Смекни!
smekni.com

Дидактичний проект підготовки робітника за фахом "Слюсар по контрольно-вимірювальним приладам і автоматиці" (стр. 2 из 8)

Основні особливості процесу виробничого навчання слюсаря по контрольно-вимірювальним приладам і автоматиці полягають в повній можливості організації професійного навчання при виконанні типових виробничих робіт.

1.2 Проектування кваліфікаційної характеристики

1.2.1 Професійне призначення і умови використання робочого за фахом: «Слюсар по контрольно-вимірювальним приладам і автоматиці»

Слюсар по контрольно-вимірювальнім приладам і автоматиці завдяки своїй кваліфікації може займатися наступними видами діяльності:

1. технологічною в рамках вузла:

експлуатацією;

обслуговуванням;

поточним ремонтом;

контролем параметрів;

2. організаційної в рамках бригади:

організація робочого місця і праці робочих;

проведення інструктажу, перевірка ТБ, ПБ, ВІД, ПТЕ, ПУЕ і допуск робочих до виконання робіт.

Виконуючи дані види діяльності, даний фахівець може працювати на таких підприємствах: електричні станції, на заводах у контрольному - вимірювальних цехах. Уточнення професійного призначення і умов використання фахівця приведені в таблиці 1.3.

Таблиця 1.3. Професійне призначення і умови використання фахівця

Здійснювані трудові процеси Місце використання
Організаційний(організація робочих місць, організація планування праці і контролю якості продукції) - часниє фірми по зборке КИ приладів і А - підприємство - виробник КИ приладів і А - електричний цех промислових підприємств - цех по ремонту КИ приладів і А - теплові електростанції
Технологічний - збірка КІП і А - регулювання КІП і А - наладка КІП і А

1.2.2 Побудова функціональної структури діяльності робочого за фахом: «Слюсар по контрольно-вимірювальним приладам і автоматиці»

У даному розділі розглядається функціональна структура діяльності фахівця за фахом: «Слюсар по контрольно-вимірювальнім приладам і автоматиці». Тут розкривається суть системного підходу до організації професійної діяльності фахівця.

Мета є системоутворюючим чинником діяльності і може бути виражена у формі її результату і продукту.

Суб'єкт діяльності - група (індивід), яка цілеспрямовано діє для задоволення своїх потреб.

Предмет діяльності - це те, що має суб'єкт на початку діяльності, те, що зрештою перетвориться в продукт.

Продукт діяльності - матеріальне уявлення того, що виходить при здійсненні діяльності.

Процес діяльності - це сукупність цілеспрямованих дій із застосування предмету діяльності відповідно до заданої мети.

Результат діяльності - психологічний приріст досвіду особи, який він придбає досягши мети.

Засіб - це або досвід суб'єкта, який може бути виражений через сукупність професійно-методичних завдань, або всі допоміжні об'єкти, за допомогою яких здійснюється діяльність.

Відповідність функціональної структури діяльності фахівця і кваліфікаційних вимог до нього приводиться нижче в таблиці 1.3.


Таблиця 1.4. Функціональна структура діяльності фахівця і вимоги, що пред'являються до нього.

Найменування функцій Предмет діяльності Матеріальні засоби діяльності Процедури діяльності Продукт діяльності Вимоги до фахівця
знання уміння
Монтажна (Підготовчий) Лекальна лінійка, штангельциркуль, свердлільний верстат, КІП, паяльник, круглогубци Настройка свердлувального верстата, підготовка вимірювального і робочого інструменту КІП, підготовлене робоче місце Правила ТБ і ВІД, инструменти при монтажі і способи їх використання як подготовити площу до роботи, доставити оснастку устаткування осмотріти і перевірити цілісність устаткування. використання раціональних способів організації труда і робочего місця, обережне поводження з інструментами і устаткуванням, оглядати і перевіряти цілісність устаткування користуватися свердлільним верстатом
Найменування функцій Предмет діяльності Матеріальні засоби діяльності Процедури діяльності Продукт діяльності Вимоги до фахівця
знання уміння
Монтажний Несправні КІП Лекальна лінійка, штангельциркуль, свердлільний верстат, контрольний - вимірювальні прилади, паяльник, круглогубци Ремонт або перевірка КІП візуальний огляд, визначення поломки, послідовність ремонтних робіт Справні КІП Пристрій і принцип дії КІП, правильність підключення контактів, з'єднання обмоток, правила ТБ Ремонтувати КІП
Контрольний Справні КІП Амперметр, вольтметр, ватметр і ін. Визначення класу точності, правильності свідчення струму, напруги, опору і.т.д. Перевірені випробувані КІП Знати призначення і пристрій КІП Перевіряти прилади за допомогою інших вимірювальних приладів, уміти користуватися КІП

