Смекни!
smekni.com

Формування і розвиток інтересу учнів до вивчення біології в 7 класі з використанням нетрадиційних засобів наочності (стр. 3 из 6)

Для вивчення будови хребетних тварин на уроках використовують препаровані скелети (риби, жаби, ящірки, змії, курки і кішки) і їх окремі кістки. Використовуються також опудала тварин (голуб, кролик, ховрах та ін.). Слід зауважити, що опудала тварин необхідно містити в особливих коробках або в засклених шафах, інакше вони швидко приходять в непридатність - пересихають і стають дуже ламкими, припадають пилом, втрачають своє природне забарвлення і форму. Їх дістають із зберігання тільки для демонстрації на уроці. Існуюча практика використовувати опудала тварин для прикраси кабінету не рахується вдалою.

Багато натуральних матеріалів потрібно для проведення лабораторно-практичних робіт в усіх курсах біології з 6 по 11 класів. Це рослини, окремі їх частини, тканини, клітини, культури бактерій, гриби капелюшні і плісневі, водорості, одноклітинні тварини, дрібні домашні тварини (хом'яки, миші, рибки, молюски, дафниїта ін.).

1.3.2 Образотворчих посібників

Забезпечити усі уроки натуральними об'єктами не представляється можливим не лише тому, що потрібно дбайливо відноситися до природних ресурсів, але і у зв'язку з тим, що не усе можна принести в клас і не усе можна побачити на живих об'єктах. Розкриття процесів, закономірностей живої природи вимагає включення в учбовий процес спеціально розроблених образотворчих посібників. Вони виконують велику і дуже важливу роль.

Образотворчі посібники відрізняються дуже великою різноманітністю. До них відносяться об'ємні - муляжі і моделі; мальовані - таблиці (мальовані і монтувальні), географічні карти, репродукції картин, портрети учених, дидактичний роздавальний матеріал.

Муляжі - це посібники, які точно копіюють натуральні об'єкти. Фабричний виготовлений наступні муляжі "Набір плодів гібридних і поліплоідних рослин з початковими формами", "Плодові тіла капелюшних грибів" та ін. Вони показують форму, розміри, забарвлення природних об'єктів. Їх використовують в тих випадках, коли немає можливості застосувати натуральний об'єкт або натуральний об'єкт з якої-небудь причини не дає учням повного уявлення про нього.

Моделі є зображеннями натуральних об'єктів, але вони не копіюють об'єкт, а представляють його найголовніші властивості у виді, що схематизував.

Моделі можуть бути площинні і об'ємні, статичні і динамічні, наприклад площинна модель, що демонструє роботу клапанів серця, або аплікативна модель внутрішньої будови жука. Об'ємна модель серця фабричного виготовлення дає можливість детально ознайомитися з особливостями його зовнішньої і внутрішньої будови. Багато статичних моделей розбираються. Це дозволяє вивчати зовнішню і внутрішню будову органу (наприклад, моделі будови квітки, ока, вуха, бруньки людини та ін.). Динамічні моделі, як правило, знайомлять з процесами, що протікають в організмі. До них відносяться магнітні моделі "Біосинтез білків", "Закони Менделя", "Цикл розмноження моху", "Модель біогеоценозу" та ін.

Найчастіше в навчанні біології використовуються таблиці. Вони можуть бути рельєфними і друкарськими

Рельєфні таблиці - барвисті зображення предметів, представляючі барельєфи з пластика. Неглибоким рельєфом виділені контури організму, системи органів, частини органу. Такі таблиці довговічні, легко миються, але для їх зберігання потрібно значно більше місця, ніж для друкарських таблиць.

На уроках біології використовують карти: зоогеографічні, карти рослинності, територій, що охороняються, екологічні карти регіону та ін. Їх застосовують для ознайомлення учнів Районами поширення певних об'єктів, при вивченні питань охорони природи. Використання карт в учбовому процесі пов'язане з проблемою їх розміщення в кабінеті.

В цілях естетичного виховання учнів на уроках біології необхідно використовувати репродукції картин. Цей вид устаткування, на жаль, учитель застосовує не часто. На уроках використовуються портрети видатних учених-біологів. Нерідко такі портрети прикрашають кабінет біології.

З вербальних засобів на уроках біології часто використовується дидактичний матеріал. Цей вид учбового устаткування є друкарським посібником, по якому учні самостійно виконують завдання викладача. Багато видавництв випускають спеціальні посібники, що містять різного роду картки-завдання для самостійної роботи учнів на уроці і удома, наприклад дидактичні картки по курсу біології 7 класу, їх матеріал повністю відповідає змісту програми і підручника. Картки-завдання, різні тести, робочі зошити допомагають учителеві здійснити диференційований підхід в навчанні на уроках біології.

Використання дидактичного матеріалу позитивно впливає на ефективність засвоєння учбового змісту, сприяє підвищенню інтересу до біології і економить час на проведення самостійних робіт.

