Смекни!
smekni.com

Реферат як форма роботи з науковою літературою (стр. 1 из 3)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра фінансів і банківської справи

МОДУЛЬНА КОНТРОЛЬНА РОБОТА

на тему:

"Реферат як форма роботи з науковою літературою"

Студент ФК-09-2

Ю. В. Кобець

Керівники роботи

к. е. н., ст. викладач

С. М. Ксьондз

2010


Зміст

Вступ

1. Реферат та його структура

1.1 Поняття реферату, форми та види рефератів

1.2 Основні структурні елементи реферату

2. Техніка роботи з науковою літературою

3. Основні вимоги до написання реферату

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

За термін навчання у вузі студент має опанувати різні види наукових праць як за рівнем складності, так і за змістом викладеного матеріалу. Найпростішим з них є реферат - стислий виклад у письмовій формі суті певного питання або наукової проблеми, що включає огляд відповідних джерел.

Цей термін має і інше значення: доповідь на будь-яку тему, написана на основі критичного огляду літератури та інших джерел.

Реферат завжди має письмову форму і використовується для виголошення доповіді, підготовки наукового звіту, написання статті. Якщо у рефераті викладений матеріал є результатом власного пошуку дослідника, у такому разі він називається авторефератом.

Підготовка рефератів є важливим засобом формування у студентів способів та прийомів опрацювання літературних джерел. Це вибір теми та ракурсу її розгляду з урахуванням елементів проблемності й актуальності, засвоєння правил послідовності пошуку літератури, систематизації матеріалу, визначення основних положень, що вимагає від майбутнього педагога спеціальної підготовки.

Реферат результатів наукового дослідження складається з окремих розділів;

актуальність дослідження;

об'єкт дослідження;

предмет дослідження; мета;

методологічна та теоретична основа;

методи дослідження;

наукова новизна;

значущість;

практична цінність;

особистий внесок здобувача;

положення, що виносяться на захист;

апробація результатів дослідження;

структура та обсяг дисертації;

основний зміст роботи;

висновки;

публікації автора.

Особливості джерел, обраних для реферату, визначають його структуру.

Реферат повинен складатися з таких структурних компонентів: вступу, який дає уявлення про актуальність теми і завдання студента; основної частини, що містить стислий огляд і критичну оцінку наукових видань, їх порівняльне зіставлення, аргументацію положень, які автор вважає найвагомішими; висновків про можливість використання набутих знань у науковій чи практичній роботі; списку використаної літератури.

Якщо реферат спрямовано на висвітлення результатів виконаної наукової роботи, наведена структура доповнюється компонентами розкриття експериментальної частини дослідження, його теоретичного та практичного значення, а також рекомендаціями щодо доцільності використання запропонованої методики у педагогічній діяльності.


1. Реферат та його структура

1.1 Поняття реферату, форми та види рефератів

Реферат найпростіша форма самостійної письмовій студентської роботи. У рефераті не потрібно наявності ні великого фактичного матеріалу, ні глибокого аналізу, ні фундаментальних висновків. Реферат - робота поверхова, лише що стосується якоїсь однієї досить вузькій теми і позначає основні загальноприйняті точки зору на дану тему.

Реферат (лат, referre - доповідати, повідомляти) короткий виклад у письмовому вигляді або у формі публічного виступу змісту книги, наукової роботи, результатів вивчення наукової проблеми; доповідь на певну тему, що включає огляд відповідних літературних та інших джерел. При індивідуальній роботі з літературою реферат є короткий збагачений запис ідей з декількох джерел. Часто реферат готують для того, щоб передати ці ідеї аудиторії. [6. 243]

У відповідність з Малим енциклопедичний словник Брокгауза і Ефрона, реферат це наукову доповідь.

Реферат містить основні положення твору, фактичні відомості та висновки і дозволяє визначити доцільність його читання цілком.

Реферат - короткий переказ, який використовується в библіотечній практиці як джерело необхідної інформації про виробника друку або неопублікованому документі.

Реферат є формою надання результатів документального перетворення інформації, тобто процесу аналітико-синтетичного вивчення документів (текстів) і підготовки вторинної інформації, що відображає найбільш істотні елементи змісту цих документів.

Як правило, Реферат має науково-інформаційне призначення.

Реферати публікуються поряд з рецензіями у науковій та іншій періодиці, а також у спеціалізованих періодичних виданнях - реферативних журналах. Реферати почали публікуватися в пресі з 17 ст., В Росії перший реферативні видання з'явилися в 1-й пол. 18 в. під егідою АН.

