Смекни!
smekni.com

Організація та методика проведення уроку з теми: "Професійна робота з табличним редактором MS Excel" (стр. 2 из 7)

Види діяльності: набір тексту, робота з електронною поштою, пошук інформації в Інтернет, побудова електронних таблиць та баз даних.

Сфера діяльності: документознавство, системна інтеграція, автоматизація бізнес-процесів, інформативна та технічна підтримка, бухгалтерський облік.

1.3 Аналіз учбового плану

Наступним етапом є аналіз основних розділів учбового плану стосовно початкових даних.

Термін навчання робітника: 3 роки.

Тривалість учбового року, його структура: учбовий рік триває 10 місяців.

У Вищому професійному училищі виділяють три цикли дисциплін:

1) професійно-технічний — 2125 годин;

2) загально-технічний — 171 година;

3) загальноосвітній — 1623 години.

Основною характеристикою для оцінювання рівня професійної підготовки в ПТЗО є відношення часу, який відводиться на теоретичне навчання, до часу, який відводиться на виробниче навчання. Даний показник має назву показник інте-летуалоємкості професійної підготовки.

— час, що відводиться на теоретичне навчання;

— час, що відводиться на практичне навчання.

Показник загальноосвітньої бази професійної підготовки визначається за формулою:

, де

— час, що відводиться на вивчення загальноосвітнього циклу;

— час, що відводиться на вивчення професійно-технічного циклу;

1.3 Аналіз учбової дисципліни та її ролі у підготовці фахівця

Дисципліна: Виробниче навчання.

Час на вивчення: 1072 години.

Дисципліна «Оператор комп’ютерного набору» — одна із профілюючої дисципліни комп’ютерного напрямку.

Виробниче навчання — це практичне і теоретичне навчання за обраною професією в процесі виробничої діяльності; це складова частина професійно-технічної освіти (в навчальних планах професійно-технічних навчальних закладів на Виробниче навчання відводиться близько 50% навчального часу) та середньої спеціальної освіти (20-30% навчального часу).

Виробниче навчання є головним компонентом процесу навчання в закладах професійної освіти, основною метою якого є закріплення теоретичних положень, отриманих студентами при вивченні загально-професійних і спеціальних дисциплін, та придбання практичних знань в умовах діючого виробництва. Основа виробничого навчання — виробнича праця. Її зміст визначається законами педагогіки професійної освіти, характером і змістом праці робітників (фахівців), що беруть участь у виробничому процесі. Характер праці з плином часу зазнає докорінних змін, що впливають на характер процесу навчання.

З метою забезпечення високого рівня виробничого навчання особливе значення надається зв’язку з індустрією. Виробниче навчання здійснюється під керівництвом майстрів, інструкторів, кваліфікованих робітників та ін. як у навчально-виробничих майстернях, лабораторіях, навчально-дослідних господарствах і т. п., так і безпосередньо на робочих місцях (на підприємствах, транспорті, будівництві, в радгоспах, колгоспах та ін.) Виробниче навчання завершується виконанням кваліфікаційних (пробних) робіт, здачею кваліфікаційних іспитів. За успішно пройдене Виробниче навчання присвоюється відповідний кваліфікаційний розряд, клас, звання і т. п.

Обсяги виробничого навчання за ступенями безперервної професійної освіти залежать від рівня освіти, галузевої або ринкової специфіки професій, освітніх та професійно-кваліфікаційних вимог, що пред'являються до фахівця. Крім того, практичні заняття (семінари, курсові роботи, диспути, екскурсії, закріплення теоретичних знань в майстернях, на полігонах, макетах, тренажерах, навчальних формах і інші подібні організаційні форми) по суті є частиною виробничого навчання, організація і зміст якого визначається організацією, змістом і характером праці в сфері матеріального виробництва.

Для подальшого дослідження вибираємо тему «Основи побудови діаграм у MS Excel».

Кількість годин на вивчення даної теми – 4 години.

Ця тема має важливе значення длякваліфікованого робітника професії «Оператор комп’ютерного набору». Зокрема для формування наступних умінь:

• виховання інформаційної культури;

• практичне застосування вивченого матеріалу;

• закріплення знання загальних принципів роботи табличного процесора MS EXCEL та вміння створити найбільш оптимальну структуру таблиці для вирішення конкретного завдання;

• формування уявлення про обчисленнях в електронних таблицях як важливої, корисної та широко застосовується на практиці структурі.

1.4 Міжпредметні зв’язки

Міжпредметні зв’язки мають особливе значення для здійснення органічного зв'язку професійної і загальноосвітньої підготовки, тобто забезпечення єдності в навчанні.

Таблиця 1.2 – Типи і види міжпредметних зв’язків

Тип зв'язку Вид зв'язку
1. Учбового матеріалу, що вивчається за змістом 1. По використовуванню знань вчаться з інших предметів.2. По законах і теоріях для пояснення явищ і процесів, що вивчаються в різних предметах.3. По єдності трактування понять, явищ, процесів, що вивчаються в різних предметах.4. По відбору матеріалу, що вивчається.5. По комплексному застосуванню знань і умінь, отриманих в різних предметах.
2. По формованих уміннях 1. По уміннях планування.2. По інтелектуальних уміннях.3. По практичних уміннях.4. По уміннях працювати з книгою.5. По організаційних уміннях.
3. По методах і засобах навчання. 1. По методах і методичних прийомах.2. По засобах навчання.

