Смекни!
smekni.com

Формування і розвиток інтересу учнів до вивчення біології в 7 класі з використанням нетрадиційних засобів наочності (стр. 4 из 6)

Розглянемо методику використання наочних посібників стосовно конкретних учбових розділів і тем програми по зоології.

Тема "Тип Членистоногі. Клас Комахи". У цьому розділі учні приступають до вивчення нового типу тварин - комах. На основі нових знань у учнів розширюються поняття про різноманіття тваринного світу. З'ясування рис схожості і відмінності комах і кільчастих черв'яків дає встановити вищу міру розвитку комах.

Урок по темі "Тип Членистоногі. Клас Комахи" досить повно забезпечений різним устаткуванням. В процесі викладання цієї теми можуть бути використані натуральні об'єкти, таблиці, екранно-звукові засоби навчання та ін. Завданнями цього уроку є ознайомлення учнів з особливостями зовнішньої будови комахи, пристосованістю комахи в наземно-повітряному середовищі і встановлення ускладнення в зовнішній будові тварини.

Вивчення зовнішньої будови комахи починається з демонстрації таблиці і ввідного слова учителя. За допомогою таблиці учитель розповідає будову комах на прикладі хруща, вказуючи, що саме необхідно засвоїти і побачити таким, що вчиться.

При самостійному отриманні знань учнями, наприклад на лабораторній роботі, можуть бути використані різні колекції комах. В даному випадку можуть демонструватися колекції різних загонів комах : клас Жорсткокрилі, клас Лускокрилі та ін. В цьому випадку вчиться дається завдання і вказівки до роботи, яка направляє думку і дію учнів. Завдання заздалегідь пишеться на дошці, або на роздавальних картках.

При перевірці знань можна провести роботу за "німими" дидактичними картками.

Знайомство з внутрішньою будовою комахи доцільно починати з травної системи, порівнюючи її з раніше вивченими системами, використовуючи таблиці. Потім вивчаються інші системи в порівняльному плані, підкреслюються прогресивні риси будови. Як закріплення нового матеріалу можна використовувати дидактичні картки. На завершальному етапі проводиться робота з натуральними об'єктами - вологим препаратом "внутрішня будова хруща". Учні отримують завдання розглянути їх, звернути увагу на взаєморозташування органів, знайти окремі органи.

Різноманіття видів комах і їх значення в природі можна розглянути за допомогою відеофільму.

Цикл розвитку тварини на уроці прослідкувати неможливо. Тому джерелом нових знань можуть бути динамічні засоби навчання. На уроці "Розмноження і розвиток комах" можуть використовуватися наступні наочні матеріали: кінофрагмент "Розвиток комах з повним перетворенням", таблиці "Представники найголовніших загонів комах", колекції. На етапі закріплення матеріалу можуть бути використані моделі для роботи на магнітній дошці. Модель може складатися з наступних компонентів: яйце, личинка, лялечка, доросла комаха.

Застосування комплексів учбового устаткування на уроках сприяє кращій організації роботи учителя, виробленню навичок роботи учбово-наочних посібників, що вчаться з різними видами, що підвищує ефективність викладання біології.

Розділ 2. Методичні особливості застосування наочності на уроках зоології

2.1 Організація експериментальної роботи. Застосування наочних засобів на усіх етапах уроку

Матеріалом для справжньої роботи послужили результати експериментальної роботи, що проводиться в період педагогічної практики з 11 лютого по 22 березня 2008 року. Об'єктом для дослідження є учбовий процес цієї школи, а предметом дослідження наочність як дидактичний принцип. Експериментальна робота проводилася на уроках біології. Для збору інформації використовувався метод педагогічного експерименту.

На першому етапі дослідження проводився констатуючий експеримент. Його мета - виявлення початкового рівня знань учнів по біології. Для цього проводився контроль знань по раніше вивченій темі. Контроль знань включав завдання з вибором однієї відповіді :

1. Найбільш складна будова має:

А. дощовий черв'як;

Б. прісновода гідра;

В. біла планарія;

Г. цибульна нематода.

2. Є докази походження кільчастих черв'яків від:

А. кишечнополосних

Б. плоских черв'яків;

В. круглих черв'яків

Г. простих.

3. У який тип об'єднують тваринних, таких, що мають подовжене тіло, розділене на схожих члеників, кровоносну систему, черевний нервовий ланцюжок і навкологлоткове нервове кільце?

А. Круглі черв'яки

Б. Кільчасті черв'яки

В. Плоскі черв'яки

Г. Молюски

4. Чим на вигляд нереїда схожа з дощовим черв'яком?

А. Вони тришарові тварини

Б. Їх тіло складається з члеників

В. З боків кожного членика у них розташовуються парні вирости тіла

Г. Передні членики різко відрізняються від інших і утворюють голову.

