Смекни!
smekni.com

Проблема формування лексико-граматичних засобів мови (стр. 3 из 5)

Далі відбувається засвоєння граматичної структури пропозиції, пов'язаний з формуванням граматичних форм і їх зовнішнього виразу. І лише після цього слідує період засвоєння морфологічної системи російської мови, що характеризується засвоєнням типів відмін і відмінювань. В цей період всі в більшій мірі засвоюються всі одиничні, стоять осібно форми. Раніше засвоюється система закінчень, пізніше – система чергувань в основах. [1; з.159]

У інших же дітей розуміння мови вельми обмежене. Так, якщо таку дитину запитати про дії, зображені на сюжетних картинках, що скоюються, виключивши в своєму питанні добре знайомі дитині назви предметів, наприклад: "Покажи, хто тут малює. Покажи, хто тут стирає. А хто читає? " - то відразу стає ясно, що дитина не розуміє назви дій. В той же час розуміння цих же питань, що включають назви добре знайомих предметів, наприклад: "Покажи, хто малює квітку. Хто пере білизну? А хто читає книгу? " - буває ним доступно. [9; з.91]

До старшого дошкільного віку оволодіння словосполученнями практично завершується, проте можуть спостерігатися помилки, наприклад: в процесі побудови пропозицій можуть використовувати неправильний порядок слів при утворенні словосполучень, можуть спостерігатися одиничні помилки в словосполученні, трудності примикання, узгодження і управлінь.

Ряд авторів (Короткова А.В., Дроздова Е.Н., Зикеев А.Г., Лалаева Р.И., Серебрякова Н.В., Жукова Н.С., Мастюкова Е.М., Філічева Т.Б.) відзначають вторинне недорозвинення граматичної будови мови у дітей з ОНР. Проте питання про його особливості до теперішнього часу залишається одним з недостатньо вивчених в логопедії. З погляду рівня несформованості граматичної будови мови дана категорія дітей характеризується неоднорідністю, варіативністю симптоматики: від незначної затримки формування морфологічної і синтаксичної системи мови до виражених аграматизмів в експресивній мові.

У дітей з порушеним мовним розвитком формування граматичної будови мови відбувається з більшими труднощами, ніж оволодіння активним і пасивним словником. Це обумовлено тим, що граматичні значення завжди більш абстрактні, ніж лексичні, а граматична система мови організована на основі великої кількості мовних правил. [20; с.70]

Граматичні форми словозміни, словотворення, типи пропозицій з'являються у дітей з ОНР, як правило, в тій же послідовності, що і при нормальному мовному розвитку. Своєрідність оволодіння граматичною будовою мови дітьми з ОНР виявляється в більш повільному темпі засвоєння, в дисгармонії розвитку морфологічної і синтаксичної системи мови, семантичних формально-мовних компонентів, в спотворенні загальної картини мовного розвитку. [9; с.46].

Третій рівень характеризується тим, що у випробовуваних є чітка і добре усвідомлена відмінність деяких граматичних форм; разом з цим є граматичні форми, відмінність яких нестійкий, залежить від варіанту методики. Розрізнення прикметників по роду у більшості дітей взагалі відсутнє.

Недостатнє розуміння граматичних форм є слідством недорозвинення активної мови, мовного досвіду в цілому, відсутність якого перешкоджає виробленню так званого відчуття мови, завдяки якій нормальна дитина емпірично опановує всією складною системою граматики російської мови. [22; с.53]

Дослідники (Н.З. Жукова, Л.Ф. Спірова, З.Н. Шаховськой) виділяються наступні неправильні форми поєднання слів в пропозиції при ОНР:

1) неправильне вживання родових, числових, відмінкових закінчень іменників, займенників, додавальних (копає лопата, червоний кулі, багато ложков);

2) неправильне вживання відмінкових і родових закінчень кількісних чисельників (немає двох гудзиків);

3) неправильне узгодження дієслова з іменниками і займенниками (діти малює, вона впав);

4) неправильне вживання родових і числових закінчень дієслів в минулому часі (дерево впало);

5) неправильне вживання прийменниково-відмінкових конструкцій (під столу, в будинку, із стакан).

При цьому у дітей виявляються як загальні, так і специфічні аграматизми. Вони характерні як для нормального, так і для порушеного мовного розвитку.

Несформованість граматичної будови мови виявляється в неправильному вживанні прийменниково-відмінкових конструкцій: родового відмінку в позначенні місця (приводи З, БІЛЯ, БІЛЯ, ЧЕРЕЗ, З-ПІД), знахідного відмінку для позначення доланого простору (привід ЧЕРЕЗ), давального відмінку для позначення особи, до якої направлений рух, і місця руху (приводи До, ПО), прийменникового відмінку для позначення місця (приводи В, НА). Діти часто пропускають приводи або не вживають їх взагалі.

Майже у всіх дітей спостерігаються відхилення при використовуванні в мові форм називного і родового відмінків множини деяких іменників (вікна - вікни).

