Смекни!
smekni.com

педагогічний досвід роботи по проведенню і підготовці свят в спеціальних установах для дітей з порушеним слухом (стр. 5 из 7)

Активну участь в процесі підготовки і проведення свята беруть музичний керівник і сурдопедагог. Тісний контакт між ними, узгодженість дій, єдність вимог, що пред'являються дітям, – необхідні умови для успішної підготовки свята в школі для дітей з порушеним слухом. Ніщо так не заважає досягненню поставленої мети, як суперечливі вимоги педагогів, і це шкідливо в будь-якому виховному процесі.

Образотворча діяльність. В процесі підготовки свята, для оформлення залу, виготовлення яких-небудь частин костюмів і атрибутів до них або ігор, широко використовуються різні види образотворчої діяльності. Це аплікація, орігамі, малювання.

В ході занять по образотворчій діяльності діти з порушеннями слуху глибше пізнають навколишній світ і вчаться передавати свої враження і уявлення.

Уміння правильно бачити, сприймати навколишній світ приходить до дитини з порушеннями слуху не відразу. Спостереження показують, що маленькі глухі і слабочуючі діти, що поступають в школу, не виявляють цікавості до того, що їх оточує. Відсутність слуху і мови обмежує можливості дітей в сприйнятті дійсності і тим обідняє їх естетичні відчуття. А одним з головних засобів естетичного виховання глухих і слабочуючих дітей є образотворча діяльність. [1, с.110]

Займаючись образотворчою діяльністю, діти вчаться сприймати навколишній світ, виділяти предмети і їх властивості. В допомогу зоровому сприйняттю притягуються інші підлягаючі зберіганню аналізатори – дотик, рухова чутливість. Те, що дитина сприйняла, поєднується зі словом, яке дається в доступній для дитини формі. На основі поєднання плотського образу зі словом формуються уявлення, які можуть бути потім викликані, актуалізовані по слову. Таким чином, образотворча діяльність стає засобом формування у дітей з порушеннями слуху повноцінної мови. [2, с.4]

Аплікація – один з улюблених у дітей видів образотворчої діяльності: ъх радують яскравий колір паперу, вдале ритмічне розташування фігур; великий інтерес викликає у них техніка вирізання і наклеювання. Специфіка аплікації дає дітям можливість активніше засвоювати знання про колір, будову предметів, їх вплив, площинній формі і композиції. У аплікації є можливість пересувати вирізані елементи, порівнювати, накладаючи одні на інші. Це дозволяє засвоювати композиційні знання і уміння, що важливе не тільки для створення сюжетних і декоративних аплікацій, але і для малювання.

В процесі підготовки до свята елементи аплікації можна використовувати для прикраси залу, класу, виготовлення подарунків батькам, оформлення костюмів для виступів.

При роботі з молодшими дітьми вихователь наперед готує вирізані з паперу фігури, показує дітям як їх треба наклеїти, щоб вийшло красиво і акуратно. Старшим дітям можна запропонувати самостійно вирізувати нескладні фігури по наперед намальованих на папері контурах.

Прикрасити зал до свята можна також малюнками дітей, відповідних тематиці свята. Але на наш погляд, вигідніше використовувати малювання як підбиття підсумків. Після підсумкової бесіди можна запропонувати дітям відобразити отримані враження в малюнку. Для цього необхідно використовувати як наочне, так і сюжетне малювання. У зв'язку з тим, що сюжетне малювання викликає у дітей з порушеннями слуху великі труднощі, в молодших класах можна запропонувати розфарбувати малюнки, заготовлені вихователем. У старших класах доцільно обговорити найбільш вподобані моменти і допомогти їм самостійно намалювати те, що більше всього запам'яталося. Після, по малюнках дітей можна спробувати скласти розповідь про свято.

Можливо, що дітям буде цікаво намалювати когось з героїв свята (наочне малювання). Для цього вчитель повинен показати їм готові малюнки із зображенням того або іншого персонажа.

Чудово виглядають в святковому залі прикраси, виконані в техніці орігамі. У дітей викликає великий інтерес складання з паперу іграшок, якими можна нарядити ялинку. Орігамі можна також використовувати у виготовленні подарунків батькам. В цьому випадку зазвичай використовують орігамі у поєднанні з аплікацією. Оскільки ця робота складна і трудомістка, на виготовлення подарунка зазвичай відводять декілька занять: спочатку діти складають фігури (квіти, пташки, метелики, човники і ін.), потім наклеюють на заготовлений фон. При цьому вихователь показує дітям як краще оформити композицію на папері.

Оскільки виготовлення орігамі, особливо в початковий період навчання, викликає у дітей складнощі, то для виготовлення прикрас, подарунків потрібно використовувати найбільш прості фігури, які діти зможуть скласти самостійно. Складні фігури діти можуть скласти із заготовок, на яких добре видно лінії згинів. Доцільно у міру накопичення дітьми навиків поступово ускладнювати фігури.

2.3 Особливості проведення свят в школі для дітей з порушеннями слуху

Вдале проведення свята в школах для дітей з порушеннями слуху визначає перш за все добре продуманий сценарій. Він повинен бути в міру насичений видовищами і виступами. Свято зазвичай триває не більше 35-45 хвилин.

