Смекни!
smekni.com

Технології навчання у грі (стр. 2 из 2)

2. Чи можуть учні 9 класу самі (без участі батьків), вирішувати, скільки часу вони мають витрачати на уроки та які оцінки одержувати?

3. Чи потрібно надати учням школи право вибирати собі вчителя з будь-якого предмета на навчальний рік?

Визначте свою позицію: "Так", "Ні", "Не можу визначитися, оскільки це складне питання".

Потім обдумайте свою позицію і, скориставшись методом "Прес", переконливо визначте свою позицію щодо обраного запитання, стисло запишіть Його та підготуйтесь до презентації своєї роботи класу.

Зверніть увагу на те, щоб у ваших виступах за можливості мали місце думки експертів, статистичні й наукові дані, Інші допоміжні матеріали (речові докази, газетні статті, думка інших учнів, громадян тощо).

ОБЕРИ ПОЗИЦІЮ.

Ця технологія корисна на початку роботи з дискусійними питаннями та проблемам и. її доцільно застосовувати на початку уроку для демонстрації розмаїття погляді" на проблему, шо вивчається, або після опанування учнями певної інформації з проблеми та усвідомлення ними протилежних позицій щодо її розв'язання.

Організація роботи:

1. Розмістіть на дошці правила та обговоріть їх.

2. Запропонуйте учням дискусійне питання і попросіть їх визначити власну позицію стосовно нього.

3. Розмістіть плакати в протилежних кінцях кімнати. На одному напишіть "За", на іншому "Проти". Можна також запропонувати три позиції; "За", "Проти", "Не знаю, немає конкретної позиції".

4. Назвіть тему і запропонуйте учням висловити свою думку стосовно неї; після оголошення теми підійти {"проголосувати ногами) до того плакату ("Так", "Ні", "Не знаю"), що відповідає їхній позиції.

5. Оголосіть учням, щоб вони підготувалися до обґрунтування своєї позиції, користуючись методом "Прес".

6. Зауважте, що літи повинні уважно вислухати позицію та аргументи всіх учасників дискусії.

7. Поясніть дітям, що якщо після обговорення дискусійного питання вони змінили точку зору, то можна перейти до іншого плакату І пояснити причину свого переходу, а також назвати найпереконливішу ідею чи аргумент протилежної сторони.

8. Під час перебігу дискусії уважно слухайте учнів, стежте за ходом дискусії, за настроєм, не давайте відхилятися від теми.

9. Намагайтеся не перетворювати обговорення на гарячу суперечку, але й не гасіть вияву емоцій. Ставте конкретні запитання, щоб активізувати обговорення, й абстрактні, щоб остудити запал.

10. Змінюйте формулювання обговорюваних проблем або вдавайтеся до іншого прийому пожвавлення думок, якщо дискусія вщухає.

1-1. Залиште час для підсумкової частини й запропонуйте учням самостійно підбити підсумки.

ДИСКУСІЯ "ТЕЛЕВІЗІЙНЕ ТОК-ШОУ".

Метою технології є набуття учнями навичок публічних виступів і дискутувань, обстоювання власної позиції, формування громадянської позиції. Ця технологія дає змогу:

а) залучити до участі всіх учнів класу;

б) контролювати перебіг дискусії;

в) оцінювати участь кожного учня. Учитель на цьому уроці є ведучим. Він має право ставити запитання або переривати того, хто виступає, через брак часу.

Організація роботи:

1. Оголосіть тему дискусії (бажано у формі дискусійного питання), повідомте правила проведення:

а) всі учасники говорять коротко й конкретно;

б) надавати слово може тільки ведучий;

в) ведучий може зупинити того, хто перевищив ліміт часу,

2. Запропонуйте учасникам коротку розповідь або відеофрагмент із досліджуваної проблеми.

3. Надайте слово "запрошеним", потім глядачам, які можуть виступити зі своєю дум кою або ставити запитання "запрошеним" упродовж хвилини.

4. Підбийте підсумки дискусії.

Література

1. Журавлев В.И. Педагогика в системе наук о человеке. М., 1990.

2. Готт В.С. и др. Категории современной науки. М., 1984.

3. Кедров Б.М. Классификация наук. Прогноз К. Маркса о науке будущего. М., 1985.

4. Педагогика. Педагогическая энциклопедия. М., 1966., т.3.