Смекни!
smekni.com

Застосування методу Case Studies при вивченні теми: "Підприємство і підприємництво в умовах ринкового господарювання" в вищих навчальних закладах (стр. 4 из 5)

Сучасні вимоги до підготовки спеціалістів в економічній сфері передбачають здобуття основних практичних вмінь та навичок ще на студентській лаві, оскільки в практичній діяльності немає універсальних рішень, які слушні для різних ситуацій, персоналу, стилю керівництва.


РОЗДІЛ ІІ. ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ CASE STUDIES ПРИ ВИКЛАДАННІ КУРСУ «ПОЛІТЕКОНОМІЯ»

2.1 Можливість використання методу Case-Studies при викладанні курсу «Політекономія»

У дидактиці метод навчання - це певний спосіб цілеспрямованої реалізації процесу навчання, досягнення поставленої мети. Правильний підбір методів відповідно до мети та змісту навчання, вікових особливостей учнів сприяє розвитку їхніх пізнавальних здібностей, озброєнню їх уміннями й навичками використовувати здобуті знання на практиці, готує учнів до самостійного набуття знань, формує їхній світогляд [9]*.

Найбільш поширеною в дидактиці останніх років, як показує аналіз, є класифікація методів навчання, яку запропонував видатний дидакт Ю. Бабанський. За його підходом, доцільно виділяти чотири великих групи методів навчання: методи організації та здійснення навчально-пізнавальної діяльності, методи стимулювання й мотивації навчально-пізнавальної діяльності, методи контролю (самоконтролю, взаємоконтролю), корекції (самокорекції, взаємокорекції) за ефективністю навчально-пізнавальної діяльності.

Але жодна із запропонованих класифікацій не позбавлена недоліків. На практиці вчителі інтегрують методи різних груп, утворюючи неординарні (універсальні) методи навчання, які забезпечують оптимальні шляхи досягнення навчальної мети [9]*.

Для більш ефективного викладання курсу «Політекономія» необхідно поєднувати всі ці методи. Саме так можна створити максимальну взаємодію між студентами і викладачем, зацікавити у вивченні даного предмета і досягти високого рівня знань студентів.

Одним із важливих методів є метод Case Studies, адже він передбачає розбір або «рішення» конкретних ситуацій в бізнесі з певного сценарію, який включає і самостійну роботу студента, і «мозковий штурм» в межах малої групи, і публічний виступ з представленням та захистом пропонованого рішення, і, наприклад, контрольним опитуванням студентів на предмет знання фактичного боку кейсу, що розбирається [5]*.

Розглянемо для прикладу деякі теми з навчальної програми «Політекономія», під час викладання яких можна використовувати Case Studies.

Тема 5. Економічні відносини розподілу доходів населення. Заробітна плата (на практичні заняття з цієї теми виділено 4 години).

2 години практичних занять можна відвести на ознайомлення з основними поняттями з теми та вирішення задач. Інші 2 провести, використовуючи метод Case Studies. Студентам можна дати на розгляд кейс, проблемою якого буде «Особливості нарахування зарплати працівникам різних категорійна різних підприємствах». При вирішенні цього кейсу у студентів сформуються навички економічного мислення та розрахунків заробітної плати.

Тема 7. Витрати і ціна виробництва. Утворення прибутку підприємства (на практичні заняття з даної теми відведено 4 години).

2 години практичних занять можна відвести на ознайомлення з основними поняттями з теми та вирішення задач. При вивченні цієї теми можна використати метод Case Studies (на заняття з використанням цього методу відводиться 2 години). Кейс можна використати наступний: «Як збільшити прибуток підприємства? І як знизити собівартість продукції, не погіршуючи її якість?».

Вивчення даного кейсу дасть можливість студентам застосовувати теоретичні формули (вивчені на попередньому занятті) на практиці, аналізувати отримані дані, визначати фактори успішної діяльності підприємства.

Тема 9. Позичковий і акціонерний капітал (на практичні заняття з цієї теми виділено 4 години)

2 години практичних занять можна відвести на проведення контролю знань з теми, щоб дізнатися ступінь засвоєння матеріалу та підготовки до розв’язання кейсу, та 2 години – на проведення заняття із застосуванням методу Case Studies. По даній темі можна використати кейс, проблемою якого стане «Яке акціонерне товариство краще заснувати – відкрите чи закрите ? Чому?»

Під час аналізу кейсу студенти сформують навички прийняття управлінських рішень стосовно організації роботи підприємств, що дуже знадобиться їм у подальшому житті.

Тема 12. Інфраструктура ринку (на практичні заняття з цієї теми виділено 4 години)

2 години практичних занять можна відвести на ознайомлення з основними поняттями з теми. При вивченні цієї теми можна використати метод Case Studies (на заняття відводиться 2 години).

Для розв'язання студенам можна дати кейс, проблемним питанням якого буде: «В якому банку кращу взятии кредит? Які показники надійності банку?». Розв'язуючи його, студенти зможуть застосувати теоретичні знання на практиці та отримати важливий і корисний досвід вирішення ситуацій такого типу, адже кожному ще доведеться співпрацювати з банками.

