Смекни!
smekni.com

Дидактичний проект підготовки робітника за фахом "Слюсар по контрольно-вимірювальним приладам і автоматиці" (стр. 6 из 8)

Давайте представимо таку ситуацію! Якби не було контрольно-вимірювальних приладів, як би ми жили? Хто мені скаже?...Навіть вдома, коли Ви робите ремонт, Ви не можете обійтися без них: Наприклад у Вас перегоріла проводка, як Ви зможете знайти місце пошкодження без контрольного - вимірювальних приладів?

На кожному підприємстві або на заводі існують контрольно-вимірювальні цеха, де перевіряють якість виготовленої продукції! Якби їх не було, було би багато браку!

Отже, давайте приступимо до вивчення нової теми: «Контрольно-вимірювальні прилади».

2.4 Проектування технологій формування орієнтованої основи діяльності

Проектування технологій формування орієнтованої основи діяльності (ООД) включає вибір типу навчання, його структурних елементів, а також методів і прийомів їхньої реалізації.

Відомо три типи навчання:

· неповна ООД (перший тип),

· повна ООД у конкретному вигляді (другий тип),

· повна ООД у загальному виді (третій тип).

Елементами ООД є:

1. Образ кінцевого продукту або представлення про кінцевий результат (у теоретичному навчанні - це відповіді до завдань і задач, опис результатів, схеми, графіки, а в практичному - деякі зразки, макети, моделі);

2. Об'єкт перетворення або матеріал для діяльності (у теоретичному навчанні-це умови задач, завдань, питання, сформульована проблема, а в практичному-заготівлі, матеріали, площадки для монтажу, пристрою, який варто відремонтувати і т.д.);

3. Засоби діяльності (інструменти, інструкції і креслення, карти, таблиці, алгоритми і формули розрахунку, обґрунтування, теорії, висновки);

4. Технологія діяльності або представлення про способи її здійснення (склад прийомів, послідовність їхнього виконання, представлена у формі карт, таблиць, навчальних елементів, методики вибору, порядку рішення, вказівок і інструкцій).

Неповна ООД характеризується тим, що викладач, представляючи навчальний матеріал, показує вихідні дані, зразок кінцевого продукту, але не пояснює виконавчу частину дії. Навчання здійснюється методом «проб і помилок», досить повільно.

Повна ООД у конкретному виді характеризується наявністю всіх умов, необхідних для правильного здійснення діяльності, що подаються у виді готового алгоритму діяльності в приватній формі, стосовно деякої задачі.

Повна ООД у загальному виді буде тоді, коли викладачем не даються готові орієнтири, а пояснюються лише принципи їхнього формування. Цей тип навчання має повний склад, орієнтири представлені в загальному виді, характерному для цілого класу явищ. У кожному конкретному випадку ООД при III типі навчання складається суб'єктом (тим, кого навчають,) самостійно за допомогою загального методу, що йому дається. У цьому випадку діям властива чіткість, швидкість, безпомилковість, стійкість, ширина переносу.

Варто сказати, що вибір першого типу навчання, як правило, здійснюється в тому випадку, коли мається резерв навчального часу, матеріал або може бути засвоєний самостійно, або не має професійної значимості (тобто не передбачене відпрацьовування конкретних навичок).

Другий тип навчання досить розповсюджений у системі ПТО. У результаті його використання учні подібно «зайцеві на барабані» здатні виконувати приватні дії. Вибір цього типу навчання доцільний у тому випадку, коли в рамках деякої теми вивчається незалежна від тих або інших ситуацій діяльність, або конкретні марки устаткування.

Третій тип навчання використовується переважно у вищих навчальних закладах, коли видаються загальні алгоритми, характеристики, які учні самостійно переломлюються під змінюючи одна одну ситуації.

Виходячи з аналізу групи треба вибрати другий тип навчання.

Вибір способів формування ООД наведений у таблиці 2.4.

Найменування теми Цілі навчання № рівня Методи викладу Наочні посібники
1 2 3 4 5
Загальні відомості про контрольно- вимірювальні прилади Знати визначення КВП, давать характеристику параметрів КВП. Давати визначення точністі вимірювання. Знати класи точності КВП. Знати складові частини КВП. 2 Розповідь, пояснення, демонстрація. Підручники з метрології, плакати.
Електродинамічні, електростатичні, термоелектричні прилади Давати визначення електродинамічни,електростатичним, термоелектричним приладам, знати іх класи точності, знати призначення приладів. 2 Розповідь, пояснення, ілюстрації Підручники з метрології, плакат «Конструктивні елементи електродинамічних, електростатичних, термоелектричних приладів»
Електромагнітні, магнітоелектричні, комбіновані прилади Давати визначення електромагнітним, магнітоелектрични, комбінованим приладам, знати іх класи точності, знати призначення приладів. 2 Розповідь, пояснення, ілюстрації Підручники з метрології, плакат «Конструктивні елементи електромагнітних, магнітоелектричних, комбінованих приладів»
Амперметр, ватметр, вольтметр Давати визначення амперметра, ватметра, вольтметра, знати іх класи точності, знати призначення цих приладів. 2 Розповідь, пояснення, ілюстрації Підручники з метрології, плакат «Конструктивні елементи амперметра, ватметра, вольтметра»
Частотометр, осцилограф, омметр Давати визначення частотометра, осцилографа, омметра,знати іх класи точності, знати призначення цих приладів. 2 Розповідь, пояснення, ілюстрації Підручники з метрології, плакат «Конструктивні елементи частотометра, осцилографа, омметра»