Різноманіття яскравих вражень іноді може викликати у дітей загальмованість. Тому зал наперед готується і прикрашається, щоб діти могли його подивитися до свята, провести в ньому репетицію. Причому краще провести цю репетицію ще і в костюмах, щоб вони не утрудняли руху, щоб діти звикли до них.

У виступах беруть участь всі діти. Це досягається перш за все тим, що частина танців, ігор, хороводи виконуються колективно. Крім цього, кожна дитина виступає індивідуально або з невеликою групою дітей. Індивідуальні виступи допомагають соромливим дітям подолати боязкість, розвивають упевненість в своїх силах, долають скутість в рухах.

Різноманітна діяльність педагогів на святі. Найвідповідальнішою є роль ведучого. Його емоційність, жвавість, уміння безпосередньо спілкуватися з дітьми багато в чому визначають загальний настрій і темп ведення свята. Ведучий винен не тільки добре знати програму, але й уміти швидко реагувати на несподівані випадкові зміни.

Вчителі і сурдопедагоги, не виступаючі в яких-небудь ролях, знаходяться з дітьми свого класу. Вони уважно стежать, як сприймають діти той або інший виступ, пояснюють по ходу дії не зрозумілі дітьми моменти, звертають увагу на персонажі, що знов з'являються, коротко обговорюють, хто це, акцентують увагу дітей на мові цього персонажа. Також вони готують атрибути і деталі костюмів, переодягають дітей, підказують рухи в танці, диригують при виконання пісень і допомагають при необхідності проведенню гри.

У зв'язку з тим, що увага дітей з порушеннями слуху нестійка, постійно використовуються які-небудь сюрпризні моменти, костюми персонажів робляться по можливості яскравими і такими, що запам'ятовуються.

Велике задоволення приносять дітям сольні і групові виступи педагогів. Вони можуть показати різні танці або виконати роль якого-небудь персонажа.

Щоб понизити стомлюваність дітей, потрібні часті зміни видів діяльності. Для цих цілей на святі використовуються ігри. Вони дозволяють дітям розслабитися і порухатися. На святах в школі для дітей з порушеннями слуху завжди використовуються ігри, з якими діти вже знайомі, в які вони вже грали на музичних заняттях, заняттях по фізичному вихованню і т.д. Це пов'язано з тим, що пояснення правил гри, показ дій що грає на святі може зайняти дуже багато часу. А свято повинне бути проведене в хорошому темпі і невиправдані паузи, як і розтягнутість виступів, і дуже велика їх кількість стомлює дітей, розхолоджує їх, порушує єдину лінію емоційно-фізіологічного навантаження.

Таким чином, ми розглянули етапи організації і проведення свят в школі для дітей з порушеним слухом, виділили особливості підготовки і проведення свят з погляду використання в нім різних видів діяльності школярів.


РОЗДІЛ ІІІ. УЗАГАЛЬНЕННЯ ДОСВІДУ РОБОТИ ДИТЯЧИХ САДІВ ПО ПІДГОТОВЦІ І ОРГАНІЗАЦІЇ СВЯТ

3.1 Аналіз організації свят в Лебединській спеціалізованій школі для дітей з недоліками слуху

Особливості підготовки і проведення свят для школярів з порушеннями слуху ми розглядаємо на основі вивченого нами досвіду роботи Лебединської спеціалізованої школи для дітей з недоліками слуху.

Слід зазначити, що свята, що проводяться в цій школі дуже відрізняються один від одного. На наш погляд, це пояснюється тим, що педагогічний колектив школи по-різному уявляє собі основні цілі і завдання свята. У деяких класах на перший план виходить емоційне спілкування, тоді як в інших першочерговими є завдання навчання і розвитку. Тому перша відмінність, на якій зупиняється увага, – це видовище свята в класі, який ми умовно назвемо №1 і різноманітність використовуваних видів діяльності на святі в класі № 2.

Проаналізуємо діяльність дітей того і іншого класів на святах, присвячених дню Восьмого Березня, які проводилися в 2005 і в 2006 роках.

Табл. 3

КласВиступи
№1 №2
ПІСНІ 6%
ВІРШІ 44%
ТАНЦІ 80% 31%
ІГРИ 20% 19%

З приведеної таблиці видно, що на святі в класі №1 не використовується спів дітей і читання віршів, тоді як в класі №2 6% виступів дітей – це пісні, причому співають діти голосом, а не жестами, і 44% виступів – читання віршів. Таким чином, мовна діяльність дітей на святі в класі №2 використовується в 50% виступів. Цю різницю можна пояснити різним станом слуху і мови дітей в класах №1 і №2.

У класі №1 80% виступів складають танці, а в класі №2 танців всього 31%. Слід зазначити, що танці дітей в класі № 1 виглядають набагато яскравішими, оскільки велике значення тут надається костюмам дітей. Наприклад, костюми для "Танцю маленьких качат" дуже вдало, на наш погляд, імітують голови цих качат. Для танцю звірів використовуються шапочки-маски вовка, лисиці, пінгвіна, зайця та ін. Взагалі практично для кожного виступу використовуються свої костюми. У класі №2 костюми менш цікаві. Наприклад, для "танцю ляльок" використовуються тільки великі банти для дівчаток і "метелики" для хлопчиків, зроблені з кольорового цигаркового паперу. На наш погляд, це зв'язано і з матеріальними можливостями і з умінням залучити батьків в процес підготовки свята.