Смекни!
smekni.com

Основи використання проектно-технологічної діяльності учнів сільської школи на заняттях з трудового навчання (стр. 9 из 13)

- навчитись слухати іншу людину, поважати альтернативну думку;

- моделювати різні агротехнологічні ситуації, збагачувати власний соціальний досвід через включення в ці життєві ситуації і переживання їх;

- знаходити розв’язання проблеми;

Внаслідок використання запропонованої нами методики проведення занять з використанням проектних технологій навчання нам вдалось підвищити процес формування знань та вмінь учнів на заняттях з трудового навчання під час вивчення розділу «Технологія вирощування рослин» в 7 класах у порівнянні з аналогічними показниками учнів із контрольної групи. Аналіз ”питомої ваги” різних компонентів розробленої нами експериментальної методики проведення занять на основі проектних технологій навчання показав, що проведення занять за даною методикою мало більший ефект, ніж використання переважно традиційних (пояснювально-ілюстративних) технологій навчання проведення занять. Звідси, підкріплення вивчення теоретичного і практичного матеріалу відповідно за розробленою методикою проведення занять є обов'язковим каталізатором досягнення мети формування технічно, технологічно освіченої особистості, підготовленої до життя і активної трудової діяльності в умовах сучасного високотехнологічного, інформаційного суспільства.

В цілому, результати проведеного дослідно-експериментального дослідження підтвердили правомірність розробленої нами, мети, завдань дослідження, тобто правильність запропонованого нами шляху розв'язання завдання по використанню проектних технологій на заняттях з трудового навчання під час вивчення розділу «Технологія вирощування рослин» в 7 класах.


Література

1. Бербець В.Контроль навчальних досягнень учнів у процесі проектно-технологічної діяльності // Трудова підготовка в закладах освіти - №2-203-с.21-25.

2. Бербец Т Самостійна робота учнів під час виготовлення творчих проектів // Трудова підготовка в закладах освіти -№4-204 – с.13-15.

3. Бойченко О. Заняття та їх роль в інформаційно-технологічній підготовці навчальних проектів.// Трудова підготовка в закладах освіти -№4 – 2007- с. 14-18.

4. Войний О. Зміст проектної діяльності учнів. // Трудова підготовка в закладах освіти -№4-2007-с.

5. Горобець О. Проектування виробів з конструкційних матеріалів // Трудова підготовка в закладах освіти -№1- 2007-с.17-19.

6. Дежавний стндарт базової і повної середньої освіти (Освітня галузь «Технологія») // Трудова підготовка в закладах освіти. -№1-2004-с. 1-6.

7. Коберник О. ,Бербець В., СидоренкоВ., Яшук С. Методика навчання учнів 5-9 класів пректуваню в процесі в процесі вивчення технології обробки деревини і металлу. –Умань: УДПУ, 2004-с. 114.

8. Методика навчання учнів 5-9 класів пректуваню в процесі в процесі вивчення технології обробки деревини і металлу.–Умань: УДПУ, 2004-с. 486.

9. Коберник О. Урок трудового навчання В умовах проектно-технологічної системи//Трудова підготовка в закладах освіти.-№1-2006-с. 2-4.

10. Кооберник О., Яшук С. Методика організації проектно-технологічної учнів на уроках трудового навчання.-Умань,2001-с.82.

11. Куценко Т. Метод проектів у навчальній діяльності школярів. // Трудова підготовка в закладах освіти. -№4-2006-с. 25-29.

12. Михальчук В. Ціль уроків з розділу «Технологія вирощування рослин» // Трудова підготовка в закладах освіти. -№10-2004-с. 1-6.

13. Сидоренко В. Проектна методика як основа реалізації особистісно-орієнтовного навчання. // Молодь і ринок,-2004-№1- с.19-24.

14. Сидоренко В. Проектно-технологічний підхід як основа змісту трудового навчання школярів. // Трудова підготовка в закладах освіти. -№1-2004-с. 2-4.

15. Трудове навчання. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів 5-12 класів – К. : Ірпінь , 2005- с.250.

16. Янцур М. Проектування виробів з конструкційних матеріалів. // Трудова підготовка в закладах освіти. -№1-2007-с. 17-19.


