Смекни!
smekni.com

Формування у старшокласників естетичного ставлення до мистецтва в процесі вивчення художньої культури (стр. 6 из 7)

Проведене дослідження засвідчило позитивні кількісні та якісні зміни у рівнях сформованості естетичного ставлення старшокласників до мистецтва у процесі вивчення художньої культури: в експериментальних групах кількість учнів, віднесених до високого та середнього рівнів, збільшилася відповідно на 31,8 % і 3,3 %, а віднесених до низького рівня, знизився на 35%.; у них сформовано здатність до естетичного сприймання художніх творів, стійкий інтерес до мистецтва і потреба у розширенні знань про жанри, стилі та напрями мистецтва, вони застосовують набутий художньо-естетичний досвід у процесі міжособистісного спілкування, виявляють активну участь у художньо-естетичній діяльності.

6. Результати проведеного дослідження дали змогу сформулювати методичні рекомендації для вчителів художньої культури щодо формування у старшокласників естетичного ставлення до мистецтва, підготувати й упровадити в шкільну практику навчальний посібник з розробкою завдань до програми з української художньої культури.

Проведене дослідження не вичерпує всіх аспектів проблеми формування у старшокласників естетичного ставлення до мистецтва. Більш глибокого вивчення потребують питання взаємозв’язків педагогічних колективів школи та позашкільних закладів у роботі з формування естетичного ставлення старшокласників до мистецтва, зокрема й на основі взаємодії мистецтв й інтеграції художніх знань; формування естетичного ставлення до мистецтва у процесі вивчення художньої культури в учнів підліткового віку.


СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Аристова Л. Українська художня культура: Навч. посібник для учнів 10 класу загальноосвітніх навчальних закладів. – Миколаїв: МОІППО, 2007. – 92 с.

2. Аристова Л.С. Створення відеобанку для навчальних занять з мистецтва – нагальна потреба часу // Вересень. – 1999. – № 2. – С. 34–35.

3. Аристова Л.С. Дорога до Ольвії (Урок з української художньої культури у 8 класі) // Мистецтво та освіта. – 2000. – № 2 (16). – С. 23–28.

4. Аристова Л. До 150-річчя від дня народження Миколи Аркаса (розробка уроку з художньої культури) // Мистецтво та освіта. – 2002. – № 3 (25). – С. 41–47.

5. Аристова Л.С. Прищеплення інтересу до вивчення художньої культури України // Вересень. – 2002. – № 2-3 (20-21). – С. 105–110.

6. Аристова Л.С. До першоджерел народної пісні (Краєзнавство як базовий компонент художньої освіти школярів) // Збірник статей за матеріалами Миколаївської обласної краєзнавчої конференції 2002 року. Історія. Етнографія. Культура. Нові дослідження. – Миколаїв: Атол, 2002. – С. 188–189.

7. Аристова Л.С. Проблематика та результати створення освітньо-інформаційного середовища щодо впровадження інтегрованого курсу „Художня культура” // Матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції (м. Миколаїв 22-24 квітня 2004 року) „Стратегія управління закладами освіти в умовах формування інформаційного суспільства”. – Київ–Миколаїв, 2004. – С. 143–145.

8. Аристова Л.С. Інтерактивні технології у викладанні художньої культури // Вересень. – 2004. – № 1-2 (27-28). – С. 175–184.

9. Аристова Л.С. Специфіка впровадження інтегрованого курсу „Художня культура”// Вересень. – 2004, спецвипуск квітень. – С. 154–158.

10. Аристова Л.С. Хоровий концерт та його творці (урок художньої культури у 8 класі) // Мистецтво та освіта. – 2004. – № 3 (33). – С. 53–57.

11. Аристова Л.С. Хоровий концерт та його творці (урок художньої культури у 8 класі) // Мистецтво та освіта. – 2004. – № 4 (34). – С. 43–46.

12. Аристова Л.С. Естетичне виховання в системі ціннісних орієнтацій шкільної молоді в сучасних умова //Науковий вісник Гілея. – 2005. – № 2 (травень-червень). – С. 42–51.

13. Аристова Л.С. Про хід експериментальної апробації навчальних посібників „Художня культура світу” (автори Н.Є.Миропольська, Е.В.Бєлкіна, Л.М.Масол та ін.) // Вересень. – 2006. – № 1-2 (34-35). – С. 15–19.

14. Аристова Л.С. Використання проектної технології в процесі викладання художньої культури //Науковий вісник Миколаївського державного університету. – Вип. 12. Педагогічні науки: Зб. наукових праць /За ред. В.Д.Будака, О.М.Пєхоти. – Т. 4. – Миколаїв: МДУ, 2006. – С. 6–13.