Часто припускаються помилки у вживанні словосполучень, що включають кількісні чисельники (п'ять стільця). Рідше спостерігається неправильне узгодження прикметників з іменниками в роді, числі, відмінку.

У дітей з III рівнем мовного розвитку виявляється несформованість навиків практичного словотворення: відносні прикметники від іменників (морквяний – моркв'яний), зменшувально-пестлива форма (відро-відерочко). [14; с.56]

Таким чином, у дітей з нормальним мовним розвитком і при ОНР формування граматичної будови мови відбувається в тій же послідовності, проте у останніх цей процес найбільш утруднений часто в мові спостерігаються неправильні форми поєднання слів в пропозиції, що виражається в неправильному вживанні різних закінчень зокрема, формування зв'язків узгодження, управління і примикання в словосполученні протікає в утрудненій формі.

3. Основні напрями формування граматичної будови мови у дітей із загальним недорозвиненням мови III рівня

Формування граматичної будови мови (синтаксису, морфології, словотворення) старшого дошкільника має свою специфіку, і для його розвитку повинні застосовуватися різні педагогічні засоби

(прийоми, форми організації) Для освоєння морфології і словотворення важливі прийоми, стимулюючі мовні ігри; для формування синтаксису першорядне значення має створення позитивної мотивації для розгорнених висловів. Формування різних сторін граматичної будови мови дошкільника відбувається несинхронно, відповідно навчання повинне проходити поетапно. На початкових етапах активізація мовних висловів носить загальний, неспецифічний характер, надалі постановка задач стає все більш і більш диференційованою. На п'ятому році життя особливу увагу надається заохоченню словотворення, словоутворення; на шостому році елементарному аналізу структури пропозиції, формуванню граматичної правильності; на сьомому році - елементарному усвідомленню граматичних зв'язків між похідними словами, мовній творчості, довільній побудові складних синтаксичних конструкцій.

Граматична робота з дітьми - дошкільниками не може і не повинна розглядатися як рішення задачі попередження і виправлення граматичних помилок, "затверджування окремих важких граматичних форм". Повинно йтися про створення умов для повноцінного освоєння граматичної будови мови, перш за все його системи, багатства синтаксичних, морфологічних і словотворчих засобів на основі розвитку і заохочення мимовільної пошукової активності дитини у сфері граматики. [2; з.285].

При ОНР формування граматичної будови відбувається з більшими труднощами, ніж оволодіння словником. Це зв'язано з тим, що граматичні значення абстрактні і граматика організована на основі великої кількості правил.

Методика коректувальної роботи, особливо у разі грубого недорозвинення мови, повинна бути направлений на формування бази або підстави мовної системи. В основі корекції повинні лежати види робіт, сприяючі формуванню пізнавальної сфери і семантичної сторони мови. З цією метою необхідно, перш за все, розвивати мовно-змістовні здібності дитини, що лежать в основі процесів переходу від загального до приватного і від приватного до загального, а також зіставлення вербальних елементів по змістовних ознаках. Вся система вправ повинна бути направлений не на заучування окремих вербальних одиниць, а на вибудовування цілісної системи. Мовні одиниці, що вводяться, не можуть бути відібраний фахівцем в довільному порядку. В ході коректувальної роботи необхідні опори на ті, що є в користуванні дитини вербальні засоби, а також пред'явлення нових одиниць в зіставленні.

Якщо неговорячі діти мають низький рівень розуміння мови, то в першу чергу потрібно починати логопедичну роботу по розвитку розуміння мови. З практики логопедії відомо, що тільки при достатньо доброму розумінні мови (предикативний рівень або вище) дитина може почати говорити. Якщо ж рівень розуміння мови достатньо високий, то на перший план висувається задача викликання будь-яких звуко-мовних проявів.

Іменами іменниками позначають предмети, речі, людей, тваринних, відвернуті властивості. Вони мають граматичні категорії роду, числа і відмінку (розрізняються по пологах і змінюються в числі і відмінку).

Необхідно вправляти дітей в правильному вживанні відмінкових форм (особливо у вживанні форми родового відмінку множини: слив, апельсинів, олівців).

В пропозиції іменник є одним з найважливіших компонентів, воно узгоджується з прикметниками в роді, числі і відмінку, координується з дієсловом. Дітям треба показати різноманітні способи узгодження іменника з прикметниками і дієсловами.

Дієслово позначає дію або стан предмету. Дієслова розрізняються по вигляду (зроблений і недосконалий), змінюються по особах, числах, часах, пологах і нахилах.

Діти повинні правильно вживати дієслова у формі 1-го, 2-го, 3-го обличчя єдиного і множинного числа (я хочу, ти хочеш, ви хочете, ми хочемо, вони хочуть).

Дошкільники повинні правильно вживати категорію роду, співвідносивши дію і предмет жіночого роду, чоловічого або середнього роду з дієсловами минулого часу (дівчинка сказала; хлопчик читав; сонце сяяло).