Смекни!
smekni.com

Організація та методика проведення уроку з теми: "Професійна робота з табличним редактором MS Excel" (стр. 3 из 7)

Перелік комплексно-методичного забезпечення для вивчення теми «Основи побудови діаграм у MS Excel»

1. Підручники:

а) Microsoft Office 2000. Шаг за шагом: Практ. пособ. / Пер. с англ. – М.: Издательство ЭКОМ, 2002. – 792 с.: илл.

Книга являє собою навчальний курс, який знайомить з можливостями пакета Microsoft Office 2000, і з успіхом може використовуватися і при навчанні в групі, і як самовчитель.

Теми уроків: Word 2000 — створення документів; від найпростіших до найскладніших, прийоми їх ефективного редагування та професійного оформлення. Excel 2000 — введення і аналіз даних, їх сортування та пошук необхідної інформації, обмін даними. PowerPoint 2000 — розробка та демонстрація слайд-фільмів. Access 2000 — створення реляційних баз даних, введення та організація інформації; відбір інформації по заданому критерію; управління базами даних. Outlook 2000 — робота з електронною поштою, складання календаря для планування часу; координація розкладу з іншими користувачами. Internet Explorer 5 — самий популярний веб-браузер. FrontPage 2000 — розробка і створення привабливих веб-сторінок. Publisher 2000 — дизайн, верстка і виведення на друк рекламних листків, брошур, буклетів, візитних карток і т. д.

Книга призначена для школярів, студентів, домашніх користувачів — всіх тих, хто бажає самостійно освоїти програми, а також для учнів і вчителів IT-академій.

В даному підручнику тема розглянута в частині 2 «MicrosoftOfficeExcel 2000», розділ 6 «Побудова діаграм».

б) Симонович С.В. и др. Информатика: Базовый курс. – СПб.: Питер, 2002. –640с.: ил.

У підручнику розглянуто основні категорії апаратних і програмних засобів обчислювальної техніки. Зазначено базові принципи побудови архітектури обчислювальних систем. Забезпечено методичне обґрунтування процесів взаємодії інформації, даних і методів. Наведено ефективні прийоми роботи з поширеними програмними продуктами. Розглянуто основні засоби, прийоми і методи програмування.

Книга призначена для студентів технічних вузів, що вивчають інформаційні технології в рамках дисципліни «Інформатика», для викладацького складу, установ системи підвищення кваліфікації та для осіб, які вивчають засоби обчислювальної техніки самостійно.

Рекомендовано Міністерством освіти і науки Російської Федерації як навчальний посібник для студентів вищих технічних навчальних закладів.

Тема розглянута у главі 12 «Обработка данных средствами электронных таблиц» підглаві 12.5 «Построение диаграмм и графиков».

2. Навчальний посібник.

3. Методичні рекомендації до виконання лабораторних (практичних) робіт.

4. План-конспект уроку.

5. Поурочно-тематичний план.

1.7 Характеристика учбово-матеріальної бази, яка повинна бути привернутадля вивчення вибраної теми

Учбово-виробничі бази є головними і першочерговими дидактичними складовими професійно-практичного навчання.

Як учбово-виробничі бази можуть виступати:

· учбово-виробничі майстерні;

· учбові ділянки і окремі учбові цехи безпосередньо на виробництві;

· учбові полігони;

· учбові господарства і ін.

Найпоширенішими є учбово-виробничі майстерні.

В таблиці 1.6 представлений перелік необхідних майстерних, кабінетів і лабораторій, які необхідні для вивчення теми: «Професійна робота з табличним редактором MS Excel»

Таблиця 1.6 – Перелік необхідних майстерень, кабінетів і лабораторій по предметах професійно-технічного циклу.

Кабінети Лабораторії
1. Основ програмування.2. Спецтехнології. 1. Комп’ютерної техніки та програмування.

1.8 Висновок

В першому розділі курсової роботи був виконаний аналіз початкових умов:

· аналіз учбового плану;

· аналіз учбової дисципліни і її ролі в підготовки молодшого фахівця;

· розробка фрагмента поурочно-тематичного плану.

На основі аналізу перспективно-тематичного плану, для подальшої розробки вибираємо тему уроку: «Основи побудови діаграм у MS Excel».

2. ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА УРОКУ ОБРАНОЇ ТЕМИ

ПЛАН

Уроку виробничого навчання групи: ДГ-К7-1

Спеціальність: Оператор комп’ютерного набору

Майстер ВН: Іванов П.В.