1.2.3 Визначення кваліфікаційних вимог і умов атестації робочого за фахом: «Слюсар по контрольно-вимірювальним приладам і автоматиці»

Термін навчання - 3,5 року

Рівень кваліфікації - 3 розряд

Конкретні розряди привласнюються таким, що вчиться по закінченню училища залежно від результатів кваліфікаційних іспитів і виробничих показників, досягнутих ними під час виробничої практики на підприємстві, з урахуванням успішності після того, що профілює предметам.

Іспити проводяться по спец. технології, матеріалознавству, електротехніці з основами промислової електроніки, суспільствознавству.

По предметам, які не виносяться на іспити, а також по спецтехнології в тих випадках, якщо учбовим планом іспити не передбачені, проводяться заліки.

Крім заліків і іспитів викладачі повинні систематично контролювати знання учнів шляхом усного опиту або проведення письмових контрольних робіт.

Учні освоюють наступні цикли учбових дисциплін: загальноосвітні, політехнічні, спеціальні.

До загальноосвітнього циклу відносяться наступні дисципліни: українська мова і література, історія, соціологія, етика і психологія сімейного життя, іноземна мова, математика, основи інформатики обчислювальної техніки, географія, біологія, фізика, основи має рацію, хімія, фізичне виховання, початкова військова підготовка, основи економі-чеських знань.

До політехнічного циклу відносяться дисципліни: електротехніка, технічне креслення, електроматеріалознавство автоматизація виробництва на основі ПК.

До спеціального циклу відносяться дисципліни: спеціальна технологія, виробниче навчання.

У кінці навчання учень проходить технологічну і переддипломну практики. Як правило, ці практики проходять одна за одною. Цілями цих практик є закріплення придбаних знань, умінь і навиків; отримання практичного досвіду виконання виробничих операцій за фахом: «Слюсар по контрольно-вимірювальним приладам і автоматиці». На переддипломній практиці учень збирає інформацію і розробляє спецпитання за дипломним проектом, після чого учень виходить на захист дипломного проекту, чим і закінчується його навчання.

В кінці навчання учень проходить технологічну і переддипломну практики. Як правило, ці практики проходять одна за одною. Цілями цих практик є закріплення придбаних знань, умінь і навиків; отримання практичного досвіду виконання виробничих операцій за фахом: «Слюсар по контрольно-вимірювальним приладам і автоматиці»На переддипломній практиці учень збирає інформацію і розробляє спецпитання за дипломним проектом, після чого учень виходить на захист дипломного проекту, чим і закінчується його навчання.

Рівень і якість підготовки фахівця оцінює атестаційна комісія, в її склад входять:

- викладач спецтехнології;

- майстер ПО;

- заступник директора по учбовій роботі;

- заступник директора по виховній роботі;

- представник від підприємства (гл. енергетик);

- директор ПТУ.


1.3 Розробка змісту професійної підготовки фахівця

1.3.1 Постановка тактичних цілей навчання

На рівні етапної появи цілі глобальна мета диференціюється в основні цілі по етапах підготовки. У разі професійної освіти до етапів підготовки відносяться різні цикли дисциплін: гуманітарні, соціально-економічні, професійно-орієнтовані і так далі. У разі діяльності інженера-педагога сюди можна віднести цілі на етапах загально технічної і професійної підготовки, які є тактичними цілями і полягають в освоєнні загально технічних і професійних дисциплін.