навчально-виховних комплексів (об'єднань) віддають перевагу самоосвіті, як найбільш ефективній формі підвищення рівня їхньої управлінської компетенції.

Разом з тим, результати опитування свідчать про те, що регіональним методичним службам необхідно розробити низку заходів для керівників навчально-виховних комплексів (об'єднань), спрямованих, насамперед, на підвищення рівня їхньої компетенції у частині організації та функціонування дошкільних підрозділів. Так, 57,9% опитаних керівників навчальних закладів вважають, що їхня професійна компетенція щодо організації функціонування дошкільних підрозділів відповідає середньому рівню. При цьому думку керівників навчальних закладів повністю розділяють опитані керівники органів управління освітою (діаграма 4).

Забезпечення доступності освіти, підвищення ефективності управління її якістю прямо залежать від виконання органами місцевого самоврядування власних і делегованих повноважень у сфері освіти, охорони здоров'я, культури, фізкультури та спорту, визначених ст.32 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

Дані анкетування свідчать про те, що в регіонах організована взаємодія органів місцевого самоврядування та адміністрації навчально-виховних комплексів (об'єднань), яка є ефективною на думку 63,2% керівників і 74,7% педагогічних працівників навчальних закладів (діаграма 5).


Найпоширенішими формами взаємодії є наради з керівниками навчальних закладів (68%), організація роботи з обліку дітей і підлітків шкільного віку (10,5%).

На ефективність навчально-виховного процесу в навчальних закладах впливають, у тому числі такі фактори, як рівень навчально-методичного забезпечення, матеріально-технічного оснащення і його відповідність вимогам щодо організації навчально-виховного процесу.

Аналіз статистичних даних свідчить про те, що 12 (54,5%) з 22 навчально-виховних комплексів (об'єднань) функціонують на базі дошкільних навчальних закладів, приміщення яких не в повному обсязі відповідають вимогам Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів і організації навчально-виховного процесу, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14.08. 2001р. №63.

Від 40 до 60% респондентів вважають, що рівень навчально-методичного забезпечення, матеріально-технічного оснащення навчально-виховних комплексів не повною мірою відповідає сучасним вимогам щодо організації навчально-виховного процесу (діаграми 6,7).

Аналіз статистичних даних свідчить про те, що в 2006/2007 навчальному році вартість харчування вихованців дошкільних підрозділів навчально-виховних комплексів (об'єднань) коливалася у діапазоні від 0,4грн. до 9,0 грн. При цьому відповідність вартості харчування у розрахунку на одного вихованця вартості харчування по натуральних нормах становить від 10% до100%.

21% керівників навчально-виховних комплексів (об'єднань), 44,9% батьків відзначають, що організація харчування в навчальних закладах відповідає низькому та середньому рівням, 79% і 55,1% респондентів – достатньому і високому (діаграма 8).


Районними, міськими відділами і управліннями освіти, як правило, здійснюється вивчення та оцінювання результатів діяльності навчально-виховних комплексів (об'єднань)"загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад", "дошкільний навчальний заклад-загальноосвітній навчальний заклад". На думку респондентів, розповсюдженими формами є тематичні перевірки (85,7% керівників органів управління освітою, 78,9% керівників НВК), тестування (71,4%, 57,9%), анкетування(57,1%, 63,2%), рідше застосовуються моніторингові дослідження та рейтингова система.

Результати проведеного моніторингу свідчать про наявність певної системи в діяльності органів управління освітою м. м. Євпаторії, Сімферополя, Нижньогірського, Сімферопольського районів щодо організації функціонування навчально-виховних комплексів (об'єднань)"загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад", "дошкільний навчальний заклад-загальноосвітній навчальний заклад":

організовано контроль за дотриманням Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів і організації навчально-виховного процесу, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14.08. 2001р. №63;

організовано 100% безкоштовне харчування учнів 1-4-х класів, у т. ч. дітей, віднесених до пільгових категорій у більшості навчально-виховних комплексів (об'єднань);

планування роботи (річні і перспективні плани), концепції розвитку навчальних закладів, як правило, охоплюють всі напрямки діяльності;

створюється система раннього виявлення обдарованих і здатних дітей;

методична робота в навчальних закладах, в основному, здійснюється з урахуванням специфіки установи, має аналітико-діагностичну спрямованість;

здійснюється контроль за організацією харчування, медичного обслуговування учнів, вихованців навчальних закладів.

У ході моніторингу проведено експертизу діяльності окремих навчально-виховних комплексів (об'єднань) по параметрах, які, як правило, визначають ефективність їхнього функціонування, а саме:

рівень організації освітньої діяльності;

кадрове забезпечення;

рівень навчально-методичного, матеріально-технічного забезпечення і його відповідність вимогам щодо організації навчально-виховного процесу;

соціальний захист, охорона та зміцнення здоров'я учнів і вихованців;

результативність освітньої діяльності.

За результатами експертизи відповідають високому рівню коефіцієнти ефективності діяльності СНВК "сад-школа I ступеня" "Нептун", НВК "сад-школа" "Сонячний" санаторного типу Сімферопольської міської ради.