Смекни!
smekni.com

Формування у молодших школярів самостійності в процесі роботи з дитячою книжкою (стр. 11 из 21)

Види перевірки домашніх завдань можуть бути різними, але обов'язково включати в себе елементи гри і спиратись на творчу активність учнів. Одним з поширених видів перевірки є система запитань, розрахованих на досягнення тієї чи іншої мети уроку. Обов'язковою умовою при цьому є те, що на поставлені запитання неможливо було б відповісти правильно при неуважному читанні твору. У запитаннях, поставлених вчителем, повинен зустрічатися проблемний елемент; розглядаючи творчість письменників рідного краю можливе використання таких запитань:

1. Порівняй стиль написання віршів Н.Забілої і М.Підгірянки. Чиї вірші вам більше запам'яталися? Чому?

2. Вірші яких поетів ви ще прочитали? До складу яких книжок вони увійшли? До яких з них ви зробили малюнок? (Малюнки переглядаються).

3. Який малюнок вам сподобався? Як ви вважаєте, він точно відтворює зміст вірша? Чим треба доповнити малюнок? Як ви думаєте, хто є улюбленим поетом "художника"? У якій книзі можна прочитати цей вірш?

4. Які слова вживає автор, щоб викликати в читача піднесений настрій (почуття жалю, скорботи, смутку, радості, переконаність, впевненість, хвилювання, роздуми...)?

5. Вірші якого автора вам трапились вперше? Чи довідались ви щось про цього автора? Розкажіть.

Іноді на уроках позакласного читання вчитель пропонує учням самостійно продумати запитання для своїх товаришів. У цьому випадку враховується і запитання, і відповідь на нього. Цей прийом допомагає вчителю визначити уважність учнів при читанні твору, розуміння прочитаного і ступінь зацікавленості з боку школяра. Широко розповсюдженим видом перевірки домашнього завдання є різноманітні літературні ігри. Літературні ігри за своєю суттю не повинні копіювати зміст уроку, і за структурою нагадувати опитування учнів. Вони закріплюють прочитаний матеріал, розширюють інтереси школярів, творчі здібності. До таких літературних ігор можна віднести:

"Літературний двобій". Умови гри: перший учень задає запитання по матеріалу домашнього читання, другий швидко відповідає на нього і так само швидко задає питання іншому учневі. Гра проходить у швидкому темпі, до чого зобов'язує сама назва гри.

"Вгадай звідки?" – передбачає перевірку домашнього читання і одночасного тренування читацької пам'яті. Умови гри: вчитель (або учень) читає уривок з тексту, потрібно вгадати з якого твору цей уривок і хто його автор. Іноді замість читання уривка твору можна використовувати художні образи, при цьому зміст гри не зміниться, проте набуде дещо іншого характеру і називатиметься "Вгадай героя!".

"Письменник чи не письменник?" Умови гри: вчитель (або учень) називає прізвище, а відповідаючий, якщо він вважає, що це письменник, називає його твір. Ця гра розрахована не стільки на перевірку домашнього завдання, скільки на перевірку раніше вивченого матеріалу і розширення літературних уявлень школяра.

"Хто останній?" Передбачає називати твори автора. Хто з учнів. останнім назве твір цього автора, вважатиметься переможцем.

Гра "Хто ти?" носить навчаючий характер. Умови гри: один учень виходить за двері класу, інші придумують, ким з літературних героїв твору він буде. Герою твору придумують запитання, три, найбільш влучні, вчитель просить запам'ятати, щоб потім запитувати. Зайшовши, учень уважно слухає запитання, вгадує ім'я героя, назву твору і відповідає на прочитане.

"Слухай краще": один учень виходить, іншим учням дається рядок з вірша. Зайшовши, учень слухає зачитані рядки і відгадує, якого літературного героя вони описують.

Крім цього, до перевірки домашнього завдання можуть належати: шаради, конкурси читачів, ведення читацького щоденника, вирізки з періодичних видань, анкети про літературних героїв. Слід пам'ятати, що всі види перевірки, надзвичайно багатогранні. Якщо вчитель взяв за основу вище вказані літературні ігри, то повинна бути чітко сформована система їх використання і можливість поєднувати будь-які варіанти на свій погляд.

Знайомство вчителя з особистим читацьким досвідом учнів, обов'язкова умова успішної організації процесу позакласного читання. Це засіб правильного керівництва читанням, тому що, не знаючи інтересів учнів, вчителю важко використовувати виховний вплив книжок. Читацькі інтереси, як правило, вчитель вивчає, прислухаючись до усних висловлювань учнів, аналізуючи письмові відповіді, ознайомлюючись з бібліотечними формулярами, задаючи питання типу:

- З ким із героїв прочитаних книг ти б хотів потоваришувати?

