Смекни!
smekni.com

Застосування методу Case Studies при вивченні теми: "Підприємство і підприємництво в умовах ринкового господарювання" в вищих навчальних закладах (стр. 5 из 5)

IX. Повідомлення домашнього завдання.

Хід заняття:

І. Підготовчий етап. Розробка навчальної практичної ситуації.

1) Даний етап здійснюється в позаурочний час, за тиждень до практичного заняття. На цьому етапі викладач готує ситуацію до кейсу.

Ситуації поділяються на реальні та «кабінетні».

Реальна ситуація – це та, яка мала місце у реальному житті на певному підприємстві в певний час.

«Кабінетна» ситуація розробляється викладачем наближено до реального життя.

«Кабінетна» ситуація для кейсу:

Три друга, Василь Петренко, Іван Сидоренко та Степан Макаренко, вирішили інвестувати свої чесно зароблені кошти, розпочавши власну справу.

У Василя Петренка було 50 тис. гривень, у Івана Сидоренка – 63 тис. гривень, а у Степана Макаренка – 46 тис. гривень. Довго не могли вони дійти згоди стосовно вибору форми власності. Але в результаті Василь Петренко вирішив створити індивідуальне підприємство, а Іван Сидоренко та Степан Макаренко об’єднали капітали і заснували товариство з обмеженою відповідальністю. Обидва підприємства займались випічкою виробів із борошна.

Василь Петренко за свої гроші купив млин, орендував 1 га землі і засіяв його пшеницею. Потім взяв у банку кредит в розмірі 20 тис. гривень, закупив обладнання для випікання хлібобулочних виробів і орендував приміщення під цех. Основними каналами збуту стали державні установи району: лікарні, в’язниці, військові частини.

Іван Сидоренко і Степан Макаренко в першу чергу побудували виробничий цех і закупили обладнання. Потім почали налагоджувати зв’язки з постачальниками. Готову продукцію поставляли в магазини роздрібної торгівлі.

Через рік Василь Петренко повністю виплатив кредит і купив новий станок для виготовлення печива.

В цей же час Івану Сидоренко та Степану Макаренко довелось закрити своє підприємство через його нерентабельність.

Потрібно:

1. Визначити причини успіху першого друга та невдач двох інших.

2. Що б Ви порадили І. Сидоренку та С. Макаренку для того, щоб врятувати підприємство?

2) На цьому етапі викладач розподіляє студентів на групи по 5 чоловік, видає їм завдання і кейси, надає список літератури.

ІІ. Організаційний момент. Привітання, перевірка присутніх, налаштування студентів на роботу.

ІІІ. Повідомлення теми, мети, завдань та мотивації діяльності.

Завдання:

- вивчення сутності підприємницької діяльності;

- визначення особистісних характеристик підприємця;

- ознайомлення з формами і суб’єктами підприємства.

Таким чином перейдемо до закріплення цієї теми, використовуючи метод Case Studies.

Мотивація: ринкова економіка неможлива без діяльності окремих економічних суб’єктів, насамперед підприємців, які здійснюють свою діяльність для створення економічних благ і послуг, що задовольняють водночас і суспільні потреби, і власні матеріальні інтереси. Досвід світової цивілізації наочно свідчить, що без вільної ринкової економіки, без самодіяльного виробника і підприємницької ініціативи ніяке процвітання держави неможливе. Підприємницька діяльність в умовах ринкової економіки – один з найпопулярніших і найприбутковіших видів діяльності. До того ж для малого і середнього бізнесу існує сьогодні чимало пільг при створенні і функціонуванні.

Але щоб підприємство було прибутковим, необхідно правильно вибрати напрям розвитку, організаційну форму підприємства, його стратегію і цілі.

У даній темі вивчаються питання, пов’язані з визначенням сутності та умов підприємницької діяльності, характеристикою фірми як основної структурної одиниці підприємницької діяльності. Це дасть можливість в майбутньому вибрати правильний напрямок розвитку власної справи.

IV.Постановка основних питань з кейсу.

Кейси роздаються студентам за 4 дні до заняття. На контроль знань студентам самого кейсу ставляться питання:

1. Підприємства яких форм власності були засновані?

2. Яке з підприємств взяло кредит в банку?

3. Які канали збуту готової продукції вибрало кожне підприємство?

4. Якими були результати діяльності обох підприємств через рік?

Центральною проблемою цього кейсу є визначення причин успіхів та невдач підприємств і шляхи усунення останніх.

Розподіл студентів на групи по 5 чоловік.

V. Робота в малій групі. Вибір спікера.

Групи обирають «спікера».

Протягом 30 хвилин групи працюють самостійно. Консультації викладач не надає. Студенти користуються літературою, підручниками, які підготували.

VI. Презентація рішень з кейсів.

Спікер кожної групи представляє рішення своєї групи. Для доповіді надається 10 хвилин. При презентації можуть бути використані таблиці, схеми. Усі члени групи доповнюють свого спікера, але вони не повинні суперечити виступу спікера, бо в такому випадку вважається, що група не впоралась з кейсом.

Після презентації аудиторія ставить запитання кожному спікеру.

VII. Загальна дискусії.

Час дискусії не обмежений. Викладач надає можливість виступити кожному.

Проведення голосування – «Чиє рішення було самим ефективним?»

VIII. Підведення підсумків.

Протягом 10-15 хвилин викладач надає інформацію про те, як були вирішені проблеми, які обговорювались студентами.

Виділяється краще розв’язання. Розставляються акценти заохочувального характеру (рейтинг успішності). Викладач надає свій варіант рішення.

