Смекни!
smekni.com

Стан та напрями удосконалення обліку розрахунків з підзвітними особами (стр. 5 из 5)

Записи у бухгалтерському обліку здійснюються на підставі документів. У ст. 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні " записано: "Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первині документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій.

Первині документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо – безпосередньо після її закінчення

Кожна господарська операція оформляється документом. Первині документи становлять основу бухгалтерського обліку. Як правило, уже в перший день своєї роботи бухгалтер має справу з документами. Бухгалтерський облік починається з оформлення первинного документа. Тільки він є підставою для наступних записів на рахунках бухгалтерського обліку.

Первині документи – це письмові свідоцтва, що фіксують та підтверджують господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації на їх проведення.

Господарські операції – це факти підприємницької та іншої діяльності, що впливають на стан майна, капіталу, зобов’язань або фінансових результатів. Порядок документального оформлення господарських операцій визначено Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 24 травня 1995 р. №88, та іншими інструктивними матеріалами.

Документація господарських операцій має економічне і юридичне значення. Перше полягає в тому, що за допомогою документів здійснюються контроль і аналіз господарських операцій; друге – документ є письмовим доказом здійснення операції і підтверджує її законність.

Від якості первинних документів залежить якість всього бухгалтерськогообліку. Їх складання займає більше половини всіх робіт по веденнюбухгалтерського обліку. Бухгалтерські документи виконують функції розпорядчого і виконавчого характеру. Документ, підписаний керівником підприємства, є розпорядчим. Цей же документ після здійснення операцій відображає і виправдовує її. Економіка доцільність та законність господарської операції аналізується під час оформлення її документам. Отже, документація забезпечує попередній контроль за проведенням операції.

Заповнення в документі всіх його реквізитів називається складанням документа, а проставлення дозволяючих надписів, резолюцій, від, печаток штампів на цьому документі – оформленням.

Первині документи складаються на бланках типових форм, затверджених Міністерством статистики України, а також на бланках спеціалізованих форм, затверджених міністерствами і відомствами України. Документування господарських операцій може здійснюватись з використанням виготовлених самостійно бланків, які повинні обов’язково містити реквізити типових або спеціалізованих форм. Форма бланка документа показує, що в ньому повинне бути записане.

Сучасний бухгалтер займає одне із ведучих місць в управлінні підприємства. Він займається не тільки завідуванням бухгалтерськими рахунками, а й здійснює велику роботу, включаючи планування, контроль, оцінку, огляд діяльності, проводить аудит і розробку управлінських рішень відповідно господарської діяльності підприємства.

Необхідною умовою вдосконалення управління є коренна реконструкція його технічної і інформаційної бази на базі автоматизованої системи обліку з використанням автоматизованих робочих місць бухгалтера.

Однією із важливих задач є подальший розвиток і вдосконалення інформаційної системи підприємства з використанням сучасних методів управління і технічних засобів.

В зв’язку з новими умовами роботи роль бухгалтерського обліку повинна бути змінена, підлягати суттєвим коректуванням. На сучасному етапі підприємствам необхідна автоматизована система обліку сучасних засобів обчислювано техніки, яка дозволяє забезпечити :

— повне і своєчасне задоволення інформаційних потрібностей користувачів ;

—виконання контрольних і аудиторських задач з ціллю отримання необхідної інформації про відхилення;

—отримання автоматизованим шляхом готових комп’ютерних управлінських рішень ;

—аналіз і прогнозування господарсько – фінансової діяльності підприємства.

Процес введення бухгалтерського обліку на підприємстві являє собою сукупність інформаційних і контрольно – організаційних операцій.

До інформаційних операцій відносяться операції збора, регістрації, передач збереження і обробки даних.


ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

В даній курсовій роботі на прикладі ТОВ "Велетень" я детально розглянув організацію первинного, зведеного синтетичного та аналітичного обліку розрахунків з підзвітними особами.

Облік на даному підприємстві ведеться згідно плану рахунків, згідно наказу Міністерства Юстиції України від 30 листопада 1999 року.

Первинний облік ведеться на бланках типових форм. Документи заповнюються чітко, розбірливо і вчасно, згідно з документооборотом здаються в бухгалтерію господарства.

