Смекни!
smekni.com

Оптимізація міжпредметних зв'язків, як умова підвищення ефективності процесу загальнотехнічної підготовки (стр. 4 из 4)

Таблиця користування основним креслярським інструментом.

Інструмент

Знання

Навики

Помилки

1. Олівець Правила загострювання під конус, лопаточкою. Типи ліній. Прийоми проведення ліній під лінійку (олівець необхідно тримати під одним кутом) Правильне загострювання. Проведення різними за твердістю олівцями різних ліній. Проведення ліній олівцем під лінійку. Неправильне загострювання. Незнання відповідності товщини лінії твердості олівця. Проведення кривої лінії.
2. Лінійка Способи перевірки лінійки на прямолінійність. Перпендикулярність та паралельність ліній. Перевірка лінійки на прямолінійність. Побудова з допомогою лінійки і кутника паралельних та перпендикулярних ліній. Користування кривою лінійкою. Непаралельність та не перпендикулярність ліній.
3. Кутник Величина кутів та їх вимірювання. Побудова кутів різної величини за допомогою набору кутників. Неправильність побудови кутів.
4. Циркуль Типи ліній. Проведення циркулем ліній різної товщини. Поділ кола на рівну кількість частин за допомогою циркуля. Невміння провести циркулем лінії різної товщини. Поділ кола на рівну кількість частин з використанням лінійки замість циркуля.
5. Вимірювач Вимірювання та відкладання відрізків.
6. Лекало Проведення кривих ліній. Не плавність переходу між кривими лініями.

Як видно з таблиці, викладачам математики і креслення необхідно акцентувати увагу учнів в першу чергу на правильному виконанні прийомів роботи креслярським інструментом, на ліквідації графічних помилок.

Крім виявлення і добору взаємозалежного навчального матеріалу немале значення має реалізація між предметних зв'язків у навчальному процесі. Один із способів реалізації - використання викладачами деяких цілеспрямованих методичних прийомів, таких, як аналіз, синтез, конкретизація, порівняння, узагальнення і т. д.

Розглянемо можливість застосування перерахованих прийомів для зв'язку креслення з математикою. Так, аналіз і синтез широко застосовуються при вивченні як креслення, так і математики. Наприклад, перш ніж виготовити деталь по кресленню, необхідно його прочитати, тобто проаналізувати зображення деталі, розглядаючи її як сукупність різних геометричних тіл і елементів, подумки розчленовуючи її на циліндри, конуси, призми, паралелепіпеди і т.д.. У результаті аналізу учні переконуються, що деталь складається з уже знайомих з курсу геометрії і стереометрії фігур. Потім при уявному возз'єднанні всіх геометричних тіл учні одержують більш повне, чітке уявлення про її форму.

Прикладом прийому конкретизації в кресленні може послужити побудова спряження прямої лінії і дуги, при якому необхідно, щоб центр дуги лежав на перпендикулярі прямої встановленому з крапки сполучення, тобто визначається конкретна умова розташування геометричних елементів, від якої залежить побудова даного сполучення.

Як у кресленні, так і в математиці учням часто приходиться порівнювати два або декілька предметів по їх властивостях - графічних, метричних - для встановлення їхньої подібності або розходження. Наприклад, у геометрії ми порівнюємо величини кутів, сторін, трикутників і т.п. У кресленні на підставі зіставлення двох проекцій деталі ми будуємо третю її проекцію. Прийом порівняння передує прийому узагальнення, тобто уявному виділенню і об'єднанню предметів на підставі їхньої подібності або розходження. Так, по трьох видах проекції деталі ми будуємо її аксонометрію і т.д..

Із усього вищевикладеного можна зробити висновок: систематичне використання між предметних зв'язків креслення з математикою, реалізація з їх допомогою методичних прийомів активізації пізнавальної діяльності учнів сприяє розвитку просторових представленні, більш якісному і міцному засвоєнню загально-технічного навчального матеріалу.