Тема 16. Економічні відносини підприємництва (на практичні заняття з цієї теми виділено 4 години)

2 години практичних занять можна відвести на проведення контролю знань з теми, щоб дізнатися ступінь засвоєння матеріалу та підготовки до розв’язання кейсу, та 2 години – на проведення заняття із застосуванням методу Case Studies. При вивченні цієї теми можна використати кейс, завданням якого буде: «Підприємство якого типу – одноосібне, партнерство, кооператив - краще заснувати, щоб отримати максимальний прибуток?». Після вирішення кейсу студенти зможуть вирішувати управлінські задачі, які стануть перед ними в майбутньому, застосовуючи теоретичні знання з даної теми. Також даний кейс допомагає розвивати логічне та творче мислення в ході вирішення проблеми.

Тема 17. Економічні кризи (на практичні заняття з цієї теми виділено 4 години).

2 години практичних занять можна відвести на ознайомлення з основними поняттями з теми. При вивченні цієї теми можна використати метод Case Studies (на заняття відводиться 2 години).

При вивченні цієї теми можна розглянути економічну кризу в США 1929-1933 рр. Проблемою кейсу може бути « Шляхи подолання кризи». Після розгляду усіх варіантів вирішення проблеми, запропонованих студентами, викладач розповідає, як насправді була вирішена ця проблема у реальному житті.

Застосування методу Case Studies при вивченні цієї теми дасть можливість розглянути максимальну кількість варіантів рішень проблеми, ознайомить студентів з циклічними економічними коливаннями, навчить застосовувати теоретичні знання в практичних ситуаціях та знаходити вихід з економічної кризи.

Тема 23. Міжнародні валютні відносини (на практичні заняття з цієї теми виділено 4 години)

2 години практичних занять можна відвести на ознайомлення з основними поняттями з теми. При вивченні цієї теми можна використати метод Case Studies (на заняття відводиться 2 години).

При вивченні цієї теми проблемним завданням кейсу може бути «До якої Міжнародної фінансової організації слід звернутися за допомогою при вирішенні того чи іншого питання?». Вирішення задачі даного кейса сформує у студентів навички економічного мислення та розуміння економічних проблем України та світу і шляхів їх вирішення. Це в свою чергу сприятиме розвитку свідомих освічених громадян України.

Таким чином ми бачимо, що різноманітність методів викладання дає можливість зробити навчальний процес цікавим, різноманітним та ефективним. Для вивчення курсу «Політекономія» можна використовувати словесні, наочні, індуктивні, проблемно-пошукові, нетрадиційні методи навчання. Важливе місце серед них займає метод Case Studies. Його можна широко використовувати для цікавої та ефективної роботи зі студентами, що підвищити пізнавальний інтерес до курсу «Політекономія». З його допомогою розвиваються творчі, комунікативні та дослідницькі здібності, здатність аналізувати, працювати в групі, а також переносити набуті теоретичні знання на вирішення конкретних життєвих ситуацій. Це впливає на професіоналізацію студентів, сприяє їх дорослішанню, формує інтерес і позитивну мотивацію по відношенню до навчання.

2.2 Розробка плану-конспекту заняття з теми : «Підприємство і підприємництво в умовах ринкового господарювання» із застосуванням методу Case-Studies

План-конспект заняття із застосуванням методу Case-Studies

(розрахований на студентів вузів)

Тема: «Підприємство і підприємництво в умовах ринкового господарювання»

Освітня мета: з’ясувати, що таке підприємство, які його організаційно-правові форми, вміти їх розрізняти та визначати переваги та недоліки кожної.

Виховна мета: навчити студентів працювати в групі, слухати своїх колег та товаришів, формування почуття відповідальності.

Розвиваюча мета: вміння переносити теоретичні знання на вирішення конкретної практичної ситуації, аналізувати проблему.

Форма заняття – практичне заняття.

Тип заняття – нетрадиційне заняття (з використанням методу Case Studies)

Методи навчання: аналіз, індуктивний, демонстрація, розповідь, проблемно-пошуковий.

Дидактичне забезпечення:

Бєляєв . О..Політична економія: Навч. посібник. / Бєляєв О. О., Бебело А. С — К.: КНЕУ, 2001. — 328 с.

Економічна теорія: Політекономія: Підручник/ [За ред. В. Д. Базилевича.] – К.: Знання, 2006. – 631с.

комп’ютерний файл case1.ppt, таблиці, схеми, ноутбук, проектор, екран для проектора.

Структура заняття:

І. Підготовчий етап. Розробка навчальної практичної ситуації (позаурочний час).

ІІ. Організаційний момент (3 хв).

ІІІ. Повідомлення теми, мети, завдань та мотивації діяльності (10 хв).

IV. Постановка основних питань з кейсу (10 хв).

V. Робота в малій групі (30 хв).

VI. Презентація рішень з кейсів

VII. Загальна дискусії.

VIII. Підведення підсумків.