Методичними прийомами при встановленні конкретних міжпредметнихзв’язків можуть бути: нагадування, єдині вимоги, абстрагування, конкретизація, узагальнення, постановка пізнавальних питань.

Далі розглянемо дисципліни і питання, які забезпечують вивчення даної теми (таблиця 1.3).

Таблиця 1.3 – Перелік основних дисциплін і питань, які забезпечують вивчення теми: «Професійна робота з табличним редактором MS Excel»

Дисципліна Питання
1. Математика 1. Основи побудови графіків.2. Математичні функції.
2. Інформатика 1. Поняття про інформацію. Види інформації.2. Основи побудови діаграм у MS Excel.3. Форматування таблиць у MS Excel.

В таблиці 1.4 представлені дисципліни і питання, вивчення яких забезпечує дана тема.

Таблиця 1.4 – Перелік дисциплін і питань, вивчення яких забезпечує дана тема.

Дисципліна Тема дисципліни
Основи роботи на ПК. Основи роботи з табличним процесором MS Excel.

1.5 Розробка фрагмента поурочно-тематичного плану

Основним плануючим документом для вивчення теми служить поурочно-тематичний план. Урочно-тематичне планування занять застосовується у всіх училищах. В поурочно-тематичному плані система уроків фіксується так: указуються номери уроків по темі, кількість годин на їх проведення, теми уроків і короткий їх зміст, мета уроку.

Тема уроку – це його головна думка; зміст – основні питання, що виражають єство учбового матеріалу.

Метауроків при підготовці до теми намічається орієнтовно.

В поурочно-тематичному плані фіксуються основні об’єкти матеріально-технічного оснащення по кожному уроку. Він є, як правило, довготривалим документом, розрахованим на 4-5 років.

Іноді в поурочно-тематичному плані фіксуються і інші підготовчі елементи організації:

· позакласні заходи;

· види кружків роботи по предмету;

· завдання що вчаться по виготовленню учбово-наочних посібників.

Досвід показує, що застосування поурочно-тематичного планування забезпечує більш високу якість учбово-виховного процесу.

Тема: «Професійна робота з табличним редактором MS Excel».

Кількість годин на дисципліну: 1072 години.

Таблиця 1.5 – Поурочно-тематичний план вивчення дисципліни: «Виробниче навчання»

№ уроку та кількість часів Тема та короткий зміст матеріалу, що був отриманий на уроці Навчальна та виховна ціль уроку Методична характеристика та особливості проведення занять Намічені самостійні роботи, вправи, види контролю і т.ін. Між предметні зв’язки Учбово-матеріальне оснащення уроку / наочні посібники ТСО, ВТ
1 2 3 4 5 6 7
1 (4 год.) Будова та налаштування вікна програми; дії з аркушами:1. Основні елементи інтерфейсу програми Excel.2. Копіювання, переміщення, перейменування, створення та видалення аркушів.3. Друк аркушів. 1. Познайомити учнів з основами налаштування інтерфейсу програми.2. Базові знання роботи з аркушами. Урок формування навчальних вмінь виконання прийомів, операцій та видів робіт Тренувальні вправи, фронтальне опитування. Дисципліна: Основи роботи на ПК (тема: «Основи роботи з табличним процесором MS Excel») ПК, пакет MSOffice, навчальні посібники
2 (4 год.) Основні операції з даними; створення та редагування таблиць:1. Введення, редагування даних.2. Копіювання а переміщення даних.3. Створення таблиць.4. Модифікація таблиць (додавання комірок, об’єднання, видалення і т.ін.) 1. Навчити базовим операціям з даними.2. Прищепити навички створювання а редагування електронних таблиць. Урок вдосконалення навчальних вмінь та формування навичок виконання прийомів, операцій та робіт Тренувальні вправи, фронтальне опитування. Дисципліна: Інформатика (тема: «Поняття про інформацію. Види інформації», «Форматування таблиць у MS Excel») ПК, пакет MSOffice, навчальні посібники
3 (4 год.) Побудова діаграм у Excel:1. Створення діаграм.2. Модифікація діаграм.3. Форматування діаграм. Надати базові знання з створення та редагування діаграм. Урок вдосконалення навчальних вмінь та формування навичок виконання прийомів, операцій та робіт Тренувальні вправи, фронтальне опитування. Дисципліна: Інформатика (тема: «Основи побудови діаграм у MS Excel») ПК, пакет MSOffice, навчальні посібники
4 (4 год.) Робота з макросами:1. Створення та редагування макросів. Навчити створювати та редагувати макроси; закріпити попередній матеріал. Урок виконання комплексних робіт. Самостійне виконання завдання, фронтальне опитування. Дисципліна: Основи роботи на ПК (тема: «Основи роботи з табличним процесором MS Excel») ПК, пакет MSOffice, навчальні посібники

1.6 Розробка переліку комплексно-методичного забезпечення для вибраної теми