15. Аристова Л.С. Естетичне ставлення до мистецтва: теоретичні підходи // Мистецтво та освіта. – 2007. – № 3 (45). – С. 18–22.

16. Аристова Л.С. Проективні художньо-педагогічні технології на уроках художньої культури //Вересень – 2007. – № 3–4 (40–41). – С. 81–86.

17. Аристова Л.С. Стан сформованості естетичного ставлення старшокласників до мистецтва // Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді: Зб. наук. пр. – Вип. 10, Т.1. – Кам’янець-Подільський – К.: Інститут проблем виховання АПН України, 2007. – С. 438–444.

18. Аристова Л.С. Художні напрями та стилі. Імпресіонізм (урок художньої культури) // Мистецтво та освіта. – 2008. – № 1 (47). – С. 50–55 (Переможець заочного Всеукраїнського конкурсу „Серце віддаю дітям” в номінації „Художня культура”).


АНОТАЦІЯ

Аристова Л.С. Формування у старшокласників естетичного ставлення до мистецтва в процесі вивчення художньої культури. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.07 – теорія і методика виховання. – Інститут проблем виховання АПН України, Київ, 2008.

Дисертацію присвячено проблемі формування у старшокласників естетичного ставлення до мистецтва в процесі вивчення художньої культури. Проаналізовано стан дослідження проблеми формування у старшокласників естетичного ставлення до мистецтва у психолого-педагогічній літературі. На основі узагальнення наукових досліджень визначено критерії, показники, виявлено рівні сформованості у старшокласників естетичного ставлення до мистецтва. Розроблено, науково обґрунтовано й експериментально перевірено педагогічну систему формування у старшокласників естетичного ставлення до мистецтва в процесі вивчення художньої культури.

Доведено, що ефективність процесу формування у старшокласників естетичного ставлення до мистецтва забезпечуватиметься цілісністю формування всіх компонентів естетичного ставлення на засадах особистісно-орієнтованого підходу; впровадження в навчально-виховний процес діалогічних, кооперованих, проективних, комп’ютерних, ігрових технологій; здійсненні роботи з формування у старшокласників естетичного ставлення до мистецтва комплексно в тісному взаємозв’язку уроків художньої культури, позакласної художньо-виховної роботи та естетизації предметного середовища навчального закладу.

Ключові слова: естетичне ставлення, урок художньої культури, педагогічна система, інтерактивні педагогічні технології, позакласна художньо-виховна робота, естетизація предметного середовища.


АННОТАЦИЯ

Аристова Л.С. Формирование у старшеклассников эстетического отношения к искусству в процессе изучения художественной культуры. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.07 – теория и методика воспитания. – Институт проблем воспитания АПН Украины, Киев, 2008.

Диссертация посвящена вопросам формирования у старшеклассников эстетического отношения к искусству. В диссертации представлено научно обоснованную и экспериментально проверенную педагогическую систему формирования у старшеклассников эстетического отношения к искусству в процессе изучения художественной культуры.

Диссертация состоит из вступления, двух разделов и выводов. В первом разделе – „Философские и психолого-педагогические основы формирования у старшеклассников эстетического отношения к искусству в процессе изучения художественной культуры” – проанализированы научные источники по проблеме исследования, определены теоретические основы экспериментально-исследовательской работы.

Понятие „эстетическое отношение к искусству” трактуется как эмоционально-чувственное отношение человека к художественным ценностям, результат взаимодействия личности с искусством, в процессе которого она не только познает и оценивает художественные образцы, но и активизирует собственные творческие возможности в определенной художественной деятельности.

В диссертации определены критерии и показатели сформированности у старшеклассников эстетического отношения к искусству: эмоционально- мотивационный (эстетическое восприятие произведений искусства, эмпатия, интерес к произведениям искусства, потребность в общении с произведениями искусства); познавательно-оценочный (знания про жанры, стили, направления искусства и их представителей; суждения об искусстве; эстетическая оценка; развитие ассоциативно-образного мышления; рефлексия и саморефлексия); деятельно-творческий (участие в художественно-эстетической деятельности, интерпретация произведений искусства, применение культурологических, искусствоведческих и эстетических знаний в процессе межличностного общения; способность к художественно-эстетическому саморазвитию). Согласно этим критериям в процессе констатирующего эксперимента выявлены уровни сформированности у старшеклассников эстетического отношения к искусству (высокий, средний, низкий).

Во втором разделе – “Педагогическая система формирования у старшеклассников эстетического отношения к искусству в процессе изучения художественной культуры” – разработано и теоретически обосновано педагогическую систему формирования у старшеклассников эстетического отношения к искусству, внедрение которой в учебно-воспитательный процесс способствует эффективному решению задач исследования, описано ход формирующего эксперимента, проанализировано и обобщено результаты проведенного исследования.