Синтетичний облік розрахунків з підзвітними особами ведеться на рахунку 37 "Розрахунки з різними дебіторами" субрахунку 372 "Розрахунки з підзвітними особами". Сальдо субрахунка може бути як дебетовим, так і кредитовим. Такі показники відображаються у балансі розгорнуто: дебетове сальдо – в складі оборотних активів, кредитове сальдо – в складі зобов’язань підприємства.

Аналітичний облік витрат по розрахунках з підзвітними особами ведуть окремо по кожній авансовій видачі позиційним способом. За дебетом рахунка 37 субрахунку 372 відображають суми, видані під звіт, а також відшкодування перевитрат, тобто погашення кредиторської заборгованості. За кредитом субрахунку 372 відображають списання підзвітних сум.

Розрахунки з підзвітними особами обліковують у журналі ордері № 7 с. –г., він побудований за формою оборотної відомості, в якій зазначаються вступний і кінцевий залишки.

На даному підприємстві відповідним чином обладнані кабінети, каса, кабінет головного бухгалтера, у працівників бухгалтерії нормальні умови роботи, вони мають факс, телефон, комп'ютер, шафи для зберігання документів.

Первинні документи знаходяться у бухгалтерії, а всі інші зберігаються в архіві, мають порядкові номери.

Підприємство використовує одну з найпростіших форм бухгалтерського обліку, меморіально-ордерну форму. Основними реєстрами бухгалтерського обліку є журнали ордери в яких систематизація і групування документів ведеться в хронологічному порядку по кореспондуючих рахунках. Підсумкові дані в журналах ордерах на кожному синтетичному рахунку звіряють з даним інших облікових реєстрів, в яких відображені записи по відповідних кореспондуючих рахунках.

Великий обсяг економічної інформації, який постійно збільшується, потребує подальшого вдосконалення облікової і контрольно-аналітичної роботи. В умовах ручної обробки знижується якість інформації, продовжуються строки її опрацювання, а зростання затрат праці призводить до різкого збільшення управлінського персоналу.

На сучасному етапі удосконаленню управління і поліпшенню якості економічної інформації сприяє використання засобів обчислювальної техніки для обліку, аналізу господарської діяльності і планування виробництва.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Закон України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР "Про оподаткування прибутку підприємств".

2. Постанова Кабінету Міністрів України від 23.04.99 р. № 663 "Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон".

3. Постанова Кабінету Міністрів України від 11.07.02 р. № 997 " Про внесення змін у постанову Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 року № 663".

4. Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р.№ 59

5. " Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні" затверджене постановою Правління НБУ від 19.02.01 р. № 72.

6. "Облік розрахунків з підзвітними особами"/ Л. Сук./ Бухгалтерія в сільському господарстві № 18 2001р.

7. Відрядження – консультації / Назаренко І., Чернявська К., Рижикова О. /Все про бухгалтерський облік № 39-а 22.04.2003 р.

8. Бухгалтерський облік на сільськогосподарських підприємствах / Огійчук М. Ф. / 2003 р.

9. М.Ф. Огійчук "Бухгалтерський облік на сільськогосподарських підприємствах" стор.86 – 96

10. Інструкція № 7 "Про безготівкові розрахунки в господарському обороті України", затвердженою Постановою Правління Національного банку України від 2 серпня 1996 р.

11. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський фінансовий облік. - Житомир: ПП "Рута",2000.

12. План рахунків бухгалтерського обліку підприємств і організацій та Інструкція щодо його застосування від 30. 11. 1999 р. зі змінами.

13. Положення про ведення касових операцій у національній валюті України від 19. 02. 2001 р.

14. Положення (стандарти) бухгалтерського обліку (П(С)БО) та роз’яснення щодо їх застосування

15. Методичні рекомендації по організації і веденню бухгалтерського обліку в селянських (фермерських) господарствах від 02. 07. 2001 р.

16. Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств від 18. 05. 2001 р.

17. Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон від 13. 03. 1998 р.

18. Інструкція про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України від 19. 02. 2001 р.

19. Інструкція "Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті" від 29. 03. 2001 р.

20. Бухгалтерський облік у сільському господарстві: Навчальний посібник за ред. проф. Ф. Ф. Бутинця та к. е. н., доц. М. М. Коцупатрого. – Житомир: ПП "Рута", 2003.

21. Бухгалтерський облік на сільськогосподарських підприємствах: Підручник. – 2-ге вид. За ред. Проф.. М.Ф. Огійчука. – К.: Вища освіта, 2003.