Смекни!
smekni.com

педагогічний досвід роботи по проведенню і підготовці свят в спеціальних установах для дітей з порушеним слухом (стр. 7 из 7)

11. В процесі підготовки і проведення свята необхідна чітка, взаємозв'язана робота музичного керівника, вчителя, по можливості, батьків і, звичайно, дітей. Тільки за цієї умови свято пройде успішно і залишить яскраві спогади у всіх його учасників.


ВИСНОВКИ

Свято в школі для дітей з порушеннями слуху – це не тільки розважальний захід, але і велика, важка підготовча робота, а також природна ситуація для розвитку і навчання дітей.

Ми з'ясували, що свято, як синтез мистецтв, включає різні види діяльності: мовну, музичну, образотворчу, і особливий вид діяльності – спілкування. Всі види діяльності дитини з порушеннями слуху відрізняються деякою своєрідністю. Це обумовлює виникаючі в процесі підготовки свята складнощі: необхідність ретельного відбору мовного матеріалу; тривале розучування віршів, пісень, танців; формування необхідних навиків спілкування.

Ми відзначили, що добре організовані свята благотворно впливають на розвиток психічних процесів: пам'яті, уваги; створюють прекрасну ситуацію для розвитку мови дитини, що не чує, для закріплення знань, отриманих на різних заняттях; сприяють його етичному вихованню.

Вивчення досвіду роботи Лебединської спеціалізованої школи для дітей з недоліками слуху дозволяє нам зробити висновок про те, що на всіх етапах підготовки і проведення свят необхідна тісна взаємодія педагогів, музичного керівника, які в співпраці з дітьми і їх батьками повинні терпляче долати труднощі, обумовлені особливостями роботи з глухими і слабочуючуми дітьми.

Узагальнення досвіду роботи і аналіз свят, проведених в Лебединській спеціалізованій школі для дітей з недоліками слуху в класі №1 і класі №2 дозволяє нам виділити два різні підходи до проведення свят: у одному з них основна увага приділяється розвитку дітей, їх мовній діяльності; у іншому – видовищу того, що відбувається, емоційному спілкуванню дітей, батьків і педагогів. Це визначає основні відмінності розглянутих нами свят.

Ми прийшли до висновку, що в святах для дітей з порушеннями слуху необхідно поєднувати і те і інше. Свята повинні бути яскравими, цікавими, насиченими різноманітною діяльністю, орієнтованими як на розвагу, так і на розвиток дітей. Крім того, на святі і під час підготовки до нього важливо створити умови для повноцінного емоційного і мовного спілкування дітей.

Узагальнюючи вивчений досвід роботи Лебединській спеціалізованій школі для дітей з недоліками слуху, ми виділили методичні рекомендації по підготовці і проведенню свят в школах для дітей з порушеннями слуху.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Белова Н.И. Специальная дошкольная сурдопедагогика. М.:Просвещение, 1985.

2. Венгер А.А. Обучение глухих дошкольников изобразительной деятельности. М.: Просвещение, 1972.

3. Выготский Л.С. Воображение и творчество в детском творчестве. М.:Просвещение, 1991.

4. Кольцова М.М., Рузина М.С. Ребенок учится говорить. Пальчиковый игротренинг. СПб., 1998.

5. Комарова Т.С. Как научить ребенка рисовать. М.: Столетие, 1998.

6. Кораблева Л.В. Роль изобразительной деятельности в познании окружающего мира дошкольниками с недостатками слуха. // Тезисы международной конференции "Ребенок в современном мире", Т.II "Здоровье ребенка". СПб: Научный центр проблем диалога, 1993.

7. Корсунская Б.Д. Методика обучения глухих дошкольников речи. М.:Просвещение, 1969.

8. Красильникова О.А. Обучать и воспитывать творчеством. // Реабилитация творчеством – важнейшая составляющая коррекционно-развивающей работы. СПб., 1998.

9. Кудрявцева Г.П. Коррекция познавательной деятельности средствами изобразительного искусства. // Коррекционная направленность обучения и воспитания слабослышащих./ Под ред. Аслановой Л.А., Красильниковой О.А. СПб., 1997.

10. Лебедева О.А. Общешкольные праздники и их роль в развитии детей. // Реабилитация. Образование. Развитие. СПб., 1998.

11. Леонтьев А.Н. Избранные психологические произведения. М.:Педагогика, 1983.

12. Методика музыкального воспитания в детском саду. / Под ред. Ветлугиной Н.А. М.: Просвещение, 1982.

13. Методика обучения изобразительной деятельности и конструирования. / Под ред. Комаровой Т.С. М.: Просвещение, 1991.

14. Методы изучения аномальных детей. / Под ред. Дьячкова А.И., Розановой Т.В., Яшковой Н.В. М.: Просвещение, 1965.

15. Никитина М.И. Психолого-педагогическая характеристика детей младшего школьного возраста с недостатками слуха. // Никитина М.И., Пенин Г.Н., Пономарева З.А. Воспитание младших школьников с нарушением слуха. СПб., 1996.

16. Общая психология. / Под ред. Петровского А.В. М.: Просвещение, 1986.

17. Палкина Т.Н. Речевые праздники в школе слабослышащих детей. // Коррекционная направленность обучения и воспитания слабослышащих. Под ред. Аслановой Л.А., Красильниковой О.А. СПб., 1997.

18. Программа воспитания и обучения глухих детей дошкольного возраста. М., 1991.

19. Седова М.Ю. Роль праздника в коррекции личности слабослышащего ребенка. // Реабилитация творчеством – важнейшая составляющая коррекционно-развивающей работы. СПб., 1998.

20. Тарабарина Т.Н. Оригами и развитие ребенка. Ярославль: ООО "Академия развития", 1996.

21. Яшунская Г.И. Музыкальное воспитание глухих дошкольников. М.: Просвещение, 1977.