Смекни!
smekni.com

Дидактична гра як засіб умотивування навчальної діяльності молодших школярів на уроках іноземних мов (стр. 2 из 2)

Дослідження мотивів, які активізують прагнення молодших школярів вивчати іноземні мови є, на думку науковців, однією з важливих педагогічних проблем у цій сфері, оскільки мотиви, як уже зазначалось, мають вирішальне значення для стимуляції активної навчальної діяльності.

Діагностика мотивів навчання учнів початкової школи свідчить про те, що вони нестійкі й епізодичні.

За нашими спостереженнями, у першому та другому класах у молодших школярів превалює інтерес до зовнішньої сторони шкільного життя (зустріч із однолітками, участь у масових заходах, екскурсії, змагання та вікторини у позаурочний час тощо).

Враховуючи результати опитування молодших школярів, ми з’ясували, що процес навчання іноземних мов у початковій школі характеризується наявністю в учнів таких мотивів (рис.1).

Рис.1. Мотиви, які активізують прагнення молодших школярів вивчати іноземні мови

За результатами проведеного опитування для 24 % респондентів участь у грі є одним із найвагоміших мотивів вивчення іноземної мови. А відтак, розглянемо мотиви включення учнів початкової школи у дидактичну гру. Серед них виділяємо такі:

· прагнення до самовираження:

- можливість проявити себе у колективній діяльності;

- стати лідером (капітаном);

- бути негіршим за інших;

- докласти власні зусилля для перемоги команди;

- успішно виконати свою роль у грі;

· можливість здобути та поглибити власні знання;

· наявність неформального оточення у процесі дидактичної гри;

· особиста зацікавленість та інтерес до ігрової діяльності;

· задоволення фізіологічних і духовних потреб:

- подолати втому;

- займатися руховою діяльність;

- відчути себе членом колективу;

- переключити увагу з одного виду діяльності на інший.

Спостереження за навчальним процесом у початковій школі засвідчують, що у процесі дидактичної гри кожен учень є безпосереднім учасником процесу навчання, який самостійно шукає шляхи і засоби розв’язання навчальних завдань. Таким чином, засвоєння необхідних знань є його внутрішньою потребою школяра, що породжує мотиви навчальної діяльності, котрі дозволяють активізувати процес навчання та підвищити його ефективність.

За нашими спостереженнями, організація різного виду дидактичних ігор на уроках іноземних мов у початковій школі викликає в учнів позитивне ставлення до цього предмету. Якісні ознаки такого ставлення ґрунтуються на самозадовільних, самосвідомих, самопотребних, особистісно значущих судженнях: емоції, пізнання, інтерес, задоволення, потреби. На думку Л.І. Божович, вони є складовими елементами, які так чи інакше входять в ієрархічну систематику, що становить загальне поняття мотивації [1].

Відомо, що дидактична гра розробляється й організовується як спільна колективна діяльність учасників, яка має характер рольової взаємодії, що здійснюється відповідно до прогнозованих або створюваних у процесі гри правил і норм і є обов’язковою умовою процесу повноцінної та результативної гри.

У колективній навчально-ігровій діяльності виникає і проявляється різна за характером і надзвичайно важлива для навчання взаємодія учасників: наслідування, переконання, співробітництво, змагання тощо. Отже, є усі підстави стверджувати, що конкретні навчальні дії, усвідомлені одним учнем, підхоплюються іншими, стають надбанням всього колективу. Ще видатний педагог В.О. Сухомлинський наголошував, що потреба набувати знання найкраще стимулюється тоді, коли людина змушена навчати інших, надавати їм допомогу у здобутті знань, а цього можливо успішно досягти у процесі навчально-ігрової діяльності.

Колектив (команда) характеризується єдністю мотивів, які адекватні цілям діяльності (бажання досягти перемоги, почуття обов’язку перед товаришами тощо.). Однак, це зовсім не виключає наявності у молодшого школяра й особистої мотивації (бути кращим, проявити свої знання, виявити власні організаторські здібності), яка повинна гармонійно поєднуватись з суспільно-значущими мотивами колективу.

За нашими спостереженнями у процесі дидактичної гри учня може задовольняти і зміст того, що він робить, і ті цілі, до яких він прагне. У такому разі можна говорити, що від ставлення молодших школярів до участі у грі, значною мірою залежить їхнє ставлення до навчальної діяльності, оскільки дидактична гра допомагає у виконанні навчальних завдань, слугує засобом розумового, фізичного і морального розвитку. Це пояснюється тим, що сам процес організації та проведення гри передбачає поєднання розумових і фізичних зусиль для досягнення поставленої мети (перемоги). А це, у свою чергу, виховує у дитини наполегливість, самовпевненість, рішучість й інші якості, які є необхідними в інших видах діяльності. Вірогідність цих тверджень можна довести за допомогою схематичного зображення (рис.2).

дидактична гра мотивація іноземний



Рис.2. Механізми умотивування навчальної діяльності молодших школярів засобами дидактичної гри

Таким чином, вдало підібрана і організована дидактична гра слугує дієвим мотивом навчання у початковій школі, а також сильним емоційним подразником, який дозволяє долати психологічні перешкоди, які заважають іншомовному спілкуванню, підвищує ініціативність й активність учнів, а також стимулює позитивні емоції, розвиває інтерес до іноземної мови, який з’являється за рахунок задоволення і радості від участі у грі.

Список використаних джерел

1. Божович Л.И. Избранные психологические труды: Проблемы формирования личности / Божович Лидия Ильинична - М.: Междунар. пед. академия, 1995. - 209с.

2. Гончаренко С.У. Український педагогічний словник. - К.: Либідь, 1997. - 376 с.

3. Журавлев В.И. Сочетание методов и средств воспитания / В.И. Журавлев // Сов. педагогика. - 1985. - №6. - С.38 - 41.

4. Ильин Е.П. Мотивация и мотивы / Е.П. Ильин. - СПб: Питер, 2000. - С.114 - 254.

5. Кудикіна Н.В. Ігрова діяльність молодших школярів у позаурочному навчально-виховному процесі: [монографія] / Н.В. Кудикіна. - К.: КМПУ, 2003. - 272 с.

6. Леонтьев А.А. Основы психолингвистики: Учебник для студ. вузов, обучающихся по спец. "Психология" / Леонтьев Алексей Алексеевич. - 3. изд. - М.: Смысл, 2003. - 286с.

7. Макарова А.К. Формирование мотивации учения в школьном возрасте / А.К. Макарова. - М.: Просвещение, 1983. - С.8 - 28.

8. Макарова А.К. Формирование мотивации учения в школьном возрасте / А.К. Макарова. - М.: Просвещение, 1990. - С.22 - 29.

9. Малихіна О.В. Мотивація учіння молодших школярів / О.В. Малихіна. - К.: Навч. книга, 2002. - 304 с.

10. Педагогические проблемы формирования познавательных интерессов учащихся / [под ред.Г.И. Щукиной]. - Л., 1976. - С.122 - 123.

11. Подласый И.П. Педагогика. / И.П. Подласый. - М.: Владос, 1999. - С.360 - 362.

12. Савченко О.Я. Дидактика початкової школи: [підручник для студентів пед. факультетів] / О.Я. Савченко. - К.: Генеза, 1999. - 368 с.