У відповідність з чинним українським законодавством реферат є об'єктом авторського права. Для охорони авторського права на реферат не потрібно реєстрації або виконання будь-яких інших формальностей. За загальним правилом, авторське право на реферат діє протягом усього життя автора і 50 років після його смерті. Право авторства, право на ім'я і право на захист репутації автора охороняються безстроково. Обсяг реферату залежить від обраної теми, змісту документів, їх наукової цінності або практичного значення.

Реферати, звані також науковими доповідями, одержали поширення в науково-дослідних установах, вищій школі, в системі політичної освіти, в народних університетах.

В загальноосвітній школі та середніх спеціальних навчальних закладах рефератами називають спеціально підготовлені повідомлення учнів на факультативних заняттях та ін

Розгорнутий Реферат у ряді випадків позбавляє від необхідності звертатися безпосередньо до твору.

Реферат-фрагмент першоджерела - реферат, що складається в тих випадках, коли в документі-першоджерелі можна виділити частину, розділ або фрагмент, що відображають інформаційну сутність документа або відповідні задачі реферування.

Оглядовий реферат - реферат, складений на деякий безліч документів-першоджерел і є зведеної характеристикою певного змісту документів.

Оглядові реферати розрізняються:

- на монореферати у вигляді зв'язного твору; і

- на поліреферати у вигляді сукупності окремих рефератов.

Найчастіше маємо справу з інформативними і розширеними (зведеними) рефератами.

Інформативний реферат повністю розкриває зміст теми, містить основні фактичні і теоретичні повідомлення. Він потребує глибокого вивчення першоджерел, доброї пам´яті, уміння пов´язувати теоретичні положення з сучасністю, робити глибокий аналіз та практичні висновки, нарешті вчить проводити дискусію.

В такому рефераті мають бути визначені: предмет дослідження і метод роботи; наведені основні результати; викладені дані про умови дослідження, сформульовані власні пропозиції автора щодо практичного значення змісту і уміння довести його до аудиторії слухачів. Реферат може бути посібником для усного виступу з елементами імпровізації.

Мета Реферату - передати зміст реферованих витворів.: Факти, ідеї, концепції, думки.

Інформаційні реферати можуть розміщуватися у первинних документах (книгах, журналах, збірниках праць, звітах про науково-дослідну роботу) і у вторинних документах (реферативних журналах і збірниках, інформаційних картках та ін.).

Розширений або зведений (оглядовий, багатоджерельний) реферат містить відомості про певну кількість опублікованих і неопублікованих документів з однієї теми, зміст яких викладено у вигляді однорідного тексту. Обсяг розширеного реферату 20-24 сторінки.

1.2 Основні структурні елементи реферату

Алгоритм структури реферату:

- Зміст

- Вступ

- Розділ І. Історія та теорія питання

- Розділ II. Вирішення проблеми в сучасних умовах

- Висновки

- Література

- Додатки (при потребі).

Кожна з цих частин починається з нової сторінки. Заголовки зазначених частин реферату пишуться великими літерами і розміщуються по центру рядка. Між заголовком і подальшим текстом повинна бути порожній рядок.

Зміст, або план реферату відкриває наступну за титулом сторінку роботи, яка нумерується цифрою "2". Іноді нумерація сторінок в комп'ютерному варіанті тексту починається з 1 сторінки – титулу реферату. За вимогами титул роботи не нумерується. В плані реферату мають бути зазначені назви частин роботи (підрозділів чи параграфів) з нумерацією початкової і кінцевої сторінок частини тексту. Заголовки (назви) частин, зазначені в плані, дублюються в тексті реферату. Назви розділів виділяються напівжирним шрифтом.

Зміст реферату друкується на одній сторінці. Більше на цій сторінці нічого не друкується. ЇЇ частина залишається порожньою.

Вступ (або вступна частина реферату) – один із найважливіших елементів структури даної роботи. Вступ до реферату займає від 1 до 3 сторінок загального обсягу реферату. В тексті вступу напівжирним шрифтом виділяються основні елементи: актуальність і обгрунтування теми, мета, задачі дослідження тощо. Перша сторінка вступу до реферату має порядковий номер "3" в загальній нумерації сторінок.

Як вже зазначалося вище, найбільш поширеною схемою структурування основної частини реферату є два (іноді три) розділи і декілька підрозділів. Враховуючи обмежений обсяг даної роботи, більш детальне членування є недоцільним.

Традиційно перший розділ роботи є своєрідним введенням в проблему, яка є основною в розробці теми реферату. Тут виявляються основні, вузлові аспекти проблематики, аналізуються теоретичні засади і основні підходи до її вирішення, подається ретроспектива поглядів на неї теоретиків і практиків минулого і сучасності, іноді розкривається понятійно-категоріальний апарат, який буде використовуватись автором в подальшому