Смекни!
smekni.com

Формування екологічної культури молодших школярів у сучасній початковій школі (стр. 17 из 17)

2. Які тварини живуть у нашому лісі?

3. Чому вони оселилися в лісі?

4. Що ви знаєте про їхні повадки?

Підсумовуючи відповіді учнів, учитель зазначає, що тварини живуть у лісі, бо мають там корм; звертає увагу на способи пристосування тварин до життя в лісі (забарвлення, будова кінцівок тощо); підводить дітей до осмислення взаємозв’язків у природі.

– Про яких тварин лісу йдеться в народних загадках:

«Сам собі у пітьмі світить, якби з’їсти когось мітить». (Вовк). «Руда пташниця в курник прийшла, свій порядок навела: всіх курей порахувала і з собою їх забрала». (Лисиця).

– Чому ви так вважаєте?

Учні розповідають про вовка і лисицю за планом: до якої групи належить? (звір, птах, комаха); як виглядає зовні? (голова, тулуб, кінцівки, хвіст); де живе? (ліс, узлісся); чим живиться?

– Відгадайте загадку: «Біжить він по долині у сіренькій кожушині». (Заєць).

– Зайці мешкають на узліссі. Народне прислів’я говорить, що в зайця стільки стежок, як у клубку ниток.

Учні пригадують з допомогою вчителя народні прикмети, пов’язані з зайцем;

• У зайців шерсть посвітлішала – близько зима.

• Якщо в бурю, хуртовину зайці не виходять зі своїх схованок, то негода ще триватиме.

• Навесні зайці довго не линяють – холод ще затримається.

• Восени зайці з’являються в саду – чекай суворої зими.

• У зайців шерсть груба – зима тривала.

• Зайці підходять ближче до житла – буде мороз.

– Крім звірів, у лісах водяться й інші тварини, – продовжує вчитель, – а які – відгадайте: «Без рук, без ніг, а по землі ходить». (Вуж, гадюка).

Таким чином здійснюється перехід до розповіді про вужа і гадюку з використанням таблиць.

Учні разом з учителем пригадують народну казку, з якій мова йде про вужа, що приносить щастя в оселю. (Вуж і дитина).

– Самостійно прочитайте в підручнику матеріал Тварини лісу». Дайте відповіді на запитання, що записані на дошці:

1. Про яких тварин ми ще не згадували на уроці?

2. Які птахи живуть у лісі?

3. Чим вони живляться?

4. Зробіть висновок, чому вони можуть житті в лісі?

5. Мурашки – комахи. Доведіть це.

6. Як називають мурашок? Чому?


Додаток Б

Комплект ігор екологічного спрямування

Екогра «Телеграми». Суть її в тому, що діти будуть відправляти телеграми, адресовані будь-кому (другу, вчителю, матері, а також орлу, дереву, жабі, річці). Діти будуть одержувати такі ж телеграми-відповіді.

Екогра «Право на простір». Суть гри полягає в тому, що діти моделюють ситуації, котрі дають їм можливість відчути на собі те ж саме, що почувають звірі, закриті в клітці.

Екогра «Що буде, якщо...». Це гра про вчених, що вивчають, наприклад, вплив краплини води, розлитої, під час миття посуду, або вплив викинутої в лісі порожньої консервної банки чи пластикової пляшки.

Екогра «Створимо образ звіра (птаха)». Суть гри: відчути іншу істоту (звіра, птаха), спробувати поспілкуватися, уявити собі це спілкування зі своїми товаришами у грі. Бажано намалювати силует тварини і вписати туди її можливі почуття.

Екогра «Битва з чудовиськом».

Місце: клас, природа.

Матеріали: папір, ручка.

Мотивація. Страшні чудовиська водяться, як правило, у казках, де завжди з’являється сміливий Іван-царевич або прекрасний принц і перемагає чудовисько. Уявіть собі, що і в наш час існують чудовиська, а деякі з них і насправді страшними. Хочете стати Іваном-царевичем? Спробуйте! Тільки наші чудовиська будуть незвичайними, може, навіть на перший погляд зовсім не страшні. Чи, може, на ваш погляд, кислотні дощі, озонові діри, відходи – це не чудовиська? Хіба вони не мають до нас ніякого відношення? Помиляєтесь: мають. І боротьба з ними буде воістину важкою. Яка в нас буде зброя? Насамперед знання, відсутність страху, а також здібність діяти на свій погляд і розсуд.

Організація гри. Розділіть дітей на 2 команди. Кожна команда складає список із 3–4-х чудовиськ, якими і буде «атакувати» іншу команду. Потім список передається противнику, що ї він міг теоретично підготуватися. Після короткої підготовки можна починати «атаку» своїм чудовиськом і при цьому погратися в театр: «Я – чудовисько на прізвисько «Озонова діра». Через мене на Землю проникають прямі ультрафіолетові промені. Вони гублять усе живе». Інша команда повинна тут же зреагувати: «А ми не боїмось тебе. Ми знищимо тебе голодом. Перестанемо годувати тебе фреоном та іншими речовинами, що руйнують озон. А до тих пір, поки ти повністю не зникнеш, ми будемо обережні. У нас є окуляри з ультрафіолетовими фільтрами, і нам навіть не спаде на думку засмагати. Згинь, Озонова Дірко!»


Додаток В

Анкета для вчителів

1. У чому, на Вашу думку, полягає суть екологічного виховання?

_______________________________________________________________________________________________________________________________

2. До якої структури виховної роботи Ви б віднесли екологічне виховання?

морально-етичне виховання;

естетичне виховання;

національно-патріотичне виховання;

фізичне виховання;

трудове.

3. Які уроки Ви використовуєте для формування екологічної культури молодших школярів?

________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. Які форми роботи Ви використовуєте найчастіше для формування екологічної культури?

_______________________________________________________________________________________________________________________________ ___________

5. Як часто Ви використовуєте природоохоронну діяльність в позакласній виховній роботі?

1 раз на тиждень;

1-2 раз на місяць;

кілька разів на семестр;

кілька разів на рік;

ніколи.

Анкета для учнів

1. Чи чув ти про поняття «екологія»? ________

2. Чи говорить вчитель, що потрібно любити природу, її оберігати? ______________

3. Чому, на твою думку, слід оберігати природу?

_______________________________________________________________________________________________________________________________

4. Які уроки чи виховні заходи на екологічну тематику тобі запам’ятались (за всі роки навчання)?

_______________________________________________________________________________________________________________________________Щоб ти сам хотів зробити задля збереження природи?

_______________________________________________________________________________________________________________________________