№ пп. Теми і зміст уроків Мета завдання Між предметні зв’язки Об’єкт праці Кількість матеріалу Обладнання Дидактичні засоби Дата
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8 9
1. Технологія вирощування кущових декоративних рослин. Місце декоративних рослин в озелененні території. Загальна характеристика декоративних кущів (калина, буз, жасмин), їх оціка і добір для конкретних умов регіону. Способи розмноження, садіння, догляду за рослинами. Захист від шкідників. Практична робота. Відбір та висаджування саджанців. Догяд за рослинами. Н: ознайомити учнів з видами плодоягідних культур таїх біологічними особливостями. Формувати знання про фороби рослин і спосби бортьби з ними. В: виховати працелюбність, культуру праці. Р: розвивати увагу, спостережливість, логічне мислення. П: ознайомлення учнів з умовами та змістом праці садівника. Біологія (7 клас) природознавство (5 клас) Саджанці калини По 15 кожного виду Муляжі плодів калини, гербарні разки бузу, жасміну, калини, садові лопати, граблі, розмічальні кілочки, перегній, торф Підручник з трудового навчання, плакати, технологічні карти на вирощування декоративних рослин.
2. Технологія вирощування плодоягідних культур. Боротьба з шкідниками і форбами рослин. Значення ягід у харчуванні. Основні плодоягідні куьтури (малина, смородина, порічки) та їх біологічні особливості. Вигитативне розмноження плодоягідних культур. Догляд за ними. Основні шкідникі і фороби рослин. Методи бортьби з ними. Спосби екологічних методів боротьби зі шкідниками. Практична робота. Підготовка грунту і висаджування саджанців. Догляд за ними. Н: Ознайомити учнів з видами плодоягідних культур та їх біологічними особливостями . Формування знання про фороби рослин і способи боротьби з ними. Забеспечити умоив для формування вмінь готвати грунт, висаджувати та доглядати за живцями, засттосовувати методи боротьби з шкідниками. В: виховувати в учнів культуру праці та бережливе ставлення до власності школи Р: розвивати художню уяву та вміння аналізувати. П: Продовжити ознайомлення учнів з умовами праці садівника. Біологія (7 клас) природознавство (5 клас) Саджанці плодоягідних культур: малини, смородини, порічок. По 15 кожного виду Муляжі плодоягідних рослин, лопати садові, граблі, кілочки для помічання мість посадки кущів, садовий метр. Підручник з трудового навчання, плакати, технологічні карти на вирощування декоративних рослин.
3. Основи технології вирощування зернових культур. Види та значення основних зернових культур (пшениця, ячмінь, гречка). Біологічна характеристика та основа агротехнічного вирощування. Практична робота. Розпізнання за зовнішніми ознаками насіння основних видів зернових культур. Н: забезпечити умови формування знань про значення та біологічну характеристику зернових культур, формувати вміння розпізнавати та порівнювати основні види зернових культур. В: виховувати в учнів культуру праці. Р: розвивати вміння виділяти основне,логічне мислення.. П: формувати стійкі професійні інтереси і наміри, ознайомити з професією аронома Біологія (7 клас) природознавство (5 клас) Насіння основних зернових культур (пшениця, жито, гречка, кукурудза). Таблиці із зображенням загального виду зернових культур із кореневою системою, плодами Підручник з трудового навчання, плакати інструкційні карти на практичну роботу
4 Енергетичні засоби у сільському господарстві. Рівень енергонасичення колективних об’єктів с/г. Застосування у с/г різних видів енергії: мускульна сила людини , тепло, теплова енергія, ДВЗ, електродвигуни тощо. Екологічна ситуація сьогодні. Види енергоощадних технологій у с/г. особливості використання ДВЗ. Трактор основний засіб енергетики мобільних процесів. Використання трактора. Поняття про оптимальний набір технічних засобів для господарства. Практична робота: Ознайомлення з електротехнічними засобами машинного парку. Н: дати поняття учням про застосування у с/г різних видів енергії, ознайомити з видами ощадних технологій у с/г. В: виховувати в учнів культуру праці та бережливе ставлення до власності школи Р: розвивати у школярів спеціальні здібності; уміння застосовувати наявні знання на практиці. П: ознайомити з професією енергетика фізика Відеофільм «технологія вирощування зернових», зразки енергетичних засобів машинного парку(моделі) Підручник з трудового навчання, плакати інструкційні карти на практичну роботу

План-конспект заняття трудового навчання

ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Технологія вирощування кущових декоративних рослин.

ЗМІСТ ЗАНЯТТЯ

1. Теоретичні відомості: місце декоративних рослин в озелененні території. Загальна характеристика декоративних кущів (калина, бузок, жасмін), їх оцінка і добір для конкретних умов регіону. Способи розмноження, садіння, догляду за рослинами. Захист від шкідників.

2. Практична робота Відбір та висаджування саджанців. Догляд за рослинами.

МЕТА ЗАНЯТТЯ:

1. Навчальна навчити учнів характеризувати декоративні рослини, ознайомитись зїх сортами, дати поняття про способи розмноження і догляду за рослинами. Формувати вміння висаджувати саджанці декоративних рослин.

2. Виховна виховувати в учнів культуру праці, бережливість, працелюбність, дбайливість, охайність та інші якості сучасного працівника;

3. Розвивальна сприяти розвитку сенсорної сфери, пам’яті, спостережливості, логічного мислення.

4. Профорієнтаційна ознайомити учнів з професією садівника.

ОБ’ЄКТИ ПРАЦІ саджанці декоративних рослин (калини, бузку жасміну).

ДИДАКТИЧНІ ЗАСОБИ

– підручник (навчальний посібник): Трудове навчання 7 кл

– робочий зошит проекту декоративних кущових рослин;

– плакати: “Будова декоративних кущових рослин”.

– Інструкційна карта на висаджування декоративних рослин.