Як правило, школи випробовують потребу в образотворчих посібниках. У цих випадках учитель притягає добре малюючих школярів для створення посібників з малюнків з книг. Також можна виготовити моделі і муляжі. У школах майже увесь гербарний матеріал, колекції зібрані і добре оформлені учнями. Особливо цікавими є виготовлені такими, що вчаться роздавальні матеріали до різних уроків.

Усі названі види наочних посібників широко використовуються в школі. З їх допомогою в учбово-виховному процесі розкриваються основні поняття біології. Тому такі засоби наочності вважаються основними.

1.3.3 Лабораторне устаткування

Важливими для уроків біології є допоміжні засоби навчання, у тому числі різні прилади. Вивчати мікропрепарати неможливо без мікроскопа. Добре, якщо в школі є мікроскопи різних конструкцій і мір збільшення (монокулярні і бінокулярні). Прилади використовують для ознайомлення з методами біологічних досліджень, для проведення дослідів по фізіології організмів. Так, за допомогою приладів можна показати всмоктування води коренем, газообмін в процесі дихання, механізм вдиху і видиху та ін.

По ряду тим бувають потрібні певні хімічні речовини, наприклад йод - для фарбування мікропрепаратів і постановки дослідів; свіжа вапняна вода - для демонстрації дослідів по вивченню газообміну; пероксиду водню - для виявлення ферменту каталази в живих клітинах рослин і тварин суміші удобрювачів - для підгодівлі рослин куточка живої природи деякі ферменти - для дослідів по травленню в курсі "Чоловік". Потрібні також: фізіологічний розчин, марганцевокислий калій, глюкоза, крохмаль, рослинна олія, їдкий натр, розчин мідного купоросу, сіль куховарська, борошно - для проведення дослідів і лабораторних робіт.

Прилади, хімічні реактиви, технічні засоби навчання забезпечують ефективнішу демонстрацію предметів, що вивчаються, і процесів, але самі вони, виключаючи мікроскоп і лупу, не є предметом вивчення, оскільки виконують допоміжну роль в навчанні біології. Такі засоби навчання можна назвати допоміжними.

1.3.4 Технічні засоби навчання

На уроках біологія використовують різні екранно-звукові засоби навчання, серед яких провідне місце належить учбовим кінофільмам.

Учбові кінофільми по біології складаються з одної-двух частин. Час демонстрації однієї частини близько 10 хвилин.

По методичній спрямованості кінофільми по біології можна розділити на дві групи: фільми, призначені для використання як джерело нової інформації при вивченні нового матеріалу, і кінофільми, що носять узагальнювальний характер і призначені для демонстрації на узагальнювальних, завершальних уроках теми.

Методика використання екранних посібників на уроках біології має свою специфіку. Вона полягає в тому, що екранні посібники використовуються в комплексі з колекціями, гербаріями, таблицями, опудалами тварин і іншими засобами наочності. Таке комплексне використання засобів навчання значно підвищує ефективність уроку. Застосування екранних засобів на уроці вимагає певної організації цього етапу уроку. Перед показом треба поставить 2-3 вузлові питання, на які діти повинні будуть відповісти, проглянувши фільм. Після демонстрації проводитися бесіда, в ході якої учитель з'ясовує на скільки учні засвоїли матеріал, або дається яке - або завдання по цьому завдання.

З розвитком і вдосконаленням проекційної техніки в школу вводяться екранні засоби навчання. Н.М. Пожарицкая, Н.А. Лякав, А.М. Розенштейн і І.М. Машаров розробили методику їх застосування на уроках і позакласних заходах.

Нині на порозі нові мультимедійні засоби наочності, дуже перспективні для навчання біології в школі.

Для зручності використання усіма учбово-наочними посібниками необхідно мати картотеку по предметах, яку складає учитель, наслідуючи тематичний принцип. Картки можна заповнити за такою схемою:

Найменування теми Вид посібника Терміни застосування

Картки поміщають в скриньку або коробку, які зберігаються в шафі або вчительському столі.

1.4 Методика застосування наочності на уроках біології в сучасній школі

Кожен предмет учбового устаткування має специфічні особливості і в учбовому процесі виконує певні функції, такі, як посилення наочності, визначення дидактичної спрямованості, орієнтування в учбовому матеріалі.

Особлива увага на уроках біології приділяється комплексному застосуванню наочності. При цьому створюються умови для усебічного пізнання явищ, що вивчаються, і об'єктів. При створенні комплексів засобів навчання необхідно враховувати: конкретні завдання навчання і виховання, характер і об'єм наукової інформації, що підлягає засвоєнню, початковий рівень знань. Слід мати на увазі при цьому, що при виборі будь-якого варіанту комплексного застосування засобів наочності організуючою ланкою кожного комплексу буде матеріал підручника, в якому виражений основний зміст предмета з кожного учбового питання, його межа, спрямованість, дидактична структура формування знань і умінь, в яку належить вписати обрану систему засобів наочності.