Досліджувана тема: «Професійна робота з табличним редактором MS Excel»

Тема уроку: «Основи побудови діаграм у MS Excel»

Ціль уроку:

1. Виробнича: формування вмінь та навичок побудови діаграм за допомогою графічних засобів табличного процесора MS Excel; оформлення результатів завдань у діаграмах, вдало поєднуючи тип, вид, форматування і параметри діаграм, формування уявлення про обчислення в електронних таблицях як важливої, корисної на практиці структури, що широко застосовується.

2. Виховна: виховання інформаційної культури; виховання творчого підходу до роботи, бажання експериментувати; професійна орієнтація і підготовка до подальшого самонавчання майбутньої трудової діяльності.

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНА БАЗА УРОКУ:

Тип досліджуваного устаткування Інструмент і устаткування Інструктивно-технологічна документація і література
Пакет офісних програм MSOffice. ПК з встановленою операційною системою; пакет офісних програм MS Office; мультимедійний проектор. 1. Microsoft Office 2000. Шаг за шагом: Практ. пособ. / Пер. с англ. – М.: Издательство ЭКОМ, 2002. – 792 с.: илл.2. Симонович С.В. и др. Информатика: Базовый курс. – СПб.: Питер, 2002. –640с.: ил.3. інструкційно-технологічна карта «Основи побудови діаграм у MS Excel» — 30 індивідуальних та одна загального використання (ДОДАТОК1)

ХІД РОБОТИ

I. Організаційний момент (15 хв.)

1. Перевірка облікового складу учнів, функціонування ОС та пакетів програм;

2. Перевірка наявності учнівських приналежностей;

3. Загальні організаційні питання дня.

II. Вступний інструктаж (55 хв.)

1. Повідомлення теми та цілі заняття.

2. Перевірка знань і умінь з теми попереднього заняття.

№ п/п Прізвище учнів Найменування і характер питань, що задаються
1 Як ввести вихідні дані?
2 Чим відрізняється введення формульних даних?
3 Що може містити в собі формула?
4 Описати технологію підсумовування стовпців (рядків).
5 Описати технологію автоматизації введення формульних даних.
6 Як зробити у формулі адресу комірки абсолютною?
7 У чому особливість копіювання формули з абсолютною адресацією?
8 Описати технологію автоматичного форматування таблиці.

3. Пояснення нового матеріалу.

Конспект ввідного інструктажу до теми

Уміння будувати діаграми є невід'ємною частиною будь-якої професійної діяльності фахівця. Графічні методи подання числової інформації допомагають опису, а потім аналізу даних. За допомогою діаграм легко з'ясувати і наочно представити закономірності, які важко буває вловити з таблиці. Використання діаграм для викладу показників дозволяє надати останнім наочність і виразність, полегшує їх сприйняття, а в багатьох випадках усвідомити досліджувані явища, їх закономірності та особливості, побачити тенденції розвитку, взаємозв'язок, що характеризує його показників. Уміння будувати діаграми вам необхідно при вивченні таких дисциплін як «Інформатика», «Математика» та ін.

Засоби програми Excel дозволяють створити діаграми та графіки, що ґрунтуються на даних з електронної таблиці, і поміщати їх у тій же самій робочій книзі.

Діаграми в табличному редакторі будуються за допомогою Майстра діаграм. Робота Майстра складається з 4 кроків.

Для того, щоб викликати Майстер діаграм, слід в першу чергу виділити будь-яку комірку таблиці, яка містить вихідні дані діаграми, яку треба побудувати. Після цього в меню Вставка потрібно обрати команду Діаграма або натиснути на кнопку Майстер діаграм на панелі інструментів Стандартна.

У результаті з'явиться перше вікно Майстра діаграм.

Після запуску Майстра діаграм на екрані з'являється перше діалогове вікно. За допомогою чотирьох діалогових вікон Майстер діаграм збере всю інформацію, необхідну для побудови діаграми.

Крок 1: вибір типу діаграми.

Якщо таблиця вже містить дані, то на першому кроці потрібно вибрати тип діаграми. Це вікно містить дві вкладки: Стандартні і Нестандартні. До останніх відносяться типи діаграм, які користувач може створювати сам, налаштовуючи вбудовані діаграми, а також змішані діаграми. До змішаних діаграм належать, наприклад, гістограма до графіка, гістограми з областями і графік з двома осями значень.