- Про що б ти хотів прочитати? Чим ширші і різнопланові інтереси школярів, тим цікавіше і ефективніше проходитимуть уроки позакласного читання; усвідомлене бажання читати - основа успіхів цих уроків. Завдання вчителя не дати згаснути інтересу до читання і постійно створювати умови для полегшення учням шляху становлення їх як читачів. Для підтримання розвитку індивідуальних інтересів учнів, необхідно застосовувати продуману організацію форм змісту уроків, що дасть вчителю можливість полегшити розуміння внутрішнього світу кожного з членів класу. Саме тому, до уроків позакласного читання існують домашні завдання типу: вивчи напам'ять вірш, який тобі подобається більше за інші; у віршах Олени Пчілки знайди рядки, які можуть бути заголовком всієї творчості письменниці і т.д. Цій ж меті відповідають запитання: Які рядки у розповіді тобі особливо сподобалися? За кого ти хвилювався? Що тобі здалось веселим? Сумним?... Важливо, щоб до кінця уроку не залишилось жодного учня, який би промовчав усі сорок п'ять хвилин.

Проте, слід пам'ятати, що інтерес має свої вікові особливості і те, що хвилює першокласника, байдуже учневі четвертого класу; що у кожному класі є пасив і актив. Коли з останнім працювати легко, знання, уміння і навички вони засвоюють невимушено і надовго, то у пасиву інтерес на рівні початкового і бажання проявити себе не виникає. Як правило, таким учням не хочеться читати книги не тому, що їм не цікаво, а тому, що потрібно примусити себе, переступити розумові лінощі. Такі діти читають те, що рекомендує вчитель, не проявляючи при цьому поглибленої цікавості до прочитаного. У такій групі читацькі інтереси поки що не усвідомлюються.

Таким чином, можна з упевненістю сказати, що єдиної складеної системи застосування самостійної роботи у процесі позакласного читання не існує. Та й цього не може бути. Кожен клас повинен йти за окремо розробленою системою вчителем, де враховуються розумові, психологічні, вікові особливості учнів; де пам'ять, мислення, спостереження, розвиток зв'язного мовлення кожного учня відкриваються перед учителем з справжнього, боку; де програма навчально-виховного процесу буде розрахована на менший обсяг вивчення художніх творів, проте зможе донести раціональне зерно, приховане в них. Самостійна робота – це комплекс завдань, де надати перевагу якомусь з вище описаних видів робіт, означатиме однобокість розвитку світогляду молодшого школяра, що проявиться у старших класах середньої школи.


Розділ II. ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ САМОСТІЙНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ЯК НЕОБХІДНОГО ЕЛЕМЕНТУ САМООСВІТИ

2.1 Зміст і організація експериментального дослідження

Світ, що оточує молодшого школяра, різнобарвний і привабливий, насичений безліччю фактів, подій та явищ. Зорієнтуватися у ньому, знайти відповіді на свої запитання на шляху пізнання істини допоможе художня література. Нерідко відповіді знайти важко, але шукати змушують особисті потреби і вимоги, поставлені школою і навчально-виховною програмою.

Позакласне читання, де самостійна робота займає одне з провідних місць, із перших уроків допомагає школяреві знаходити відповіді на поставлені запитання, вводить його у великий світ літератури, знайомить із доступним колом дитячих книг, вчить вільно орієнтуватися у ньому і, об'єднуючи окремі сторони читацької діяльності у єдиний комплекс культури читання, формує у кожної дитини індивідуальний досвід самостійного читацького кола. Вибирати, знаходити, читати книги дитина буде вміти лише тоді, коли відчує потребу у глибших знаннях, коли з'явиться інтерес до них, а цікавість, за твердженням психологів, виникає тоді, коли потреба зустрічається із предметом. Цей процес взаємопов'язаний, тому повинен створюватися комплекс засобів, за яких учень знаходитиме свою стежину, якою він прийде у світ книжки; зрозуміє мету, яку ставить перед ним читання і зможе вільно, невимушено орієнтуватися у ньому.

Наше дослідження було спрямоване на перевірку широти, глибини, впорядкованості читацького кругозору дітей, на з'ясування систематичності і усвідомленості вибору книжок для читання, тобто з'ясування ставлення дітей до книжок та правильності, швидкості, здатності до переносу знань, умінь і навичок, якими учні оволоділи на попередніх уроках позакласного читання, у процесі уроків класного читання та інших уроках.

На першому етапі 2007-2008 рр. вивчалась теоретична основа проведення запланованого дослідженняв 4класах початкової школи, опрацьовувалась навчальна, методична література і періодична преса; вивчався передовий досвід вчителів початкових класів, проводились консультації і бесіди з методистами кафедри рідної мови; була визначена мета нашого дослідження, формулювалась проблема; розроблялась організаційна сторона застосування молодшими школярами самостійної роботи у процесі позакласного читання, підготовлювався практичний матеріал (завдання для самостійної роботи), який включався б навчальну програму позакласного читання, визначалась база для експериментального дослідження.