Смекни!
smekni.com

Про дружбу і товаришування (стр. 2 из 2)

Друга шукай, а знайдеш – тримай.

Друзі пізнаються в біді.

Людина без друзів, що дерево без коріння.

Дружба — найбільший скарб.

Не той друг, хто медом маже, а той, хто правду каже.

Дружба та братство – дорожче багатства.

• Дружба родиться в біді, а гартується в труді.

З добрим дружись, а лихих стережись.

З ким поведешся, від того й наберешся.

Громада – великий чоловік.

Дружній череді й вовк не страшний.

В гурті й пісня в лад іде.

Класний керівник. Шановні десятикласники! Школа дає широкі можливості для застосування правил поведінки, свідомого керування власними вчинками. В будь-якій роботі треба виховувати звичку уважно ставитися до товаришів. Культура поведінки – результат великої роботи із самовиховання, вимогливого ставлення до себе. На прикладах із життя класного колективу підтверджується, що там, де порядок, організованість, дисципліна, більше корисних, захоплюючих справ, міцніша дружба, цікавіше життя.

А ось, діти, цікаво було б відкрити «Скарбничку загальнолюдської мудрості».

Ось звідси ми могли б запозичити нові знання, практичні поради.

(Учні-теоретики по черзі розповідають).

1-й учень. Дружба — це святе слово, святе почуття, яке можливе тільки на основі взаємоповаги. Справжньою основою для дружби є рівність. В усі часи вважалось великою цінністю мати друга. У скіфів дружба перевірялась кров'ю і оформлялась спеціальним договором і великою клятвою. Надрізавши пальці, побратими зливали свою кров у чашу і, змочивши у ній кінці мечів, куштували цю кров. Після цього ніщо не могло їх розлучити.

2-й учень. У епоху середньовіччя дружба вважалась втіленням благородства й вірності. А для людей епохи романтизму дружба – це живе почуття, безпосереднє, життєве переживання.

3-й учень. Сучасні словники й підручники визначають дружбу як близькі стосунки, що засновані на взаємній допомозі, прив'язаності, спільності інтересів, смаків, поглядів, життєвих цілей, активній зацікавленості один в одному.

4-й учень. Другом ми називаємо того, кому довіряємо. Де немає повної відвертості, не може бути й дружби. У всіх людей, які нас оточують, є певні недоліки, Хто хоче мати друга без недоліків, той залишається без друзів. Ось чому не може бути міцної дружби без того, щоб люди пробачали один одному. Іноді в стосунках виникають непорозуміння, які можна подолати тільки разом.

5-й учень. Найміцніша дружба зав'язується в тяжку годину випробувань. Вірність друга потрібна не тільки в радості. В біді вона просто необхідна. Окрасою кожної домівки називають друзів, які її відвідують, Справжній друг, який віддає частку свого серця, силу почуття, вартий того, щоб його цінували і берегли.

Класний керівник. Отже, шановні учні, ми зуміли поглянути на те, що нас найбільше хвилює в колективі. Ми змінюємось, дорослішаємо, набираємось життєвого досвіду.

Отож спробуйте оцінити, наскільки ви дружні, на що більше схожий ваш колектив, клас: на «палаючий факел», «червоне вітрило», «мерехтливий маяк», «м'яку глину», «сипучий пісок».

Який у нас колектив?

Сипучий пісок. Скільки піщинок зібрано разом і в той же час кожна із них сама по собі. Повіє легенький вітерець — віднесе частину піску, що лежить скраю, подалі. Повіє вітер сильніше — рознесе пісок у різні боки, поки хто-небудь не згребе його в купу.

М'яка глина. Відомо, ща м'яка глина – матеріал, який порівняно легко піддається обробці й з нього можна ліпити різні вироби. В руках хорошого майстра цей матеріал перетворюється у прекрасний виріб. Але якщо до нього не прикласти зусиль, то він може залишитись простим шматком глини.

Мерехтливий маяк. У штормовому морі мерехтливий маяк приносить впевненість, що курс, вибраний правильно. Необхідао бути уважшм, не втратити маяк з поля зору. Зауважте, маяк не горить постійним світлом, а періодично викидає пучки світла, неначе говорить: „Я тут. Я готовий прийти на допомогу”.

Червоне вітрило. Символ направленості вперед, дружньої вірності й обов’язку. Тут живуть і діють за принципом: „Один за всіх і всі за одного”.

Палаючий факел – це живе полум’я, матеріалом якого є міцна дружба, єдина воля, взаєморозуміння, відповідальність кожного не тільки за себе, але й за інших.

Отже, хто впізнав свій колектив? Який опис видається найбільш влучним?

(Діти висловлюють думки і обгрунтовують їх).

Я думаю, ми переконались у тому, що дружба, взаємодопомога потребують постійного горіння, а не одиноких, нехай навіть дуже частих спалахів.

А тепер всі закрийте очі. Нехай кожен візьме правою рукою руку сусіда і потримає її у своїй. Що можна про них сказати?

(Теплі, ніжні, лагідні, добрі, гладенькі...).

Невже можна образити людину, якщо у неї такі теплі, добрі руки?

Тож якщо хочеться образити кого-небудь із товаришів, необхідно згадати про добрі руки. Руки допоможуть нам потоваришувати.