5. Відповідь організму на дію подразників, здійснюваний за допомогою нервової системи, називається:

А. роздратуванням;

Б. збудженням;

В. збудником;

Г. рефлексом.

6. До якої групи тварин по характеру живлення відносять дощового черв'яка:

А. хижаків;

Б. паразитів;

В. рослиноїдних тварин;

Г. споживачів рослинних залишків, що розкладаються.

7. Серед перерахованих нижче знайдіть ознаку, що свідчить про ускладнення кільчастих черв'яків в порівнянні з плоскими, :

А. мають витягнуте тіло;

Б. мають вологу шкіру, покриту слизом;

В. кисень і поживні речовини переносяться кровоносної системи;

Г. неперетравлені залишки їжі разом із землею віддаляються через анальний отвір.

8. Дощові черв'яки живуть:

А. в сухому піску;

Б. твердій глині;

В. В грунті на дні моря;

Г. багатому перегноєм грунту.

9. Шкіра дощового черв'яка :

А. суха

Б. покрита лусочками

В. Покрита віями

Г. Покрита слизом.

10. Яка порожнина тіла дощових черв'яків?

А. поділена поперечними перегородками

Б. суцільна

В. складається з декількох шарів

Г. Містить слиз.

Оцінювання завдання проходило по наступних критеріях:

10 - 8 правильних відповідей - 5;

7 - 5 правильних відповідей - 4;

4 - 3 правильних відповідей - 3;

2 - 1 правильних відповідей - 2.

Після проведення контролю знань нами були отримані результати, які представлені на мал. 1.

Мал. 1 Результати контролю знань по раніше вивченій темі, що проводиться на етапі констатуючого експерименту.

На підставі отриманих результатів учні були розділені на 2 групи для проведення формуючого експерименту. Це другий етап дослідження. Метою його є підвищення рівня знань учнів по біології за допомогою наочного матеріалу. Перша група - контрольна, це 7 "А" клас, друга - експериментальна, це 7 "Б". У 7 "А" наочний матеріал використовувався в звичайному об'ємі, в 7 "Б" в збільшеному. Перевірка знань учнів обох груп проходила по одному плану.

На другому етапі дослідження застосовувався наочний матеріал, який сприяв повнішому засвоєнню нового матеріалу і підвищенню рівня і якості знань учнів. Наочний матеріал застосовувався на усіх етапах уроку : на етапі вивчення нового матеріалу (як самостійно, так і за допомогою учителя), на етапі закріплення вивченого матеріалу і на етапі перевірки знань учнів.

Фрагмент уроку № 1

Тема: Тип Молюски, особливості організації.

Мета уроку : ознайомити учнів з особливостями будови і життєдіяльністю молюсків і їх походженням.

Завдання уроку : - виявити особливості походження молюсків, організації їх будови і життєдіяльності; визначити ускладнення організації молюсків в ході еволюції в порівнянні з іншими тваринами.

продовжити формування умінь аналізувати, обгрунтовувати відповідь; встановлювати причинно-наслідкові зв'язки.

виховувати інтерес до тваринного світу.

Хід уроку :

III. На етапі вивчення нового матеріалу з першою групою випробовуваних в темі "Особливості організації молюсків, їх походження" як наочний посібник використовувалася друкарська таблиця "Будова молюсків. При вивченні нового матеріалу з другою групою випробовуваних використовувалися: вологий препарат "Внутрішня будова беззубки", друкарська таблиця "Будова молюсків", а також ілюстрації підручника. При виконанні лабораторної роботи (це етап самостійного вивчення теми) і в першій і в другій групі учнями використовувалася колекція "Раковини молюсків". У лабораторній роботі були наступні завдання:

Розглянете і замалюйте раковину молюска (підписати усі її складові), визначите передній і задній кінець раковини.

По лінії річного приросту визначите вік раковини.

З'ясуєте, з яких шарів складається раковина.

Розглянете зовнішню і внутрішню поверхню раковини, визначите їх колір. Поясните причину відмінності забарвлення.

Зробіть висновок про роль раковини в житті молюска. Чи завжди раковина його захищає?

Учням необхідно було виконати завдання, використовуючи раковину беззубки.

IV. Закріплення матеріалу.

На цьому етапі випробовуваним групам було запропоновано наступне завдання:

Знайдіть помилки в тексті і виправіть їх. Молюски зустрічаються тільки в морях (ні, є і наземні). Нервова система у них дифузного типу (розкидано - вузловий тип), добре розвинений надглотний ганглій. Кровоносна система замкнута (не замкнута) і складається з серця і посудин. Орган дихання - мантія (легені і зябра), органи виділення бруньки і сечовий міхур (відсутній). У глотці є терка з роговим шаром. Є травні залози. Молюски - дуже рухливі роздільностатеві тварини, що грають важливу роль в житті людини.