2.5 Проектування технологій формування ВД

Головна закономірність процесу засвоєння дійсності в тім, що пізнавальна діяльність і введенні в неї знання здобувають розумову форму, стають узагальненими не відразу, а по черзі, пройшовши через ряд етапів. Якщо викладач будує процес навчання з урахуванням їх послідовності, він істотно підвищує можливість досягнення мети всіма учнями якості дії, що слід сформувати, заздалегідь проектуються і закладаються в оперативну мету навчання: не тільки відомо які дії формувати, але і з якими загальнозначущими якостями. Ці якості докладно описані в характеристиці мети її еталонах, що включають зовнішні умови, результат і критерії оцінки дій, які слід сформувати.

При цьому, поряд з конкретними якостями описуваних дій у меті навчання, існують загальновизнані якості, що повинні бути задані будь-яким діям, якщо ми хочемо навчити людину реальній діяльності. До яких загальновизнаним якостям відносяться: розумність, усвідомленість, узагальненість, критичність, освоєння і надійність дії. Забезпечення перерахованих якостей сформованої дії перешкоджає виникненню спокуси бездумного копіювання заданого або показаного зразка, огороджує від небезпеки сповзання до механічного натаскування на будь-яких шаблонах, формує гнучкого, здатного пристосовуватися до будь-яких умов, фахівця.

У теоретичному навчанні, як і в практичному, формування діяльності здійснюється поетапно. При цьому кожний з даних етапів має свою мету, для реалізації якої існують визначені способи навчання. В таблиці приведена загальна характеристика способів навчання, що представлені через методи навчання й опис діяльності викладача стосовно до кожного з етапів формування діяльності.

Одним з головних способів виконання дій у рамках теоретичного навчання є рішення задач. На кожнім з етапів засвоєння задачі виконують різноманітні функції. Наприклад, на етапі виконання матеріалізованих дій, задачі служать для цілей створення початкової мотивації діяльності; на етапі ознайомлення з ООД вони сприяють активному розкриттю цієї діяльності, на етапі виконання діяльності вони формують необхідні характеристики дії (міцність, гнучкість, точність, узагальненість і т. ін.)

До всіх задач і завдань пред'являється ряд вимог. Перше з них - це розрахунок тільки на нову діяльність, оскільки всі інші дії були засвоєні раніше. Друге - це відповідність задач етапові засвоєння, тобто в умові задач повинні знайти відображення мета і її характеристики.

Рішення задач має важливе значення при вивченні технічних дисциплін:

• задачі дозволяють конкретизувати знання учнів, допомагають побачити застосування загальних законів і закономірностей на практиці;

• рішення задач сприяє більш глибокому і міцному освоєнню законів, закономірностей, розвиває логічне мислення, виробляє навички самостійної роботи, підвищує інтерес до предмета;

• при рішенні задач здобувається ряд додаткових навичок (запис умови, ходу рішення, аналіз фізичного змісту, використання довідкової літератури, застосування систем одиниць СВ і т. ін.);

• задачі є самою доцільною формою побудови навчального матеріалу.

Вибір технологій формування ВД вказані у таблиці 2.5.

Таблиця 2.5.- Вибір технологій формування ВД.

Найм. розділу Цілі навчання Рівень Вибраний спосіб закріплення знань, умінь
Метод Форма Засоби
1 2 3 4 5 6
Загальні відомості про контрольно- вимірювальні прилади Закріпити знання. Давати визначення КВП, характеризувати параметри КВП. Знання про класи точності вимірювання. Знання про складові частини КВП 2 2, 3 Рішення задач Індивідуальна Умови задачі в додатку А
Електродинамічні, електростатичні, термоелектричні прилади Закріпити Давати визначення електродинамічним, електростатичним, термоелектричним приладам, знання іх класів точності, знання про місце їх використання. 2, 3 Рішення задач Індивідуальна Умови задачі в додатку Б
Електромагнітні, магнітоелектричні, комбіновані прилади Закріпити Давати визначення електромагнітним, магнітоелектричним, комбінованим приладам, зння іх класів точності, знання про місце їх використання. 2, 3 Рішення задач Індивідуальна Умови задачі в додатку В
Амперметр, ватметр, вольтметр Закріпити Давати визначення амперметру, ватметру, вольтметру, знання іх класів точності, знання про місце їх використання. 2, 3 Рішення задач Індивідуальна Умови задачі в додатку Г
Частотометр, осцилограф, омметр Закріпити Давати визначення частотометру, осцилографу, омметру, знання іх класів точності, знання про місце їх використання. 2, 3 Рішення задач Індивідуальна Умови задачі в додатку Д

2.6 Проектування технологій формування КД