IX. Повідомлення домашнього завдання.

1. Ще раз опрацювати тему «Підприємство і підприємництво в умовах ринкового господарювання» і підготуватися до контролю знань по ній.

2. Скласти таблицю «Організаційно-правові форми підприємств»

Організаційна форми підприємства Переваги Недоліки
Повне товариство
Товариство з повною відповідальністю
Товариство з обмеженою відповідальністю
Командитне товариство
Закрите акціонерне товариство
Відкрите акціонерне товариство

ВИСНОВКИ

Case Studies – один із методів активного навчання, який дає змогу наблизити процес навчання до реальної практичної діяльності спеціалістів.

Сьогодні метод Case Studies завоював провідні позиції в навчанні, активно використовується в зарубіжній практиці бізнес-освіти і вважається одним з найефективніших способів навчання студентів навичкам вирішення типових проблем.

Використання методу Case Studies в навчанні студентів дозволяє підвищити пізнавальний інтерес до навчальних дисциплін, сприяє розвитку дослідницьких, комунікативних і творчих навичок. Помітною особливістю методу Case Studies є створення проблемної ситуації на основі фактів з реального життя.

Метод Case Studies – інструмент, який дозволяє застосувати теоретичні знання для вирішення практичних завдань. Метод сприяє розвитку у студентів самостійного мислення, уміння вислуховувати і враховувати альтернативну точку зору, аргументовано висловити свою. За допомогою цього методу студенти мають можливість проявити і удосконалити аналітичні навички, навчитися працювати в команді, знаходити найбільш раціональне вирішення поставленої проблеми.

Ефективність навчання за допомогою кейс-методу очевидна. Студентові надається можливість перевірити теорію на практиці, активізувати свої здібності, творчо мислити. З іншого боку, практична ситуація викликає інтерес до процесу навчання, оскільки стає ясно, яких теоретичних знань не вистачає для вирішення проблеми.

Але використання методу Case Studies має також і свої недоліки. Серед них:

- брак часу. Детальне обговорення рішень кейсу потребує багато часу, але заняття обмежене, тому не завжди можна почути і рахувати думку кожного;

- оцінка внеску кожного. Викладачу важко зорієнтуватися, хто який внесок зробив у вирішення проблеми, адже від команди виступає тільки 1 людина – спікер, хоча інші члени команди можуть його доповнювати, але це не дасть повної картини про участь кожного студента в обговоренні;

- відсутність індивідуального підходу до кожного студента. Під час розв’язання проблеми кейсу відбувається колективне спілкування, тому викладачу важко знайти індивідуальний підхід до кожного студента, коли вони працюють у команді.

Розроблені нами проблемні завдання та план-конспект з теми «Підприємство і підприємництво в умовах ринкового господарювання» можна активно використовувати при вивченні курсу «Політекономія». Це , по-перше, зробить заняття різноманітними та цікавими для студентів; по-друге, допоможе залучити максимальну кількість студентів до активної роботи на занятті; по-третє, дасть студентам можливість отримання досвіду вирішення проблемних завдань, які можуть зустрічатися у майбутній професійній діяльності; і по-четверте, дасть змогу зменшити час на вивчення навчальної дисципліни внаслідок підвищення ефективності засвоєння навчального матеріалу.


Список використаних джерел:

1. Аксьонова О.В. Методика викладання економіки: Навч. посібник / Аксьонова О.В. — К.: КНЕУ, 1998. – 280 с.

2. Бєляєв О.О. Політична економія: Навч. посібник. / Бєляєв О.О,. Бебело А.С. — К.: КНЕУ, 2001. — 328 с.

3. Ковальчук Г.О. Активізація навчання в економічній освіті. / Ковальчук Г.О. - К.: КНЕУ, 1999. - 128 с.

4. Кондрашова Л.В. Психолого-педагогические основы подготовки будущих учителей к творческой профессиональной деятельности // Формування творчої особистості в навчальному процесі: Зб. Наук. Стат. (за підсумками роботи Міжнародної науково-практичної конференції) / Під ред. д.п.н., проф.. В.К. Буряка, д.п.н., проф.. Л.В. Кондрашової. – Кривий Ріг, 1998. – С. 5-8.

5. Павленко О.О. Елементи використання методу Case Studiеs в навчальному процесі вузу / О.О. Павленко // Творча особистість учителя: проблеми теорії і практики: [зб. наук. праць] / [ред. кол. Гузій Н.В. (відп. ред.) та інші]. – К.: НПУ ім. Драгоманова, 1999. – Вип. 3. – С. 271-276.

6. Павленко О.О. Методичні вказівки до самостійної роботи з дисципліни «Методика викладання економіки» «Застосування методу Case Studies при викладанні економічних дисциплін»./Павленко О.О. – Кривий Ріг: КЕІ КНЕУ, 2005. – 34 с.

7. Ситуационный анализ, или Анатомия Кейс-метода / [Под ред. д-ра социологических наук, профессора Сурмина Ю.П.] – Киев: Центр инноваций и развития, 2002. – 286 с.

8. http://evolkov.net/learn/methods/case.study.html

9. http://osvita.ua/school/theory/780

10. http://ped.sumy.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=43:-s-&catid=3&Itemid=161

11. http://sez.donetsk.ua/case-study-yak-sposib-strategiya-rozuminnya/

12. http://users.kpi.kharkov.ua/lre/bde/ukr0/pd/ch_04.htm#35

13. http://www.personal.in.ua/article.php?ida=505

14. http://www.vshu.ru/